Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

6 interieurtips waarmee je je kind eindelijk aan zijn huiswerk krijgt

Sanne Sanne
Loading admin actions …

Als er iets is wat kinderen niet leuk vinden is dat wel huiswerk maken. Er zijn op de wereld natuurlijk een boel interessantere dingen te vinden en het huiswerk komt dus niet op de eerste plek. Om het huiswerk maken aantrekkelijker te doen lijken kun je zorgen voor een optimale werkplek voor je kind in zijn of haar slaapkamer Zorg voor een eigen, volwassen plek waar je kind zich goed kan concentreren en waar hij of zij zich op zijn of haar plek voelt. Door het huiswerk serieus te nemen ('er is een echte werkplek voor nodig') stimuleer je je kind dat ook te doen. Je bereikt een optimaal resultaat door van tevoren goed na te denken over verschillende elementen, zoals kleuren, bureauaccessoires en opbergruimte. Je kind krijgt natuurlijk inspraak, want het is belangrijk dat hij of zij zich fijn voelt op de werkplek, maar houd zelf de touwtjes in handen, zodat je uiteindelijk een praktische werkplek hebt en niet alleen een mooie.

Kleur en concentratie

Bepaalde kleuren zijn beter voor de concentratie dan anderen. Koele kleuren zoals blauwtinten zijn het beste voor je concentratie, terwijl felle kleuren als rood juist adrenaline geven en dus niet echt goed geschikt zijn voor een werkplek waar je kind rustig moet zitten werken. Vooral de muur achter het bureau is belangrijk; als je tegen een rode muur aankijkt zul je je minder goed kunnen concentreren dan wanneer die muur blauw is.

Jonge meiden vinden blauw toch vaak een jongenskleur, dus dan moet je uitwijken naar een andere kleur. Denk ook eens aan mintblauw (mintgroen), eveneens een koele tint, die bij meisjes vaak ook in de smaak valt. Vallen ze toch voor roze? Ga dan voor een beetje een lichtere, zachtere tint roze en niet voor knalroze, een kleur die vooral actieve energie oplevert.

Houd het kleurenschema enigszins rustig, door bijvoorbeeld zachte kleuren en grijs met hout te combineren.

Licht – kunstmatig en natuurlijk

 Kinderkamer door homify

Het belangrijkste als het gaat om verlichting op een werkplek is dat je een combinatie maakt van direct en indirect licht, bijvoorbeeld van een bureaulamp en een hanglamp.

De ideale combinatie is er een met daglicht. Het is bewezen dat je productiever wordt als je werkt bij daglicht. Maak dus altijd gebruik van natuurlijk licht als dit mogelijk is. Qua raambekleding kun je het beste kiezen voor shutters, een luxaflex of lamellen, waarmee je goed kunt regelen hoeveel licht je binnenlaat. Zo hoef je bijvoorbeeld niet in de zon te kijken en wordt je kind niet afgeleid door buitenspelende vriendjes. Zonder de aanwezigheid van daglicht is de keuze voor lampen des te belangrijker.

Indirect licht creëer je het gemakkelijkste met behulp van een hanglamp die het licht goed verspreidt en dus niet alleen maar recht naar beneden schijnt. Het beste licht is ledlicht, economisch en ecologisch gezien en ook voor je ogen is ledlicht beter (al doen er zich wisselende verhalen de ronde) en krijg je er minder vermoeide ogen van. Daarnaast is een goede, gerichte lamp vereist op het bureau. Een verstelbare bureaulamp is het beste, omdat je die precies zo kunt stellen als je uitkomt.

Verwarming

Speelhoek:  Kinderkamer door Evelyne Ontwerp

Als het op de slaapkamer kouder is dan in de woonkamer zal je kind alsnog snel beneden huiswerk komen maken. Dat is gezelliger en minder serieus, maar er is veel afleiding en het komt de concentratie van je kind niet ten goede. Zorg dus voor een goed verwarmde slaapkamer en bezuinig niet op die energie. De verwarming is genoeg. Mocht je kind het dan nog steeds koud hebben kun je eventueel kiezen voor een verwarmde mat (lokale vloerverwarming) of een straalkacheltje. Of lekker energiezuinig: zo'n tv-deken met mouwen, die ook prima te gebruiken als je aan het werk bent.

De kwaliteit en de hoogte van de stoel en het bureau

Ik weet nog hoe trots ik vroeger was op mijn échte bureaustoel en mijn 'archiefkast' en volwassen bureau. Het voelde niet als een kinderbureautje, maar als een échte werkplek, net als die van mijn vader. Als kind voel je je serieus genomen met zo'n werkplek en dan neem je je huiswerk ook automatisch serieuzer.

Kies dus liever voor een 'echt' bureau, dan voor een kinderbureau dat heel laag is. Of ga voor een 'tienermaat', die tussen een kinderbureau en een volwassenenbureau in ligt. De stoel moet qua hoogte natuurlijk bij het bureau passen. Een verstelbare stoel is het beste, die groeit mooi mee met je kind.

Opbergruimte

Om het bureau een beetje opgeruimd te houden is opbergruimte vereist. Een ladekast is het handigste. Hierin is ruimte voor alle losse spullen (denk aan de nietmachine) en ook voor boeken en papieren. Met genoeg opbergruimte voorkom je een vol bureau. Als het bureau niet werkbaar is zal je kind alsnog in de woonkamer gaan zitten en wordt het gewenste effect niet bereikt.

Een boekenplank boven je bureau is ook een fijne opbergruimte om alle boeken netjes naast elkaar te kunnen bewaren. Dit geeft overzicht: je kind vindt boeken snel en heeft ook een overzicht van alle vakken voor zich, waardoor hij minder snel een vak zal vergeten.

Bureauaccessoires

Hippe jongenskamer van Studio Ditte:  Kinderkamer door Felientje
Felientje

Hippe jongenskamer van Studio Ditte

Felientje

Met bureauaccessoires maak je het leuk, hier kun je je kind ook gezellig bij het winkelen betrekken. Koop in ieder geval spulletjes die nodig zijn: een nietmachine, plakband, perforator, snelhechters om werkstukken in te doen, schriften, markeerstiften, pennen, potloden, gum, schaar, een pennenbakje en ga zo maar door: alle serieuze bureauaccessoires die een kind nodig heeft.

Ten slotte kun je het geheel nog wat opleuken met (niet te afleidende) afbeeldingen of posters voor aan de muur of misschien een 'educatieve' accessoire als een wereldbol. Laat hier je kind in mee beslissen, want spulletjes die je kind leuk vindt maken het helemaal zijn of haar plekje.

Ook geïnspireerd geraakt om je eigen werkplek te updaten? Lees dan hier over de perfecte thuiswerkplek.

Hebben jouw kinderen een eigen werkplek? Heb je wat aan onze tips gehad? Laat het ons weten.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!