Duurzaam & goedkoop: 5 tips om je regenwater te recyclen | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Duurzaam & goedkoop: 5 tips om je regenwater te recyclen

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Oak pond in St georges hill Weybridge van Aquajoy water gardens ltd
Loading admin actions …

We weten allemaal hoe belangrijk water is in ons dagelijks leven. Het wordt niet voor niets de elixer van het leven genoemd. Een groot deel van de aarde en ook van het menselijk lichaam bestaat ook uit H2O. Naast grondwater is ook het regenwater essentieel en van levensbelang. Zo is de afgelopen jaren duidelijk geworden dat hergebruik van water allerlei ecologische voordelen heeft voor onze aarde en je veel kunt besparen op je drinkwaterkosten. Maar los daarvan is het alleen al zeer praktisch als waterbron voor je eigen tuin om je planten van water te voorzien. Heb je een grote tuin en plaats je het regenopvangsysteem achterin je tuin dan hoef je ook nooit ver te lopen om je planten water te geven. Kortom, redenen genoeg om zelf ook zo'n duurzaam regenopvangsysteem in je tuin te plaatsen, al was het maar een regenton!

1. Soorten opvangsystemen

Er is een grote variatie aan regenopslagsystemen, van boven de grond tot onder de grond en gecombineerde systemen. De soort tank kies je op basis van de hoeveelheid water die je graag wilt opvangen en de beschikbare ruimte in je tuin. De werking van een regenwater-opvangsysteem is vrij simpel. Het regenwater gaat door een filter om blad en ander vuil te verwijderen en wordt opgeslagen in een reservoir in de tuin. Bijvoorbeeld in een tank in de schuur of garage of in een ondergrondse tank die je plaatst onder een minder gebruikt deel van je tuin. Het regenwater wordt in de tank nog verder gezuiverd zodat de zware vuildeeltjes naar de bodem zakken. Het regenwaterreservoir kun je voor allerlei doeleinden gebruiken. Je kunt het gebruiken om het toilet door te spoelen, de was te doen, de auto te wassen, de ramen te zemen maar ook voor de tuin.

2. Via een vijver

Oak pond in St georges hill Weybridge van Aquajoy water gardens ltd
Aquajoy water gardens ltd

Oak pond in St georges hill Weybridge

Aquajoy water gardens ltd

Je kunt ook een vijver als bovengrondse tank voor het opslaan van regenwater gebruiken. Een vijver van slechts een paar vierkante meter is al voldoende als bovengronds systeem om regenwater te verzamelen en kan worden aangevuld met een ondergrondse opslagtank. Hierin wordt het regenwater gefilterd. Een dergelijke mogelijkheid vraagt om een investering bij de aanschaf maar dit is echt de moeite waard omdat je dit deels terugverdient met een bezuiniging op je drinkwater. Zeker een overweging voor degenen onder ons met grote tuinen!

3. Opvangsysteem op zonne-energie

Modern, bespoke stone water tanks van Barry Holdsworth Ltd
Barry Holdsworth Ltd

Modern, bespoke stone water tanks

Barry Holdsworth Ltd

Een andere manier om regenwater op te slaan is door dit te combineren met een geïntegreerd reinigingssysteem. Deze laatste werkt op zonne-energie en maakt dus gebruik van de kracht van de zon voor de filtering van het water. Dit is dus twee keer zo goed voor het milieu maar garandeert ook een zeer eenvoudig gebruik. De containers zijn niet alleen eenvoudig te installeren, maar zijn ook perfect qua omvang en daarom kun je deze gemakkelijk in elke kleine tuin of op aan een muur plaatsen.

4. Badkuip

van homify Eclectisch

En naast deze wat complexere en op technologie gebaseerde systemen, zijn er altijd ook alternatieven. Dit voorbeeld toont hoe dit eruit zou kunnen zien. In een oude badkuip kun je veel regenwater opvangen en dit gebruiken om al je potplanten te bewateren. Met de juiste waterplanten maak je er in een handomdraai een kleine charmant uitziende vijver van. Of nog simpeler: gebruik de alom bekende regenton voor de opvang van je regenwater onder de afvoerpijp van je dak. Wil je graag weten hoe je een vijver aanlegt? Lees dan ook zelf een vijver aanleggen in 9 simpele stappen even door.

5. Daktuin

Dit voorbeeld ziet er in eerste instantie niet direct uit als een opvangsysteem van regenwater, maar toch is het er één! In de constructie is op een slimme manier een afloop- en opvangsysteem ingebouwd, dat zowel regenwater opvangt als zuivert. Daarmee is dit niet alleen maar een fraaie blikvanger op het dak maar ook een zeer effectieve mogelijkheid om op je watergebruik te besparen die een leven lang meegaat. Duurzaam, ecologisch en mooi. We love it! 

Zeker een zeer goede tip gezien de schaarste aan water op onze planeet!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!