Zoek mogelijkheden in hogere sferen: 6 oplossingen voor een plat dak

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Zoek mogelijkheden in hogere sferen: 6 oplossingen voor een plat dak

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
Zeven hoog ontspannen in Ibiza stijl:  Terras door Studio REDD exclusieve tuinen
Loading admin actions …

Wanneer je in de stad woont is de kans groot dat je geen (of een heel klein) tuintje hebt. Of misschien heb je wel een tuin, maar wil je graag een extra plekje creëren. Als je nu ook nog de gelukkige eigenaar bent van een plat dak dan kun je deze hier prima voor gebruiken. Waarom zou je namelijk geen mogelijkheden zoeken in hogere sferen? Met een plat dak heb je verschillende mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een groen dak, zonnepanelen of een heerlijk terras! De keuze is aan jou! 

Weet je nog niet helemaal wat je wil? In dit Ideabook hebben we een aantal leuke ideeën voor je op een rij gezet. Ze zijn bedoeld om je te inspireren en je een eindje op weg te helpen. Wie weet kom je op basis van deze inspiratie zelf ook nog op creatieve invullingen! 

Kijk nu eerst mee en laat je vooral inspireren! 

Een groen dak

Zeven hoog ontspannen in Ibiza stijl:  Terras door Studio REDD exclusieve tuinen
Studio REDD exclusieve tuinen

Zeven hoog ontspannen in Ibiza stijl

Studio REDD exclusieve tuinen

Een plak dak verleent zich in de eerste instantie natuurlijk prima voor het plaatsen van planten – mits de dakconstructie hier voor geschikt is! Laat dit altijd onderzoeken voordat je plannen gaat maken. Er bestaan twee soorten groene daken, namelijk: intensief en extensief. Een extensief dak is meer voor de sier en er kan ook niet op gelopen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een dak belegd met mos, het ziet er niet alleen mooi uit maar is ook nog eens goed voor de isolatie. Twee vliegen in één klap! 

Een intensief groen dak is meer te vergelijken met een daktuin, er kan dus ook op gelopen worden. Vaak gaat een tuin als deze samen met een mooi terras, zoals ook op bovenstaande foto te zien is. Voor dit type groen dak bestaan wel hele andere regels in verband met de dakbelasting en een eventuele vergunning. Je doet er goed aan om dit van te voren uit te zoeken. 

Jacuzzi of zwembad

Dakterras.nl project Amsterdam Oud-Zuid:  Terras door Dakterras.nl
Dakterras.nl

Dakterras.nl project Amsterdam Oud-Zuid

Dakterras.nl

Niet voor de hand liggend, maar zeker geen raar idee: een jacuzzi of zwembad(je) op het platte dak! Nu is Nederland over het algemeen geen land dat enorm veel zomerse dagen telt, maar gelukkig kun je van een verwarmde jacuzzi veel vaker genieten! Je kunt er namelijk ook voor kiezen om hem onder een overkapping te plaatsen. Op bovenstaande foto zie je een mooi voorbeeld van een plat dak in Amsterdam, we kunnen ons voorstellen dat het heerlijk vertoeven is! 

Zou jij wel een jacuzzi op het plat dak willen hebben? Dan is het natuurlijk nogal vanzelfsprekend dat het dak heel wat gewicht moet kunnen dragen. Over het algemeen moet de dakconstructie zo worden versterkt dat hij het gewicht van een jacuzzi en terras kan houden. Hierbij geldt vaak ook dat voor het veranderen en verbeteren van een dakconstructie een bouwvergunning nodig is, vraag dit dus zeker aan een professional

Zonnepanelen

Verbouwing woonhuis Rosmalen:  Huizen door JANICKI ARCHITECT
JANICKI ARCHITECT

Verbouwing woonhuis Rosmalen

JANICKI ARCHITECT

Steeds meer mensen willen graag geld besparen, en het plaatsen van zonnepanelen kan dan een hele geschikte optie zijn! Wanneer je ervoor kiest om zonnepanelen op je dak te plaatsen, zijn er heel wat dingen waar je rekening mee moet houden. Hoe wil je de panelen plaatsen? Denk hierbij aan de hellingshoek, de oriëntatie en liggend of staand? Over het algemeen geldt dat een hellingshoek van 35 graden de meest optimale keuze is. Daarnaast zoek je natuurlijk uit hoeveel zonnepanelen je kunt en wilt plaatsen, de afstand tussen de panelen moet namelijk berekend worden. En door het gewicht is het natuurlijk ook belangrijk om te weten of er wat veranderd moet worden aan je dakconstructie. 

Het is misschien even een investering, maar zonnepanelen bieden dan ook heel wat voordelen! Zo zal je energierekening aanzienlijk dalen, zal de waarde van je huis kunnen stijgen en ben je ook nog eens heel milieuvriendelijk bezig. 

Dakterras

Een terras op een plat dak is natuurlijk ideaal wanneer je geen (of een kleine) tuin hebt, of het slechts moet doen met een balkon. Een dakterras kun je trouwens prima zelf aan leggen, als je een beetje handig en creatief bent. Natuurlijk kun je dit ook laten doen door een professional, de keuze is aan jou. Op bovenstaande foto zien we dan ook een mooi voorbeeld van een houten variant, heel mooi afgemaakt met witte doeken tegen de felle zon. Het hout zorgt hier voor een warme en ietwat tropische uitstraling, maar je kunt natuurlijk ook voor planken van kunststof gaan. Wat betreft meubels kun je ook alle kanten op gaan, ze zijn tegenwoordig namelijk verkrijgbaar in veel verschillende stijlen en materialen. Check van tevoren wel even of je de meubels buiten kunt laten staan, of dat het beter is om ze (deels) afgedekt op te bergen. Niet al het materiaal is weerbestendig. 

Een tijdje geleden publiceerden we dit Ideabook vol inspiratie en tips voor het creëren van een mooi dakterras. Want wat heb je nodig en waar begin je? Lees hem zeker even door! 

Verlichting

Deze foto is natuurlijk wel heel extravagant! We zien een prachtig huis met een plat dak dat erg mooi gestyled is. Als je niet van plan bent om je platte dak in te vullen met een terras, tuin of zonnepanelen kun je namelijk ook nog kiezen voor mooie verlichting. 

Ga jij voor verlichting op het dak of kies je juist voor mooie lampen onder de dakrand? De mogelijkheden zijn eindeloos omdat de lampen in zoveel verschillende stijlen verkrijgbaar zijn. Je zult ongetwijfeld een variant vinden die erg mooi bij de architectuur van je huis past. 

Een dakopbouw

Heb je eigenlijk wat extra ruimte nodig? En zou een extra kamer dan heel goed uitkomen? Dan kun je natuurlijk ook kijken naar de mogelijkheid van een dakopbouw. Een plat dak is namelijk een ideale mogelijkheid om je leefruimte op een redelijk gemakkelijke manier uit te breiden. Op bovenstaande foto zien we een voorbeeld waarbij zelfs gekozen is voor een dakopbouw, een extra kamer, mét een redelijk groot dakterras. Als dit niet genieten is? Wij zijn helemaal fan van deze praktische oplossing! 

Met deze foto sluiten we dit Ideabook vol inspiratie voor een plak dak alweer af. We hopen dat je genoeg ideeën op hebt gedaan om thuis te kopiëren, maar als je op zoek ben naar meer inspiratie dan ben je bij homify aan het juiste adres! Scroll zeker even door deze foto's van inspirerende (dak)terrassen, balkon's en veranda's. Je kunt ze bovendien heel makkelijk filteren op diverse stijlen zodat je snel uit komt bij voorbeelden die perfect bij je persoonlijke smaak passen! Veel plezier! 

Heb jij nog aanvullende ideeën voor de invulling van een plat dak? Laat het ons dan zeker weten! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!