7 tips om de luchtvochtigheid in je huis op peil te houden

homify Moderne woonkamers
Loading admin actions …

Een goede luchtvochtigheidsgraad in huis is van groot belang voor je gezondheid. Dagelijks produceert ieder huis zo’n tien tot vijftien liter vocht, onder meer door het koken, wassen, douchen, uitademen en transpireren. Al dit vocht moet naar buiten worden afgevoerd, waarna er frisse lucht van buiten voor in de plaatst moet komen. In de zomer produceert je huis veel vocht. Enerzijds is dit prettig, aangezien het niet erg aantrekkelijk is om overdag de ramen open te zetten om het vocht af te voeren. Hierdoor neemt het vochtpercentage in huis alleen maar af.

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de luchtvochtigheid in huis te verhogen. In dit Ideabook zetten we 7 tips voor je op een rij om de luchtvochtigheid in huis op peil te houden. Lees verder en pas de tips vandaag nog toe. Dan weet je zeker dat je op weg bent naar een gezonde!

Schaf een luchtbevochtiger aan

Een luchtbevochtiger is een apparaat dat kan helpen om de luchtvochtigheid in huis in de wintermaanden tussen de gewenste 40 en 60 procent te houden. Het is verkrijgbaar in verschillende soorten en maten, waardoor je er altijd een kunt vinden die past bij de grootte van de ruimte in huis die je wilt bevochtigen. Er zijn verschillende soorten luchtbevochtigers, zoals een ultrasone luchtbevochtiger, een koudwaterverdamper, een stoombevochtiger en een luchtwasser. De eerste werkt via trillingen onder water en stoot zichtbare waternevel uit. Een koudwaterverdamper zuigt de lucht via een ventilator langs een nat element, waardoor het water op natuurlijke wijze wordt verdampt en de door de ruimte verspreid. Een stoombevochtiger warmt het water op en blaast stoom de ruimte in. De luchtwasser reinigt en bevochtigd de lucht door filters en roterende schijven in een waterreservoir. Aldi verkocht in een speciale actie een luchtbevochtiger die ook geuren kan verspreiden. Voor rond de €30,- is je lucht aangenamer en ruikt lekker.

Koop luchtzuiverende planten voor in huis

Ben je een eco? Dan vindt je deze tip zeker leuk: Planten! Er zijn een aantal plantensoorten die er niet alleen leuk uitzien en zuurstof leveren, maar ook kunnen bijdragen aan een betere luchtvochtigheid in huis. Deze planten beschikken over de fijne eigenschap dat ze lucht in huis kunnen zuiveren. Via hun bladeren nemen deze planten de schadelijke stoffen op uit de lucht. Deze stoffen worden vervolgens opgeslagen en afgebroken in de plant of wortel van de plant. De luchtzuiverende kamerplanten zetten CO2 om in zuurstof en produceren waterdamp, waardoor de luchtvochtigheid in huis wordt verbeterd. Denk bijvoorbeeld aan een goudpalm. Deze plant verliest per dag ongeveer een liter water en helpt zo op natuurlijke manier de luchtvochtigheid van de kamer te verhogen.

Zet emmertjes met water neer in huis

Een vrij simpele manier om de luchtvochtigheid in huis te verbeteren is door een paar emmertjes water in huis neer te zitten. Dit water zal door de warmte in huis verdampen, waardoor de luchtvochtigheid in huis wordt verbeterd. Als je een emmertje met water neerzetten niet zo gezellig vindt, kun je ook een paar leuke bakjes kopen. Tevens zijn er speciale bakjes te verkrijgen die je gevuld met water aan de radiator kunt hangen.

Ververs de lucht in huis

Ondanks dat je er niet zo heel veel aan hebt op koude en droge winterdagen is het toch aan te raden om je huis zo nu en dan door te laten luchten. Voor een positieve bijdrage aan de luchtvochtigheid kun je dit het beste op natte winterdagen doen, dan is de lucht minder droog. Gelukkig zijn die dagen er in ons koude kikkerlandje over het algemeen genoeg. Komt die regen toch nog een keer van pas.

Hang een natte doek over de radiator

Eerder hebben we het al gehad over speciale bakjes die je gevuld met water over je radiatoren kunt hangen. Als je geen zin hebt om deze bakjes aan te schaffen, dan is er ook nog een makkelijkere manier om de droge lucht die je radiator uitstraalt tegen te gaan. Zo kun je er ook voor kiezen om een natte doek over je radiator te hangen. Het effect is dan meer of min hetzelfde en een natte handdoek of theedoek wordt nog droog ook. Je moet er wel rekening mee houden dat je de doek met regelmaat opnieuw nat moet maken of er een andere natte doek overheen moet hangen. Nog een aandachtspuntje: een natte handdoek op een radiator kan er op den duur voor zorgen dat de lak scheurt en gaat afbladderen. Mee oppassen dus, met de natte handdoek! 

Hang je natte kleding op in huis

Doe de wasrek actie: Natte kleding die je in huis te drogen hangt produceert ook vocht, waardoor de luchtvochtigheid in huis wordt verbeterd. En natte was laten drogen moeten we allemaal, dus dat kan het probleem niet zijn. Nu is het alleen niet zo heel gezellig om je wasrek midden in je woonkamer neer te zetten. Maar het kan wel een oplossing zijn voor de droge lucht in je gang of slaapkamer. In de laatste kun je de natte kleding in ieder geval overdag makkelijk een paar uurtjes te drogen hangen. Je zult het verschil kunnen voelen, want te droge lucht in huis, of specifiek in jouw slaapkamer, kan de reden zijn voor hoest, hoofdpijn, droge & trekkerige huid, droge ogen, statische elektriciteit en minder goede slaap. Kortom: je gaat je vast beter voelen met een hogere luchtvochtigheid!

Laat je douchedeuren openstaan na het douchen

Tijdens het douchen komt er veel vochtige lucht vrij door het water dat je verbruikt. In plaats van deze vochtige lucht binnen je douchecabine houden, kun je het ook door je badkamer laten verspreiden. Dit doe je door meteen na het douchen je douchedeuren open te zetten. Er is dan nog vrij veel waterdamp aanwezig dat in je luchtvochtigheid in de badkamer kan verhogen. Makkelijker iets aan de luchtvochtigheid in huis doen kan bijna niet.

Vergeet je verwarming niet uit te zetten

De centrale verwarming is de grote boosdoener van de lage luchtvochtigheid in de winter. Daarom is het verstandig om de verwarming niet aan te laten staan als je toch niet thuis bent. Doe de verwarming voordat je deur uitgaat daarom altijd eerst uit. Ook ’s nachts kun je verwarming het beste uitzetten. Doe dit gerust een uur voordat je naar bed gaat. Tot die tijd zal het echt niet meer koud worden in huis.


En kruip lekker samen

Misschien zijn sommige van bovenstaande keuzes zijn misschien niet voor jou. Gelukkig zijn sommige opties kosteloos. Een simpele stap als een verwarming wat lager zetten kan altijd. Meteen goed voor het milieu terwijl de luchtvochtigheid op peil blijft in je huis. Zorg dan voor een heerlijk warm interieur, pak een dekentje en kruip tegen elkaar aan. Hang je was aan het wasrek van de action en je zult al een verschil merken in de luchtvochtigheid. Vergeet ook niet om jezelf goed in te smeren zodat je geen droge huid krijgt.


Meer lezen over luchtvochtigheid? In dit Ideabook lees je hoe je jouw huis op natuurlijke wijze kunt koelen. Wat is jouw tip om de luchtvochtigheid in huis in de winter op peil te houden? Laat hieronder je reactie achter!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine