Inspiratie: 6 prachtige ideeën voor buitenverlichting

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Inspiratie: 6 prachtige ideeën voor buitenverlichting

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
Villatuin Rotterdam:   door ERIK VAN GELDER | Devoted to Garden Design,
Loading admin actions …

Heel vroeger had buitenverlichting voornamelijk een functionele doel, namelijk: zorgen dat je ook in het donker kon zien waar je liep. Tegenwoordig wordt er steeds meer aandacht besteed aan buitenverlichting, met name omdat dit echt een meerwaarde aan je tuin geeft. Nu is het dan ook vooral belangrijk dat verlichting in je tuin effectief maar ook sfeervol is. Gelukkig wordt het ook steeds makkelijker om verlichting in je tuin aan te sluiten. De komst van led-verlichting heeft hier aan bijgedragen.

Ben jij nou benieuwd wat de mogelijkheden voor in jouw tuin zijn? Kijk dan vooral met ons mee want in dit Ideabook hebben een paar inspirerende voorbeelden en handige tips voor je op een rij gezet. Hopelijk helpt dit Ideabook je dan ook een eindje op weg naar jouw perfect verlichte tuin!

Kijk je mee?

Verlichting voor het (overdekte) terras

Woonvilla Blaricum:  Tuin door Kabaz,
Kabaz

Woonvilla Blaricum

Kabaz

We beginnen dit Ideabook met een prachtig verlicht overdekt terras. Ben jij de gelukkig eigenaar van een overdekt terras? Dan heb je veel mogelijkheden om deze sfeervol te verlichten! Waar je ten eerste al rekening mee kunt houden is dat de gevel over het algemeen sterker verlicht wordt dan de rest van de tuin. Hoe dieper je de tuin in kijkt, hoe zachter de buitenverlichting. In dit geval kun je dus prima kiezen voor wat fellere, maar sfeervolle, wand- of plafondverlichting. Op bovenstaande foto is gekozen voor lampen in dezelfde moderne stijl, ze geven zowel op het plafond als op de muur een mooi effect!

Je zou bovendien ook nog kunnen kiezen voor sfeervolle verlichting op tafel. Denk bijvoorbeeld aan grote geurkaarsen of knusse theelichtjes! Het voordeel hiervan is dat je ze te allen tijde kunt vervangen. Houders zijn namelijk verkrijgbaar in enorm veel verschillende stijlen, kleuren en formaten! Je zult ongetwijfeld exemplaren tegenkomen die perfect bij jouw tuin passen.

Verlichting voor je entree

Je krijgt niet snel een tweede kans om een eerste indruk te maken, dat weten we allemaal. Het is dan ook helemaal niet gek om wat extra aandacht te besteden aan de verlichting voor je entree. Op bovenstaande foto is dit groots aangepakt. Er is gekozen voor sfeervolle verlichting van de gevel, lampen in de grond en een aantal stijlvolle lantaarnpalen langs het tuinpad. Deze verlichting heeft een redelijk warme ondertoon en kleur waardoor de tuin (en het huis) een knusse en gezellige uitstraling krijgt! Wij zijn absoluut fan, wat vind jij?

Een tijdje geleden publiceerden we dit Ideabook vol inspiratie voor de mooiste wandverlichting voor buitenshuis. Neem zeker even een kijkje om extra ideeën op te doen.

Verlichting voor de bomen en de beplanting

Zeven hoog ontspannen in Ibiza stijl:  Terras door Studio REDD exclusieve tuinen,
Studio REDD exclusieve tuinen

Zeven hoog ontspannen in Ibiza stijl

Studio REDD exclusieve tuinen

Is jouw tuin voorzien van mooie beplanting in de vorm van bomen en bijvoorbeeld stijlvolle plantenbakken? En zou je deze graag willen uitlichten? Dan is bovenstaand idee misschien wel wat voor jou! We zien grond verlichting die ervoor zorgt dat de verschillende bomen en planten op een sfeervolle manier uitgelicht worden.

Wil je dit ook? Probeer dan altijd te zoeken naar balans in de verlichting. Soms is het gewoon het mooist als planten van onderaf verlicht worden, maar soms is het ook mooier om beplanting van bovenaf uit te lichten. Door zowel met de zogenoemde up- en downlighters te werken, creëer je gegarandeerd een spannende sfeer.

Vind je het nou lastig om het lichtplan voor je tuin zo optimaal mogelijk te maken? Dan kun je er altijd voor kiezen om de hulp van een professional in te schakelen. Je vindt ze heel gemakkelijk, gewoon hier bij homify.

Verlichting voor het balkon

Terrace by night:  Terras door House of Green,
House of Green

Terrace by night

House of Green

Jammer genoeg zijn we niet allemaal in het bezit van een grote tuin, maar ook op het balkon of het terras kan buitenverlichting al een groot verschil maken! Neem nou bovenstaande foto. We zien hier een balkon dat voorzien is van veel groen en de nodige verlichting. Op een balkon kun je in de eerste instantie gemakkelijk kiezen voor wand- of plafondverlichting.  Werk je met bloempotten of plantenbakken? Dan kun je deze ook verlichten, zoals op bovenstaande foto ook gedaan is.

Denk ook eens aan verlichting met bijzondere effecten. In dit voorbeeld is gekozen voor ietwat kunstzinnige wandverlichting, deze komen natuurlijk in vele vormen en maten waardoor je je balkon of terras in een handomdraai een unieke uitstraling kunt geven wanneer het donker is.

Verlichting voor in de tuin

Voor het verlichten van je tuin heb je enorm veel mogelijkheden, maar allen hebben ze hetzelfde doel: ook in het donker kunnen genieten van je tuin! Probeer met je verlichting dan ook altijd de hele ruimte te benutten zodat je in de avond, of vroege ochtend,  de volledige diepte van je tuin kunt ervaren. En zoals we het eerder in dit Ideabook ook al eens noemden, de gevel kun je sterker verlichten dan de rest van de tuin.

Je kunt kiezen voor staande lampen, grondverlichting of hangende verlichting. Maar denk ook eens aan de mogelijkheden van het verlichten van je vijver! Door lampen in en rondom het water aan te brengen creëer je een mooi effect, dit komt vooral door de beweging van het water. Ook zou je kunnen kiezen voor tuinfakkels of bijvoorbeeld terrashaarden. We weten allemaal dat vuur enorm veel sfeer kan brengen!

Grondverlichting

 Terras door Bowles & Wyer,
Bowles & Wyer

A Roof Garden, Chelsea

Bowles & Wyer

Op deze foto zien we nog een prachtig voorbeeld van diverse soorten grondverlichting. Grondspots kunnen op verschillende manieren verwerkt worden in de bestrating, in hout of in grind. Grondverlichting is vooral heel geschikt om een terras, tuinpad, trap of rand van de vijver mee te verlichten.

Maak je gebruik van richtbare grondspots? Gebruik ze dan om de schutting, je gevel of de beplanting uit te lichten. Op deze foto zie je dat er gekozen is voor een combinatie van verlichting met een warme en koele ondertoon. Niet heel erg voor de hand liggend, maar het geeft toch een erg mooi resultaat!

Met deze laatste foto zijn we dan ook alweer aan het einde van dit Ideabook gekomen. We hopen dat je enorm veel inspiratie op hebt gedaan om thuis toe te kunnen passen in je eigen tuin! Wil je eerst liever nog meer voorbeelden bekijken? Scroll dan zeker ook nog langs deze foto’s! Je kunt het filter op de site gebruiken om snel en gemakkelijk uit te komen bij foto’s dier perfect bij je persoonlijke smaak passen. Veel plezier!

Hoe heb jij je tuin op dit moment verlicht? 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten,

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!