7 manieren om je huis koeler te maken | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

7 manieren om je huis koeler te maken

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
Villa Borkeld Landelijke slaapkamers van reitsema & partners architecten bna Landelijk
Loading admin actions …

In de lente- en zomermaanden is het knap vervelend als het binnen steeds bloedheet is. Je hebt het als je buiten bent tenslotte al warm genoeg. Daarom wil je juist binnen in huis een beetje kunnen afkoelen. Er moet toch een plek zijn waar je de verkoeling kunt opzoeken. Helaas gaat dat niet voor alle huizen op. Met een woon- of slaapkamer op het zuiden heb je al snel de hele dag de zon op je huis staan. Dan is het moeilijk om het binnen erg lekker koel te houden. Gelukkig is het in ons koude kikkerlandje over het algemeen maar een paar weken per jaar warm, waarvan het dan maar weer een paar dagen echt heel warm is.

Toch kunnen we goed begrijpen dat je de warmte in je huis zo veel mogelijk wilt beperken. Daarom hebben we in dit Ideabook een aantal tips op een rijtje gezet waarmee je jouw huis aangenaam koel kunt houden. Tips die je het beste ruim voor het begin van het warme lente- en zomerweer kunt toepassen. Zo weet je zeker dat je een aangenaam koele periode tegemoet gaat. Begin snel met lezen en pas de tips vandaag nog toe!

Laat ongewenste warmte en vochtigheid overdag niet binnen komen

Woonhuis PMTJ Eindhoven Moderne huizen van 2architecten Modern
2architecten

Woonhuis PMTJ Eindhoven

2architecten

Als het buiten warmer wordt is het verleidelijk om alle deuren en ramen open te zetten. Na een lange herfst- en winterperiode kun je jouw huis eindelijk weer eens lekker laten doorluchten. Een beetje frisse lucht is na die lange tijd wel gewenst. En natuurlijk is het ook lekker om wat warmte binnen te laten. Zorg er alleen wel voor dat er niet te veel warmte binnenkomt. Als de warmte eenmaal binnen is, wordt het heel moeilijk om deze weer naar buiten te krijgen. Je doet er daarom goed aan om de verleiding te weerstaan en niet alles open te gooien. Als je op warme dagen toch wat frisse binnen wilt laten, dan kun je dit het beste ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat doen. Dan is veelal nog niet zo heel warm buiten en voorkom je dat het binnen snikheet wordt.

Kies voor passief koelen

Woonhuis LBRL Asten Moderne huizen van 2architecten Modern
2architecten

Woonhuis LBRL Asten

2architecten

Woningen zijn steeds beter geïsoleerd. Iets dat erg fijn is in de winter als de warmte binnen moet blijven, maar iets dat minder fijn is als de warmte juist naar buiten moet. Daarom is de methode passief koelen in het leven geroepen. Passief koelen wordt ook wel eens zomernachtventilatie genoemd en is een duurzame oplossing. In de nacht en aan het begin van de ochtend is het een stuk koeler buiten, waardoor dit het moment is om de buitenlucht binnen te laten. Hiermee kan je huis namelijk worden gekoeld. Door alle ventilatieroosters in huis ’s nachts open te zetten ontstaat een koele luchtstroom die warmte uit je huis ventileert. Zo geniet je ’s ochtends als je wakker wordt van een aangenaam koel huis. Vergeet dan natuurlijk niet om alle ventilatieroosters op tijd weer dicht te doen.

Heb je nog geen ventilatieroosters, maar wil je die graag laten aanbrengen? Wellicht kunnen een van deze professionals je dan helpen.

Gebruik je huishoudelijke apparatuur alleen ’s nachts

Prachtige moderne boerderij keuken Moderne keukens van Tieleman Keukens Modern
Tieleman Keukens

Prachtige moderne boerderij keuken

Tieleman Keukens

Er is best wat huishoudelijke apparatuur waar tijdens het gebruik veel warmte vanaf komt. Dat geldt onder meer voor de vaatwasser en de droger. In de vaatwasser wordt heet water gebruikt, waardoor het apparaat tijdens gebruik behoorlijk wat warmte uitstraalt. Daarom kun je de vaatwasser op warme dagen het beste alleen ’s nachts laten draaien. De droger kun je in de lente- en zomermaanden net zo goed helemaal niet gebruiken. Het apparaat verbruikt veel stroom en op warme dagen kun je de was toch ook prima buiten laten drogen. Mocht je echt een wasje willen drogen, doe dit dan in de avonduren.

Creëer schaduw voor je ramen met bamboe

Woning te Vreeland Moderne huizen van ScanaBouw BV Modern
ScanaBouw BV

Woning te Vreeland

ScanaBouw BV

Bamboe is uitermate geschikt om schaduw mee te creëren en de zon buiten te houden. Je kunt losse bamboe kopen en dit gebruiken om schaduw voor je ramen te creëren. Je gebruikt de bamboe dan als tijdelijke oplossing voor in de warme lente- en zomermaanden. In de herfst en winter haal je het gewoon weer weg en sla je het tijdelijk ergens anders op. Je kunt ook kiezen voor bamboe rolgordijnen. Deze hang je net als andere rolgordijnen aan de binnenkant van je raam en houd de warmte van de zon ook prima buiten. Deze rolgordijnen zijn er in verschillende soorten, maten en kleuren en zien er ook nog eens heel leuk uit.

Wil je meer weten over het ventileren van je huis? Lees dan ook dit Ideabook eens!

Verduister overdag alle ramen aan de zuidkant van je huis

Vooral het deel van je huis dat zich op het zuiden bevindt krijgt het qua warmte zwaar te verduren. Gelukkig is er best wat zonwering te vinden waarmee je de invloed van de zon een beetje kunt verminderen. Zo is het goed om alle ramen aan de zuidkant van je huis overdag te verduisteren. Dit kun je doen met donkere gordijnen, luxaflex of een rolgordijn. Laat in de winkel waar je de zonwering haalt wel weten dat het de bedoeling is dat de warmte van de zon buiten blijft. Zo voorkom je dat je thuiskomt met een te dun rolgordijn, die de warmte helemaal niet buitenhoudt.

Plant schaduwrijke bomen rondom je huis

Moderne huizen van homify Modern

Als je de zon in de lente- en zomermaanden de hele dag op je woon- of eetkamer hebt staan wordt het overdag erg warm binnen. Door een aantal schaduwrijke bomen in je voor- of achtertuin te plaatsen houd je de zon een beetje buiten. In de schaduw is het nou eenmaal een stuk koeler dan in de volle zon. Plant de bomen zo dat ze een deel van je gevel uit de zon houden, maar zorg er wel voor dat er nog genoeg zonlicht binnenkomt. Op donkere dagen wil je tenslotte ook niet hebben dat je meteen helemaal in het donker zit. Houd ook rekening met het type boom dat je plant. Het zou vervelend zijn als de boom binnen een paar jaar boven het dak van je huis uitsteekt.

Wat is jouw tip om je huis koeler te maken? Laat hieronder je reactie achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!