Een gezinsvriendelijk huis creëren | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Een gezinsvriendelijk huis creëren

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
Wimbledon Moderne woonkamers van LEIVARS Modern
Loading admin actions …

Jarenlang heb je met z’n tweeën in jullie huis gewoond, maar nu is het moment gekomen dat er een klein familielid bijkomt. In het begin vergt dat nog niet zo heel veel aanpassing, tenminste niet van je huis. Maar als het nieuwe kleine familielid groter wordt, is het wel handig om je huis daar op een aantal punten op aan te passen. Zodra de kleine gaat kruipen moet je huis daar wel een beetje op ingesteld zijn. Je wilt tenslotte niet dat hij of zij meteen overal tegenaan botst. En zo zijn er nog een aantal praktische zaken die je in overweging moet nemen. Zo is een witte bank misschien niet meer de beste keuze voor een huis waar een gezin met kleine kinderen in woont.

En dan is er ook nog de niet praktische kant. Zo is het toch ook gewoon leuk als je huis uitstraalt dat er kleine kinderen in wonen. We zeggen niet dat je de woonkamer het helemaal vol moet stouwen met speelgoed, maar het lijkt ons ook niet de bedoeling om al het speelgoed naar hun eigen slaapkamer te verbannen. In een huis mag ook beetje worden geleefd toch? In dit Ideabook laten we je daarom zien hoe je een gezinsvriendelijk huis kunt creëren. Een huis dat in balans is, en dus niet wordt overgenomen door de kinderen. Maar wel een huis waarin de kinderen heel erg welkom zijn.

Kies voor een open inrichting

Verbouwing en inrichting jaren '30 woning Moderne woonkamers van StrandNL architectuur en interieur Modern
StrandNL architectuur en interieur

Verbouwing en inrichting jaren '30 woning

StrandNL architectuur en interieur

Als je kleine kinderen in huis hebt, dan is het verstandig om voor een open inrichting te kiezen. Vooral de kleintjes gaan al kruipend op onderzoek uit, en dan is het wel zo prettig als ze daar ook de ruimte voor hebben. Een open inrichting biedt dan uitkomst. Ook is het handig als je jouw iets oudere kinderen tijdens het spelen goed in de gaten kunt houden. Dan is het niet handig als ze een spelletjes spelen aan de eettafel in de afgesloten eethoek. Dan kun je ze maar moeilijk vanaf de woonkamer in de gaten houden, waar je nou net even een boek wilde gaan lezen. En als je in de gesloten keuken staat te koken is het ook lastig om te zien wat je kinderen in de woonkamer uitspoken.

Ga voor duurzame materialen

Tibbensteeg Hoonhorst Minimalistische eetkamers van Tim Versteegh Architect Minimalistisch
Tim Versteegh Architect

Tibbensteeg Hoonhorst

Tim Versteegh Architect

Kleine kinderen zijn zich uiteraard nog niet bewust van het feit dat papa en mama heel hard moeten werken om die mooie eettafel of bank te kunnen kopen. Daarom zullen ze er lang niet zo voorzichtig mee omgaan als wij zelf zouden doen. Nu kun je ze natuurlijk best leren om voorzichtig te doen, maar het is ook verstandig om meubels te kopen die tegen een stootje kunnen. Een houten eettafel is misschien een betere keus dan een houten tafel. Ook een witte bank is misschien niet heel verstandig. Daarom kunnen immers alleen maar ongewenste vlekken op komen. Houd bij de aanschaf van je nieuwe meubels daarom rekening met de bewoners van je huis.

Schilder wat leuke teksten op de muur

De komst van kleine kinderen is misschien wel het perfecte moment om de wandversiering in huis eens wat te veranderen. De foto’s van de reizen die jullie met z’n tweeën hebben gemaakt passen misschien niet helemaal meer bij de huidige samenstelling van het gezin. Wat wel goed past zijn spreuken over het gezinsleven, die op de muur kunnen worden geschilderd. Er zijn tal van leuke spreuken te vinden, waardoor er altijd wel een is die bij jullie gezin past. Als je geen zin hebt om de spreuken zelf op de muur te schilderen, dan kun je ook schilderijen met deze spreuken kopen. Deze zijn als je het weer zat bent uiteraard iets makkelijker te vervangen.

Gebruik een kleed voor buiten binnenshuis

Woonhuis FRAME Eindhoven Moderne woonkamers van 2architecten Modern
2architecten

Woonhuis FRAME Eindhoven

2architecten

Kleine kinderen spelen veelal op de grond en dan is een laminaatvloer misschien niet de beste ondergrond. Wel voor het knoeien, maar niet voor de kinderen zelf. Een lekker zacht kleed is een beter idee. Alleen heb je waarschijnlijk liever niet dat je mooie nieuwe kleed snel beschadigd en vies wordt. Daarom is het een idee om een kleed geschikt voor buitenshuis binnen te gebruiken. Deze kleden zijn een stuk slijtvaster en kunnen veel meer hebben. Koop een kleed in een donkere kleur, dan vallen de vlekken die er geheid op gaan komen ook niet zo op.

Creëer een speelruimte in huis

modern  door iwanna, Modern

Het is niet fijn als je meerdere keren per dag bijna over het speelgoed in huis struikelt. Toch is speelgoed niet iets waar je met kleine kinderen aan kunt ontkomen. Het is tenslotte ook niet leuk als ze alleen maar op hun eigen slaapkamer mogen spelen. En het is ook wel leuk om wat speelgoed in de woonkamer te hebben. Creëer daarom een speciale speelruimte in huis. Zet hier een mooie grote kist neer waar al het speelgoed in kan en plaats er een leuk bureautje bij waar de kleintjes aan kunnen spelen. Op de grond kun je nog een klein kleed neerleggen, waar ook op kan worden gespeeld.

Zet boeken neer als accessoires

Wimbledon Moderne woonkamers van LEIVARS Modern
LEIVARS

Wimbledon

LEIVARS

Je huis mag best een beetje uitstralen dat er kleine kinderen in wonen. Dan kun je doen door wat speelgoed in huis te zetten, maar ook door de accessoires een beetje aan te passen. Zo zijn er tal van leuke kinderboeken die je prima als accessoire in de kast kunt neerzetten. Kinderboeken hebben veelal een vrolijke kaft en fleuren de boel daarom meteen een beetje op. Daarnaast zijn er ook echte klassiekers, die best wel gezien mogen worden. Wat dacht je van de mooie voorleesboeken van Annie M.G Schmidt? Daarvan mag best worden gezien dat je hele collectie compleet hebt.

Lijst tekeningen van jezelf en je kinderen in

Het creatieve werk van je kinderen mag natuurlijk best worden gezien. Daarom is het leuk om zo nu en dan eens een tekening waar ze mee thuis komen in te lijsten. Je geeft je kinderen het idee dat je hun tekenkunsten erg waardeert en je voorkomt dat de koelkast binnen no-time volhangt met tekeningen. Je kunt immers zeggen dat het veel leuker is als de tekeningen worden ingelijst. Dat benadruk je nog extra door ook eens wat van je eigen tekeningen in te lijsten. Zo behoud je de balans in huis en houd je ook meteen iedereen in huis tevreden. Een win-winsituatie zeggen wij.

Wil je meer weten over wonen met kinderen? Lees dan ook dit Ideabook eens! 

Wat is jouw tip om een gezinsvriendelijk huis te creëren? Laat hieronder je reactie achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!