Hoe bouw je een eigen huis met een laag budget?

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Moderner Holzhaus Bausatz: "KUBU", THULE Blockhaus GmbH - Ihr Fertigbausatz für ein Holzhaus THULE Blockhaus GmbH - Ihr Fertigbausatz für ein Holzhaus Blokhut
Loading admin actions …

Wie droomt er niet van? Een eigen huis bouwen! En dan het liefst op een mooie plek in de natuur… . maar wel met alle faciliteiten van de stad binnen handbereik. Het lijkt onbereikbaar. Toch kan het wel degelijk te realiseren zijn. Natuurlijk is het belangrijk om bij de bouw van je eigen huis een aantal belangrijke tips nauwkeurig op te volgen. En dan kun je ook met een laag budget een eigen woning bouwen. Vandaag delen we deze tips met je en we laten je wat fraaie voorbeelden zien van goedkope prefabwoningen…

1. Vermijd complexe structuren of materialen

Wanneer je graag met een klein budget wilt bouwen vermijdt dan een complexe architectuur of duur bouwmateriaal. Hou er rekening mee dat de opbouw van een constructie met gewapend beton bijvoorbeeld vrij complex is. Hier zien we een voorbeeld van een zeer eenvoudige betonnen woning die er zeer huiselijk uitziet en een prachtig gestroomlijnd design heeft. Simpel is dus het devies!

2. Prefab huizen

Ze nemen steeds meer toe aan populariteit de afgelopen jaren: prefab huizen. En dat is niet zonder reden. Deze huizen worden in de fabriek gebouwd en daardoor gaat het bouwproces bijzonder snel. Daarom zijn de kosten vaak ook zeer laag. Oriënteer je dus in brede zin wanneer je voor een prefab woning kiest en kijk ook zeker bij buitenlandse aanbieders want soms bouwen deze ook in een ander land!

​3. Een innovatief en eenvoudig ontwerp

Wanneer je de kosten beperkt wilt houden dan is het belangrijk om de constructie eenvoudig te houden en de ruimte compact. Bijzondere constructies brengen altijd extra kosten met zich mee. Het spreekt voor zich dat een beperkt budget gevolgen geeft voor de afmetingen van de woning. Kies dus voor een compacter volume en deel de ruimte zo optimaal mogelijk in. In het magazine van homify vind je allerlei tips voor je hoe je ruimtes optimaal inricht.

4. Een houten blokhut

Houten huizen zijn goedkoop, vooral wanneer je het hout in landen inkoopt waar zich veel productiebossen bevinden. Als je zelf van aanpakken weet en een beetje handig bent dan kun je ook flink besparen op je budget door sommige klussen zelf uit te voeren. Maar: goedkoop is duurkoop dus laat het specialistische werk wel door professionals doen. Maak daarnaast een gedetailleerd budget dat je zeer scherp in de gaten houdt en niet overschrijdt.

5. Doe niet alles direct

Afhankelijk van het land of regio waar je huis zich bevindt, kan natuursteen soms een goedkope optie zijn. Bouw je je huis in een mediterraan land, hou dit dan zeker in gedachten. Een andere manier om te besparen op je budget is door niet alles direct te plaatsen. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een tweedehands vloer en deze na een paar jaar vervangen door de vloer van je keuze. Of overweeg eens om je keuken zelf te bouwen. Een aantal zelfgebouwde kastjes met een werkblad gaan vaak ook jarenlang mee.

6. Modulaire huizen

Beton, metaal, hout, steen worden vaak gebruikt als combinatie bij modulaire huizen zijn en dit is ook zeker een ideale optie die we graag willen noemen om de kosten van huizen bestaande uit verschillende materialen te verlagen.

7. Stalen huizen

Prefab huizen zijn duurzamer en hebben een langere levensduur. En deze zijn er zelfs van staal: zowel een economische als stijlvolle optie. Lees meer over stalen huizen in dit artikel: geweldig modern huis van cortenstaal.

8. Houten huizen

En natuurlijk is er de onweerstaanbare schoonheid van hout wat meteen ook de meest voordelige optie is qua materiaal. Dit huis van in totaal 175 vierkante meter werd gebouwd voor slechts 54.000 euro. Wanneer je een huis gaat bouwen denk dan ook aan de toekomst en creëer alvast voorzieningen voor faciliteiten die je in de toekomst (wanneer je hebt gespaard) graag nog wilt toevoegen. Denk aan een zwembad, traplift, warmtepomp, extra badkamer, toilet etc.

9. Overzichtelijk

Je hebt nu al een heleboel tips en ideeën gezien over hoe je een huis kunt bouwen met een klein budget. Het bouwen van je eigen huis is niet voor iedereen, zoals je ziet. Niet alleen financieel maar ook gezien alle details en organisatie die erbij te kijken komen.

Als je minder wilt uitgeven en voornamelijk wilt “ver”-bouwen, denk dan eens over de renovatie van een container tot een huis. Je zult wel tijd erin moeten steken, maar je kunt veel zelf doen en het geraamte heb je al. Praat wel van tevoren met een handige electricien om er zeker van te zijn dat je niets vergeet. Uiteindelijk zal jouw huisje klein zijn, maar wel helemaal jouw eigen! In de loop van de tijd kun je er een (groot) terras naast bouwen of de leefruimte met een tuin uitbreiden. Lees in dit ideabook tips om onder de 30 euro jouw tuin te verfraaien.

Praktische tips om je budget binnen de perken te houden!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine