6 creatieve tips voor het inrichten van je eigen DIY-werkplek

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

6 creatieve tips voor het inrichten van je eigen DIY-werkplek

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
 Studeerkamer/kantoor door La Manual
Loading admin actions …

Met een steeds groter groeiende trend van knutselen en crafting in (online) tijdschriften en televisieprogramma's is het niet gek dat je steeds meer mensen hoort praten over hun zelfgemaakte interieur accessoires of andere handige items. Ben jij ook zo creatief aangelegd? Dan kun je er voor kiezen om thuis een DIY-werkplek te creëren. Weet je niet helemaal hoe dit moet? Geen probleem! Bij dit Ideabook ben je helemaal aan het juiste adres. Van je werktafel tot aan het aansluiten van elektronica en voldoende opbergruimte, we nemen de belangrijkste stappen met je door, ondersteund door inspirerende foto's. 

Kijk mee naar onze ideeën en suggesties en laat je inspireren, wie weet kun jij heel snel thuis aan de slag met je eigen werkplek. We hopen dat dit Ideabook je goed op weg kan helpen, maar je kunt dit ook altijd nog laten doen door een expert!

Het ideale formaat van je DIY-werkplek

Stalen bureau:  Studeerkamer/kantoor door Exclusive Steel
Exclusive Steel

Stalen bureau

Exclusive Steel

Afhankelijk van je hobby beslis je natuurlijk hoeveel ruimte je nodig hebt. Wanneer je bijvoorbeeld van schilderen houdt heb je redelijk wat ruimte nodig voor op het opzetten van je schildersezel, het opslaan en tentoonstellen van je geschilderde doeken en het opbergen van al je benodigdheden. Is jouw hobby webdesignen, tekenen of misschien sieraden maken? Dan kan een kleinere ruimte ook al voldoen. Niet alleen is je hobby van invloed op het indelen van je ruimte, de beschikbare ruimte in je woning speelt natuurlijk een nog grotere rol. Misschien kun je een extra kamer omtoveren tot werkplek of ben je nog in het bezit van een ongebruikte zolder of garage? Je hoeft natuurlijk niet per se een speciale ruimte tot te eigenen, je kunt je werkplek ook prima situeren in een hoek van je woon- of eetkamer. De keuze is aan jou! 

Op bovenstaande foto zien we dat er een grote ruimte ingedeeld is als werkruimte. Zo zijn er een aantal verschillende werkplekken gemaakt: een bureau met krukken en een computer maar is er ook een grote werktafel met bankjes geplaatst! Erg mooi!

De werktafel

 Studeerkamer/kantoor door DeColor

Een van de belangrijkste onderdelen van je DIY-werkplek is, logischerwijs, de plek waar je aan zult zitten. Dit kan een bureau of werktafel zijn maar het kan natuurlijk ook een schilders- of muziekhoek zijn. Op bovenstaande foto zien we een voorbeeld van een gezellige hobby tafel. Ben jij nog op zoek naar een perfecte werktafel? Er zijn ook hier weer eindeloos veel mogelijkheden. Ga voor een bureau of bar met krukken, of kies juist voor een eettafel waar je met meerdere mensen aan kunt werken. 

Zoals je ziet bevindt er zich geen opbergruimte op of onder de werktafel waardoor je eigenlijk verplicht bent om je spullen na gebruik netjes op te bergen. Je wilt tenslotte op ieder moment weer rustig en overzichtelijk aan het werk kunnen gaan. Wil je de spullen die je het meest gebruikt toch binnen handbereik hebben? Kies dan voor kleine, stapelbare bakjes of doosjes zodat het altijd netjes blijft.

Voldoende opbergmogelijkheden

Om een opgeruimde en georganiseerde werktafel of bureau te behouden, is het essentieel om te zorgen voor genoeg opbergruimte. Hoe je dit creëert? Je hebt heel veel verschillende mogelijkheden. Op bovenstaande foto zien we bijvoorbeeld dat er aan de wand een rek met planken is gemonteerd. Wanneer je kiest voor opbergruimte als deze kun je hem naar eigen wens indelen! Maak gebruik van opbergboxen, manden of georganiseerde mappen om overzicht te behouden. Dit zorgt er bovendien ook voor dat je open opbergruimte geen rommeltje wordt, maar dat het een mooi samenhangend geheel blijft. 

Is bovenstaand idee geen optie voor je? Geen probleem, want je kan ook gewoon kiezen voor extra (lade)kastjes. Een goed voorbeeld hiervan zie je op de eerste foto van dit Ideabook. Deze zijn ook verkrijgbaar in veel verschillende stijlen en modellen dus je zal ongetwijfeld een variant vinden die perfect bij je persoonlijke smaak past. 

Verlichting

GLAZEN UITBOUW DUINWEG_05:  Studeerkamer/kantoor door HOYT architecten
HOYT architecten

GLAZEN UITBOUW DUINWEG_05

HOYT architecten

Goede verlichting is ook zo'n element dat essentieel is om efficiënt en productief te kunnen werken. Hoe kies je nou de beste verlichting voor jouw DIY-werkruimte? Eigenlijk is het in de eerste instantie altijd goed om te kiezen voor fellere, functionele verlichting. Dit kan zich uitten in plafondverlichting, maar je kunt ook zeker kiezen voor een handige bureaulamp. Deze zorgt er namelijk voor dat je het licht kunt schijnen waar je hem nodig hebt. 

Op bovenstaande foto zie je dat er gekozen is voor industriële lampen aan het plafond, ook is er voldoende inval van natuurlijk daglicht en zijn de muren en de vloer lekker licht. Afhankelijk van je eigen beschikbare ruimte thuis beslis je welke verlichting het beste werkt. 

Elektriciteit

Denk bij het inrichten van van je werkplek ook na over alle apparatuur, machines en andere tools die je eventueel gaat gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan lijmpistolen, een naaimachine of misschien een computer. Op basis hiervan kun je van tevoren al in gaan schatten hoeveel aansluit punten (stopcontacten) je nodig gaat hebben, dit zorgt er weer voor dat je later niet op jacht hoeft te gaan naar een schaars, leeg stopcontact! Om dit helemaal concreet te kunnen maken, is het dus ook nodig om alvast te beslissen wat je gaat doen en waar. Wanneer je zorgt dat je al deze zaken van tevoren gepland hebt, voorkomt dat dat je later moet gaan werken met lastige verlengsnoeren. 

Ben je al helemaal in de DIY-stemming? Bekijk dan zeker dit Ideabook

Het belang van een overzichtelijke en veilige DIY-werkplek

Stalen deuren:  Ramen & deuren door Exclusive Steel
Exclusive Steel

Stalen deuren

Exclusive Steel

Craft save, craft happy! Ongeacht je hobby is het altijd fijn om ervoor te zorgen dat je werkplek overzichtelijk en veilig is. We hopen dat bovenstaande ideeën en tips je daarbij kunnen helpen. Zorg er altijd voor dat je je spullen netjes opbergt, niet alleen voor jezelf maar ook voor eventuele jonge gezinsleden die het in handen zouden kunnen krijgen. Maak je gebruik van elektrische apparaten? Dan zorg je er vanzelfsprekend voor dat de stekkers uit de stopcontacten zijn gehaald wanneer je de ruimte verlaat. Zijn er nog dingen die we zijn vergeten?

Met deze foto zijn we alweer aan het einde van dit Ideabook gekomen! Wat vond jij van bovenstaande inspiratie? We hopen dat je genoeg ideeën op hebt gedaan om thuis lekker aan de slag te gaan met je eigen DIY-werkplek. Wil je graag nog meer inspirerende werkplekken zien? Scroll dan zeker ook nog even langs deze foto's. Je kunt ze makkelijk filteren op diverse stijlen zodat je snel uitkomt bij foto's die perfect bij je persoonlijke smaak passen. Veel plezier! 

Ben jij al in het bezit van een werkplek voor je DIY projecten?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!