Skype-sollicitatie? Creëer de perfecte achtergrond! | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Skype-sollicitatie? Creëer de perfecte achtergrond!

Amber Fernandes Amber Fernandes
Moderne kleedkamers van homify Modern
Loading admin actions …

Sollicitatiegesprekken via Skype komen steeds vaker voor. Voor een werkgever is deze manier minder tijdrovend en kan er snel een eerste selectie uit sollicitanten worden gemaakt. Ook bij banen waarbij je op afstand of als freelancer werkt, bijvoorbeeld vanuit huis, is een Skype-sollicitatiegesprek een goede manier om elkaar toch even te zien en globaal te leren kennen. Omdat deze vorm van solliciteren relatief nieuw is kent nog niet iedere werkzoekende de zogeheten 'Skype-etiquette'. Hoe vergroot je nu de kans om die baan te scoren? Wij geven je 7 gouden tips waarmee jij die Skype-sollicitatie helemaal gaat rocken!

Weg met persoonlijke items!

Klassieke studeerkamer van homify Klassiek Hout Hout

Er is geen reden om te veel van jezelf bloot te geven tijdens die eerste kennismaking via Skype. Zorg dus dat de achtergrond verschoond is van persoonlijke items als posters van je favoriete band, je verzameling Transformers, knuffels of familiefoto's. Dit maakt geen professionele indruk en leidt onnodig veel af. Wat je wél kunt gebruiken om de achtergrond wat minder kaal te doen ogen: een mooie, goedverzorgde kamerplant of een (met de nadruk op één) stijlvol kunstwerk aan de muur dat een niet al te drukke indruk maakt.

De juiste muur

Ook het gebruikmaken van de juiste muur is een belangrijk, misschien zelfs het belangrijkste onderdeel van je achtergrond. Te donkere of hele felle kleuren leiden af en maken het beeld niet mooier. Wanden in wit, grijs, crème- of pasteltinten zijn altijd goed. Een neutrale, rustige achtergrond legt de focus op jou en wat je te vertellen hebt, en niet op wat achter je te zien is.

Een rommelige achtergrond

Lake House, Lago di Como, Italy Klassieke studeerkamer van Ethnic Chic - Home Couture Klassiek
Ethnic Chic – Home Couture

Lake House, Lago di Como, Italy

Ethnic Chic - Home Couture

Dit gaat eigenlijk hand in hand met onze tip over de persoonlijke items: zorg ervoor dat je achtergrond nooit, maar dan ook nooit rommelig is tijdens je Skype-sollicitatiegesprek. Het spreekt natuurlijk vanzelf dat op de achtergrond geen gebruikte kopjes, opengeslagen kranten, boodschappentassen of stapels papierwerk te zien zijn, maar er is meer waar je op moet letten. Ook televisies, servieskasten of wandplanken slaan de plank volledig mis. Een Skype-sollicitatiegesprek is een professionele aangelegenheid, vermijd dus dat je omgeving te huiselijk oogt.

Speel met de webcam!

Plaats je webcam op hetzelfde niveau als je ogen of zelfs nog iets hoger. Voor de meeste mensen geldt dat ze er niet op hun allercharmantst uitzien wanneer de camera gericht staat vanuit een te lage hoek. Je kin lijkt dan buitenproportioneel groot en met een beetje pech creëer je ook nog eens een onderkin die normaliter niet zichtbaar zou zijn. Maak je gebruik van een webcam die in je laptop geïntegreerd is? Plaats dan zo nodig een stapel boeken of iets anders met een verhogend effect onder je laptop. Experimenteer met het richten van je laptopscherm en kijk vanuit welke hoek je het beste uit de verf komt. 

Vermijd een korrelig, wazig of vertragend beeld en schaf zo nodig een nieuwe webcam aan. Deze zijn tegenwoordig niet meer heel duur en zijn gemakkelijk te bevestigen aan je laptop. Een beeld met te weinig megapixels is vaak niet helder en maakt een onprofessionele indruk.

Maak gebruik van het licht!

Verlichting en belichting is ook een belangrijk punt tijdens je Skype-sollicitatiegesprek. Voorkom te allen tijde dat je van achteren verlicht wordt, bijvoorbeeld met je rug naar een raam gericht. Bij voorkeur maak je gebruik van het daglicht. Zo kun je met je gezicht naar een raam gericht gaan zitten in een kamer waar voldoende licht binnenkomt. Wanneer het sollicitatiegesprek 's avonds plaatsvindt, zul je gebruik moeten maken van alternatieve belichtingsmogelijkheden. Ben je toevallig in het bezit van een of meerdere studiolampen, kun je deze gebruiken om jezelf op professionele wijze te belichten. Beschik je niet over soortgelijke lampen? Maak dan gebruik van continue licht door middel van een of meerdere bouwlampen. Is dit ook geen optie, vervang je spaar- of led-verlichting dan tijdelijk door een gloeilamp met een wat hoger wattage. Zorg voor veel verlichting, maar pas wel op dat je niet letterlijk 'baadt' in het licht waardoor je contouren vervagen en er een onduidelijk beeld ontstaat.

De juiste tafel

Vakantiewoning Cornelisse, Schiermonnikoog Scandinavische eetkamers van De Zwarte Hond Scandinavisch
De Zwarte Hond

Vakantiewoning Cornelisse, Schiermonnikoog

De Zwarte Hond

Je kunt natuurlijk gebruikmaken van het bureau in de studeer- of werkkamer tijdens je digitale sollicitatiegesprek. Maar wanneer je die niet hebt, is het extra belangrijk om de juiste tafel te gebruiken. Het is essentieel om een tafel te vinden die de juiste hoogte heeft. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt om bijvoorbeeld je benen te strekken of een andere houding aan te nemen die voor jou comfortabel is. Als je ontspannen kunt zitten straal je dat ook uit. Voorkom dat je 'opgeprikt' en onnatuurlijk overkomt doordat je niet genoeg beenruimte hebt. Vermijd het gebruik van een glazen tafel. Je potentiële werkgever zou kunnen zien dat je hem of haar niet in je zondagse pantalon met krijtstreep, maar in je gemakkelijke joggingbroek te woord staat (doe je dat, zorg dan natuurlijk wel dat je bovenkleding tip top in orde is). Ook als je benen trillen of wanneer je vaak van zithouding wisselt valt dit extra op als het tafelblad van glas is. Verder is het tafelblad vanzelfsprekend schoongemaakt en ga je kleurrijke tafelkleden met kekke patronen uit de weg. Dat komt niet alleen zeer onprofessioneel over, maar leidt ook onnodig af.

Besteed aandacht aan je haar & kleding

Moderne kleedkamers van homify Modern Hout Hout

Wanneer je naar een face-to-face sollicitatiegesprek gaat, zorg je dat je haar, kleding en eventuele make-up tiptop in orde zijn. Je besteed er nét dat beetje extra aan. Dus waarom zou dat bij een kennismakingsgesprek via Skype anders zijn? Dat je in deze situatie het privilege hebt om je in je slobberige huisbroek gestoken benen onder een tafelblad weg te moffelen wil niet zeggen dat je de rest van je outfit mag verwaarlozen. Ook hier geldt weer dat je iets draagt dat een professionele houding uitstraalt, maar waarin je je niet onnatuurlijk of ongemakkelijk voelt. 

Voor zowel mannen als vrouwen doet een overhemd in een neutrale kleur met een blazer eroverheen het altijd goed. Zorg ervoor dat je het colbert of de blazer niet vastknoopt, dat staat meestal niet heel charmant wanneer je zit. Vrouwen: laat niet teveel decolleté zien, knoop je overhemd liever hoog genoeg dicht (niet helemaal tot boven, want ook dit staat niet natuurlijk). Verder zijn je kleren natuurlijk schoon en gestreken. Voor je haar geldt: houd het eenvoudig en netjes. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je haar schoon is en netjes gekamd. Wees zuinig met gel, wax en andere haarproducten; deze kunnen je haar snel vettig laten ogen. 

Wij wensen je succes met je Skype-sollicitatiegesprek!

Heb jij wel eens een sollicitatiegesprek via Skype gehad, en hoe is dat verlopen? Deel je ervaringen hieronder!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!