De vorm van je huis beïnvloed je meer dan je denkt | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3648:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

De vorm van je huis beïnvloed je meer dan je denkt

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Plots # 6473, 5561, 6475 van Bernard Khoury / DW5
Loading admin actions …

Hoe is je emotionele staat wanneer je een cirkel bekijkt? Is deze hetzelfde als wanneer je naar een rechthoek of driehoek kijkt? Vormen verbergen een geheime betekenis die voorbij gaat aan de grenzen van taal. Ze vormen – evenals hun verbale tegenhanger – de basis van visuele grammatica die onze gemoedstoestand op een onbewust niveau in beroering brengt.  

Naast vormen zijn er nog meer elementen die een visueel denkproces in beweging zetten dat diep doordringt in onze psyche. Ook lijnen hebben een diepere betekenis met een oneindig arsenaal aan kenmerken die ook weer een brede range aan boodschappen kunnen overbrengen aan de waarnemer. Lijnen en vormen die op allerlei manieren samenvloeien in je huis communiceren dus met je, zij het in een non-verbale taal, en beïnvloeden op die manier je dagelijkse leven. Zou het niet geweldig zijn wanneer je de boodschappen die deze vormen en lijnen in je huis overbrengen, ook zou kunnen begrijpen en verklaren?  

Vandaag geven we je een lexicon over vormen en lijnen en leggen we uit op welke wijze ze je onderbewuste beïnvloeden.

Horizontale lijnen

Front facade and entrance Moderne huizen van The Chase Architecture Modern
The Chase Architecture

Front facade and entrance

The Chase Architecture

We beginnen met lijnen. Lijnen die evenwijdig lopen aan de horizon worden nagesynchroniseerd als horizontaal. Omdat ze worden waargenomen als rustend, liggend zoals je wil, suggereren ze rust en ontspannen comfort. Omdat horizontale lijnen in hun vorm niet kunnen vallen worden ze beschouwd als stabiel, zeker en stralen ze vrede uit.

Hun verbinding met de horizon begrenst ze als aardse lijnen en ze krijgen daarmee een overeenkomstige ideologie. Gezien hun kalme en zekere natuur zijn horizontale lijnen bij uitstek geschikt voor gebieden die bedoeld zijn om te ontspannen aan de voorzijde van een huis. In de afbeelding hierboven zien we hoe een hedendaags huis horizontale lijnen heeft geïncorpereerd in het design waardoor het een gevoel van tranquiliteit uitstraalt door middel van de ramen, bakstenen en mortel.

De cirkelvorm

Plots # 6473, 5561, 6475 van Bernard Khoury / DW5
Bernard Khoury / DW5

Plots # 6473, 5561, 6475

Bernard Khoury / DW5

Cirkels geven in elke culturele vorm de hemellichamen weer; de zon, de maan, de aarde en het eeuwige. Ze hebben geen begin noch eind, een complete vorm die eenheid en harmonie weergeeft. Hun beweging is onbeperkt terwijl hun gracieuze rondingen ook als vrouwelijk gezien kunnen worden. Ze zijn intiem, warm en stralen liefde en sensualiteit uit.

We kennen cirkelvormen in de vorm van wielen, fruit en zelfs ballen. Aangezien ze de neiging hebben hun binnenste te omarmen, helpen cirkels bij het afweren van negativiteit en bieden ze bescherming, veiligheid en uithoudingsvermogen. Hun mooi ronde vorm suggereert perfectie en morele integriteit.

Wanneer we hun visuele grammatica dus volgen dan duiden cirkelvormen in woningen op een vriendschappelijke, zorgzame, compassievolle omgeving die tedere liefde stimuleert. Omdat ze minder voorkomen in het architectonische design van een huis kunnen ze gebruikt worden om bijvoorbeeld een scheiding aan te brengen of om de aandacht te trekken naar een bepaalde plek en deze extra te benadrukken.

Vierkanten, rechthoeken en piramides

Aangezien we onze huizen bouwen met hun afbeelding in onze gedachten is het bij rechthoeken en vierkanten duidelijk dat hun vorm stabiel en betrouwbaar is. Zoals je op de bovenstaande foto kunt zien hebben ze rechte hoeken die synoniem staan voor orde, balans en rationaliteit.

Meestal worden vierkanten en rechthoeken waargenomen als aardegebonden vormen die betrouwbaarheid, conformiteit en kracht voorstellen.De voorkant van de meeste huizen is ontworpen op basis van deze soliditeit van vierkanten en rechthoeken en bizar genoeg maakt dit algemene gebruik ze soms wat saai.

Piramides geven de geometrische vorm weer die we ook wel driehoek noemen. Wanneer driehoeken op hun basis staan dan vormen ze een baken van stabiliteit; wanneer ze ondersteboven staan worden ze waargenomen als ongebalanceerd. Dit geeft een contrasterende dynamiek, driehoeken hebben een krachtige energiestroom die kan duiden op conflict of kracht. In tegenstelling tot cirkels verwijst hun kracht naar het mannelijke, terwijl hun gebruik in wetenschap en religie geen toeval is aangezien ze wijzen op vooruitgang, doel en richting.

Verticale vormen

modern  door LA Hally Architect, Modern
LA Hally Architect

House in Hiltingbury

LA Hally Architect

Verticaal heeft vergelijkbare grammatica voor zowel lijnen als vormen. In tegenstelling tot horizontaal staat verticaal loodrecht op de horizon. Dit contrast geeft verticale lijnen een meer mannelijke aard die staat voor kracht, agressie en dominantie. Vanuit een meer spirituele context lijkt verticaal vanuit de aarde naar de hemel te expanderen en kan het de indruk geven van waardigheid.

Wanneer lijnen of vormen dikker zijn dan kunnen ze worden gezien als moedig en stabiel. In zijn algemeenheid zien we verticale vormen en lijnen als sterk en krachtig, terwijl horizontale lijnen en vormen easy going en vredig zijn. De afbeelding hierboven is een illustratie van de dichotomie van het karakter van horizontaal en verticaal. Het verticale deel accentueert hoogte en geeft het huis een gevoel van kracht, dit in contrast met de rest van het huis dat een Pacifische charme omarmt door middel van horizontale lijnen.

Zachte curves

Curves zouden in balans gebracht moeten worden met rechte lijnen. Een lijn met een ronding is zachter terwijl het twee eindpunten met elkaar in verbinding brengt door het creëren van een gracieuze boog. Aangezien ze buigen en van richting veranderen suggereren zacht gebogen lijnen vloeibaarheid in het moment.

In tegenstelling tot rechte lijnen zijn ze tamelijk onvoorspelbaar en niet gefixeerd op een bepaald punt. Afhankelijk van hoe actief de beweging van de lijn is, zal deze meer of minder dynamisch overkomen. Ze hebben een vrouwelijke natuur terwijl ze verbonden zijn met plezier en geluk. Bij het huis in de afbeelding hierboven creëren de externe curves aan de voorzijde een random effect dat zich energetisch vermengt met het modern design en groene landschap en zo een vloeiend karakter geeft aan de structuur. Klik hier voor meer interessant gevormde architectuur.

Lijnen met scherpe hoeken

Duinvilla te Monster Moderne huizen van Kodde Architecten bna Modern
Kodde Architecten bna

Duinvilla te Monster

Kodde Architecten bna

Ten slotte vormen lijnen met scherpe hoeken weer een contrast met curves. Aangezien we gezien hebben dat zachte curves een vrouwelijk karakter krijgen met vloeiende beweging en vredigheid, zijn scherpe vormen mannelijk en staan ze voor energie, geweld en boosheid. Dat klinkt als heel wat, dit alles.

Maar ondanks hun furieuze verschijning kunnen scherpe hoeken ook als jeugdig en levendig worden gezien. Het huis in de afbeelding hierboven is een perfect voorbeeld van hoe het explosieve karakter van scherpe hoeken een jong en dynamisch karakter geeft aan de voorzijde van het huis. Moderne structuren die zich onderscheiden van minimalisme vormen een perfecte match met het vluchtige karakter van scherphoekige lijnen. 

De vormen en lijnen die huizen structureren vormen de bouwstenen van een betekenis die zich alleen laat vertalen op onbewust niveau.Wanneer we deze taal begrijpen kunnen we onze huizen met andere ogen bekijken en ze opnieuw definiëren aan de hand van ons eigen onuitgesproken zelf. Lees meer over de zes bouwstijlen van de 20e en 21e eeuw in dit artikel

Stuur ons een reactie!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!