Koop met een gerust hart je droomappartement: 6 tips

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Koop met een gerust hart je droomappartement: 6 tips

Sanne Sanne
  door Cocolapine Design
Loading admin actions …

Het is heerlijk om je eigen huis te kopen: een eigen plek, helemaal naar je smaak ingericht. Wanneer dat huis echter een appartement is is het niet helemaal van jezelf: er zijn in het gebouw waar het appartement zich bevindt namelijk gemeenschappelijke ruimten, die je deelt met de andere bewoners van het complex.

Het grote verschil tussen het kopen van een appartement en het kopen van een huis is dus dat een appartement niet een op zichzelf staand pand is. Het is namelijk een deel van een gebouw dat je deelt met andere bewoners. Als je een appartement koopt wordt je lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE) en lever je daar een maandelijkse bijdrage aan (servicegeld). De VvE spaart geld om onderhoud te kunnen uitvoeren aan gemeenschappelijke ruimtes en elementen, denk aan de hal en het trappenhuis en bijvoorbeeld het dak van het pand, en eventueel voor het schoonhouden van gemeenschappelijke ruimten. Bij het kopen van een appartement moet je hier rekening mee houden en je goed inlezen.

Lees in dit Ideabook tips voor bij het kopen van een appartement en koop met een gerust hart je droomappartement!

Appartementen bekijken

  door Cocolapine Design
Cocolapine Design

Home staging Berlin

Cocolapine Design

Voordat je een appartement koopt moet je het natuurlijk eerst bekijken. Bekijk altijd meerdere opties, zodat je wat vergelijkingsmateriaal hebt en weet wat er zoal op de markt is en voor welke prijs. Zelfs als je denkt dat je je droomappartement al gevonden hebt; bekijk altijd meerdere huizen. Meer tips over waar je op moet letten bij het kopen van een huis vind je hier.

Het verschil tussen het kopen van een gewoon huis en een appartement is, zoals gezegd, dat een appartement een deel van een groter geheel is. Er zijn dus vaak gemeenschappelijke ruimten of een gemeenschappelijke entree en er is een Vereniging van Eigenaren (VvE) waar je iedere maand een bijdrage aan levert. Als je een appartement gaat bekijken let dan dus ook op gemeenschappelijke ruimten en ingangen en ga ook na wie daar nog meer gebruik van maakt en op welke manier. Maak als het mogelijk is kennis met de buren in je gebouw.

Omgeving en perceel

Bamboe terrasdelen :  Terras door BVO Vloeren
BVO Vloeren

Bamboe terrasdelen

BVO Vloeren

Bij het kopen van een huis of appartement is de omgeving altijd belangrijk. Als je kinderen hebt is het belangrijk dat er voorzieningen als een school en een speeltuin in de buurt zijn en als je een hondenliefhebber bent is een park in de wijk fijn. Ga van te voren na wat je wensen en eisen zijn wat betreft de locatie. Is de locatie belangrijker dan het appartement? Of fiets je liever wat verder als je dan een mooier huis kunt kopen?

Naast de omgeving is het perceel zelf natuurlijk essentieel. Appartementen hebben vaak geen tuin, maar alleen een balkon (of zelfs helemaal geen buitenruimte). Vraag jezelf af of dit genoeg buitenruimte voor je is.

Muren, vloeren en ramen controleren op schade

Benedenwoning te Amsterdam:  Gang en hal door Kodde Architecten bna
Kodde Architecten bna

Benedenwoning te Amsterdam

Kodde Architecten bna

Controleer het hele appartement op schade en zaken als schimmel en vocht. Als je zelf niet veel verstand hebt van dit soort zaken doe je er altijd verstandig aan een professional in te schakelen. Je kunt een keuringsrapport laten opstellen voor het appartement zelf, maar ook voor de gemeenschappelijke ruimtes. De staat van onderhoud is erg belangrijk, vooral bij een appartement, want het is geen losstaand huis, maar een onderdeel van een gebouw dat je deelt met anderen. Ga na hoe de VvE werkt en of er veel budget is voor onderhoud. Is er een onderhoudsplan? Hoeveel geld is er opgebouwd in het reservefonds (spaarpot voor groot onderhoud)? Staat er groot onderhoud op stapel? Het is verder belangrijk te weten wat onder de verantwoordelijkheid van de VvE valt en wat je eigen verantwoordelijkheid is. In het splitsingsregelement en de splitsingsakte (zie hieronder voor meer uitleg) vind je de beschrijving van de exacte verdeling van het pand en weet je dus wat wiens verantwoordelijkheid is en wat de regels voor de VvE-vergadering zijn.

Leidingen

Koperen muur in de woonkamer:  Woonkamer door IJzersterk interieurontwerp
IJzersterk interieurontwerp

Koperen muur in de woonkamer

IJzersterk interieurontwerp

Check altijd de leidingen (of laat ze checken) als je een woning koopt. Het kan veel geld kosten als het later niet oké blijkt te zijn. Bij de aankoop van een appartement is het belangrijk om te controleren onder wiens verantwoordelijkheid ze vallen. Dit vind je in de papieren van de VvE, net als de informatie over onderhoud aan ramen, deuren, vloeren en muren.

Papierwerk

Als je een appartement koopt krijg je drie documenten: de eigendomsakte, de splitsingsakte en het splitsingsregelement. De laatste twee noemden we hierboven al even kort.

De eigendomsakte is hetzelfde als bij een koophuis: die gaat over het deel van het pand dat je koopt en dat echt van jou is. Dit is het bewijs van eigendom. De koper en de verkoper worden genoemd en ook de verkoopprijs wordt genoteerd. Ook zaken als recht van overpad staan in deze akte. 

In de splitsingsakte vind je de verdeling van het complex. Welke delen zijn van jou en welke delen zijn gemeenschappelijk? Ook de servicekosten moeten hierin worden vermeld. 

Het splitsingsregelement hoort bij de akte. Hierin staat genoteerd hoe vergaderingen verlopen, hoeveel stemmen er nodig zijn voor een beslissing en je vindt er aanvullende informatie over gebruik, beheer en onderhoud van privégedeelten.

Zaken doen met de makelaar en de notaris

 Woonkamer door Discoveries Trends
Discoveries Trends

First think about about an old appartment in East Berlin… (high ceilings, nice restaurants, better clubs… well, BERLIN)​

Discoveries Trends

Mocht je een appartement gaan kopen dan komen de makelaar en de notaris in beeld. Je gaat natuurlijk onderhandelen over de prijs, net als bij een gewoon huis en gaat vervolgens al dan niet over tot de aankoop. Probeer voordat je tot de koop overgaat echt zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de VvE en het pand. Je moet er niet vanuit gaan dat het wel goed zit, want dat kan je geld gaan kosten. Wees nieuwsgierig, maar niet wantrouwig; je wilt niet meteen bekend staan als achterdochtig, want dan ga je niet positief de onderhandelingen in en zullen de VvE-vergaderingen ook geen pretje worden. je checkt altijd hoe de VvE in elkaar zit en of de VvE gezond is. Ga ook na of de VvE slapend is of actief. De slapende VvE is, zoals de naam al doet vermoeden, niet zo actief. Er wordt weinig vergaderd en vaak weinig gespaard. Het voordeel is dat je niet veel geld in hoeft te leggen, maar als er dan plotseling groot onderhoud moet worden uitgevoerd, omdat het dak bijvoorbeeld schade heeft opgelopen in een storm, kan het zo zijn dat je plotseling veel geld moet betalen. Een hoge contributie is dus misschien vervelend, want dat geld moet je gewoon inleveren, maar onthoud wel dat je het spaart voor je eigen gebouw en dat het dus zeker geen weggegooid geld is. Een actieve VvE is dus over het algemeen een positief element en een reden om een appartement te kopen. Op internet vind je uitgebreide checklists met punten die je moet nagaan als je met een VvE te maken hebt.

Ga verder na of er een betalingsachterstand is van de vorige eigenaar. De notaris moet dit melden bij het tekenen. Je bent verplicht te betalen wat de notaris vermeldt, dus als hij geen melding maakt van een achterstand betekent dat dat je die ook niet hoeft te betalen, mocht die later toch blijken te bestaan.

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!