Dit zijn ze: de top 10 kleurtrends van Pantone voor 2016 | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Dit zijn ze: de top 10 kleurtrends van Pantone voor 2016

Anouk Freriks Anouk Freriks
art objects van Van Dessel en Joosten Eclectisch
Loading admin actions …

December is de maand van de lijstjes en overzichten. Hier volgt alvast het eerste lijstje voor volgend jaar: de top 10 kleuren voor 2016 volgens Pantone. Kwasten en rollers in de aanslag, voor een frisse start van het nieuwe jaar. Een kleurrijke update van het interieur.

Een frisse wind in je hoofd en door het huis. Laat dat nou exact hetgeen zijn dat Pantone beoogde te bereiken middels dit kleurenpalet voor 2016. Een vlucht nemen van alle beeldschermen en ontspannen. Even een moment zonder stress. De overwegend rustige kleuren passen precies binnen dat plaatje. Niet alleen nodigt het palet uit om even tot jezelf te komen, maar juist ook om te inspireren en te verworden tot een hernieuwde versie van jezelf. Inspiratie ontstaat vanuit ogenschijnlijke tegenstellingen, en de bijbehorende gevoelens van herkenning en verrassing. De tegenstelling tussen de architectuur van het stadslandschap en weelderige planten. Of tussen man en vrouw, terwijl de huidige maatschappij zoekt naar een nieuwe invulling van emancipatie. Het zachtaardige en kalmerende tegenover de optimistische energie die kunstenaars als Picasso en Matisse weten te vangen middels hun sterke kleurgebruik. Met een palet zo zonnig en rustgevend als het zuidelijk halfrond, waan je jezelf thuis in een andere wereld.

Rose Quartz

hunting trophies 'Deerest' van Van Dessel en Joosten Eclectisch
Van Dessel en Joosten

hunting trophies 'Deerest'

Van Dessel en Joosten

Hierin is voor de kleur Rose Quartz de hoofdrol weggelegd. Eerder wellicht bestempeld als vrouwelijk, dit jaar weerspiegelt het onschuld. Een zachte en serene toon als in een blozend gezicht. Een kleur die de rust en kalmte in de mens dient te bewaren en op te roepen in tijden van drukte en stress. Even tot bezinning komen en bewust worden van de schoonheid die het voorjaarsseizoen met zich mee brengt. Van planten en bloemen die weer in bloei staan tot aan de warme kleuren die de lucht vertoond gedurende zonsondergang.

Peach Echo

​BREAD PADDLE Industriële keukens van Vroonland Industrieel
Vroonland

​BREAD PADDLE

Vroonland

Eveneens passend binnen het warme gevoel van een zonsondergang, is de kleur Peach Echo. Een kleur die eveneens doet denken aan de eerder geziene kopertinten. Kleuren met een oranje ondertoon brengen onbewust het meest een welkom gevoel teweeg. Daarnaast wekken deze tinten de eetlust op. Een ideale kleur voor entree, restaurant of gemeenschappelijke ruimte dus. Peach Echo voldoet met haar warme, vriendelijke eigenschappen absoluut aan dit beeld. Een kleur die voor vele types, stijlen en persoonlijkheden toegankelijk is.  Door de toevoeging van een vleugje rood is deze tint een net wat zachter en zoeter zusje binnen de oranje familie.

Serenity

Spraken we eerder over de warme kleurtonen van een zonsondergang, ook de helderblauwe lucht vormde een natuurlijke inspiratiebron voor het kleurenpalet van Pantone voor 2016. Zoals de naam al doet vermoeden, zorgt Serenity voor een vrij gevoel en verademing. Toegepast in de meest kleine kamer oogt zelfs deze als een open, ruimtelijke plek. Het rustgevende karakter van Serenity maakt ieders hoofd vrij voor nieuwe gedachten en ideeën. Daarmee is het wellicht een fijne optie voor de werkplek.

Snorkel Blue

Eveneens onderdeel van de blauwe familie is Snorkel Blue. Een stuk harder dan bovenstaande Serenity, maar wel geïnspireerd op het gevoel van vrijheid. Zoals op vakantie, even een duik nemen in een andere wereld. Snorkel Blue past in het rijtje kleuren van marine, maar ook deze kleur beschikt over een ietwat zachter, lichter en optimistisch karakter. Het weerspiegelt de energie die men uit het vakantiegevoel ontleent.

Buttercup

Als er een kleur is die energie en optimisme uitstraalt, dan is het wel geel. Niet voor niets voert deze kleur de boventoon in de interieurtrends voor 2016. Pantone geeft dit jaar de voorkeur aan Buttercup. Fris en licht als een zonnestraal. Buttercup, het geel dat wat meer pit toekent aan het verder vrij kalme palet van Pantone. Deze kleur doet het eveneens goed als accentkleur in het interieur. Indien gebruikt in onverwachte hoek, brengt het onderbelichte elementen naar voren.

Limpet Shell

​Fringe Plaid N°1 - Fun Green van Roos Soetekouw Design Eclectisch
Roos Soetekouw Design

​Fringe Plaid N°1 – Fun Green

Roos Soetekouw Design

Middels een tipje geel verkrijgt de frisse blauwtint Limpet Shell een groene ondertoon. Het resultaat is een heldere kleur met een moderne, sterke uitstraling. Hoewel het een levendige kleur is, brengt ook deze een rustig en bevrijdend gevoel teweeg. Ideaal in een ruimte waar de functie enige activiteit vereist. Of pas Limpet Shell toe als accent binnen een neutraal palet voor een jong en speels effect.

Lilac Grey

Mekong Nights collectie 15 - AAI made with love: modern  door AAI made with love, Modern
AAI made with love

Mekong Nights collectie 15 – AAI made with love

AAI made with love

Om de juiste balans en rust in het interieur te creëren, zijn neutralen broodnodig. Vele ruimtes zijn zelfs volledig met neutralen ingekleurd. Een fijne nieuwkomer in het palet van 2016 is Lilac Grey. Door de subtiele paarse ondertoon oogt het grijs verfrissend eigentijds. Daarnaast is de kleur de perfect relatiemateriaal voor zowel oranje en roze tonen, als groentinten of juist het toonaangevende geel.

Fiesta

modern  door homify, Modern
homify

Patchwork

homify

Zelfs in de ondertoon is geel toonaangevend, zo bewijst het nieuwe Fiesta rood van Pantone. Door deze toevoeging is Fiesta een energiegevende kleur. Een warm welkom in ieder interieur. Een kleur die een hoop vreugde en opwinding met zich meebrengt. Door de wat hardere look in vergelijking met de rest van het palet, weet Fiesta de overige kleuren de nodige kracht bij te zetten.

Iced Coffee

van Connox Rustiek & Brocante

Het gehele Pantone palet voor 2016 komt goed uit tegen een achtergrond gekleurd in Iced Coffee. Een zachte neutraal die zich in te midden van alles bevindt. Tussen licht en donker, koel grijs en warm bruin. Juist daardoor voegt de kleur zich goed tussen de rest. Altijd wel een raakvlak en dus in harmonie. Iced Coffee oogt aards en natuurlijk, aansluitend bij de veel geziene plantaardige en dierlijke materialen in het interieur. Maar de kleur past eveneens goed in het stadslandschap door de subtiliteit. Een kleur die de naam draagt van het immens populaire drankje, moet wel een goed uitgangspunt voor ieder interieur vormen.

Green Flash

half-open bespreekplekken Moderne kantoorgebouwen van Burobas Modern
Burobas

half-open bespreekplekken

Burobas

Een nieuw jaar vraagt om nieuwe ontdekkingen. De kleur die hiertoe beoogd aan te sporen, is Green Flash. Mede omdat het de kleur is die niemand meer verwachtte binnen dit ogenschijnlijk frisse, lichte palet. Wel een toevoeging die onwaarschijnlijk goed uitpakt. Evenals het geplante groen of de natuurlijke begroeiing binnen het stadslandschap. Een trend die zich inmiddels al uitbreidt naar architectuur en interieur, en die haar weg zeer zeker nog lang zal vervolgen.

Al klaar om te ontdekken wat er nog meer binnen jouw vier muren schuilt? Vind hier het perfecte materiaal.

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!