Thuiswerken is in – creëer de perfecte werkplek in huis

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Thuiswerken is in – creëer de perfecte werkplek in huis

Sanne Sanne
Sedumdaken en verticaal groen:   door Stam Hoveniers
Loading admin actions …

Het aantal freelancers in ons land stijgt al een aantal jaren achtereen en lijkt ook te blijven groeien. Steeds meer werk kan vanuit huis worden uitgevoerd en bedrijven stimuleren dat ook. Daarnaast beginnen mensen die geen baan kunnen vinden ook steeds vaker voor zichzelf.

En hoewel de bank lekker zit en een prima werkplek lijkt is die niet echt bevorderlijk voor je goede houding en ligt RSI op de loer. Daarnaast is het ook lastig om je hoofd in werkmodus te zetten als je na je ontbijtje gewoon op de bank blijft zitten. Voor een effectieve werkdag is het het beste om een (vaste) werkplek en een routine te creëren. En of dit nou een apart kantoor is of een plek aan de eettafel: besteed er aandacht aan en denk na over de inrichting. Houd bijvoorbeeld rekening met kleuren, verlichting, decoratie en groen en creëer je een werkplek waar je optimaal functioneert.

De juiste kleuren voor het juiste werk

Een van de vele voordelen van thuiswerken: je richt je eigen werkplek in. Daarbij is kleur een essentieel onderdeel. Kleuren markeren de sfeer in een ruimte. Het gros van de kantoren is grijs: saai en inspiratieloos. Dat kan beter. Kies het liefst voor een rustige basis met een accent. Creëer een evenwicht tussen rustig en activerend. Denk trouwens niet alleen aan verf, maar ook aan de kleur van je meubels en van je accessoires (lees: een gele nietmachine is ook een geel accent).

Iedere kleur heeft goede eigenschappen. Zo zijn koele kleuren, zoals blauwtinten, goed voor je concentratie. Als je werk doet dat veel concentratie vergt is dat dus een goede keuze. Compenseer de koele sfeer met wat warme tinten, zoals beige en houtkleur. Een kleur als oranje of rood is goed voor je energie en geeft je adrenaline. Als je dus niet de hele dag stil achter je computer zit en letterlijk druk bezig moet zijn kan dit een goed idee zijn. Je hoeft niet per se een hele felle tint te kiezen, een wat mattere tint is ook goed. Geel is goed voor je creativiteit, maar het is ook een kleur die heel prikkelend is en ook snel te prikkelend kan zijn, waardoor je je niet meer goed kunt concentreren. Balans is dus het codewoord bij het kiezen van een kleur. Vraag je af wat goed bij jou en je werk past en kleur je kamer in met verf, meubels en decoratie. 

Ten slotte geldt altijd: kies waar je je goed bij voelt, want jij bent degene die er moet werken en die zich er moet kunnen concentreren. Blauw kan wel goed zijn voor je concentratie, maar als jij een hekel aan die kleur hebt zal het voor jou waarschijnlijk alsnog niet bevorderlijk zijn voor een efficiënte werkplek.

Verlichting: geef je ogen rust

Wie wel eens hele dagen onder een TL-balk gewerkt heeft weet hoe belangrijk licht is tijdens het werken. Het belangrijkste is dat je een combinatie maakt van direct en indirect licht, bijvoorbeeld van een bureaulamp en een hanglamp.

De ideale combinatie is er een met daglicht. Het is bewezen dat je productiever wordt als je werkt bij daglicht. Dat komt doordat daglicht je bioritme in stand houdt. Maak dus altijd gebruik van natuurlijk licht als dit mogelijk is. Qua raambekleding kun je het beste kiezen voor shutters, een luxaflex of lamellen, waarmee je goed kunt regelen hoeveel licht je binnenlaat. Zo hoef je bijvoorbeeld niet in de zon te kijken, maar kun je toch nog licht binnen laten vallen op een zonnige dag. Zonder de aanwezigheid van daglicht is de keuze voor lampen des te belangrijker.

Indirect licht creëer je het gemakkelijkste met behulp van een hanglamp die het licht goed verspreidt en dus niet alleen maar recht naar beneden schijnt. Het beste licht is ledlicht, economisch en ecologisch gezien en ook voor je ogen is ledlicht beter (al doen er zich wisselende verhalen de ronde) en krijg je er minder vermoeide ogen van. Scroll eens door deze foto's heen om je een beeld te vormen van mogelijkheden wat betreft verlichting.

Daarnaast heb je sowieso een goede, gerichte lamp nodig bij je bureau. Een staande lamp, een bureaulamp of richtbare spots zijn geschikte opties. Een verstelbare bureaulamp is het beste, omdat je die precies zo kunt stellen als je uitkomt. 

Ruimteprobleem: je hele kantoor in een hoekje van de kamer inpassen

Wanneer er in huis geen ruimte is voor een apart kantoor zijn er altijd mogelijkheden om je kantoor ergens in te passen. Wat veel (jonge) freelancers doen is werken aan de eettafel of werken in een koffietent. Een koffietent is voor sommige mensen de perfecte omgeving, maar er kleven ook een aantal nadelen aan. Zo kan niet iedereen tegen het geroezemoes van een café, is bellen met klanten in een koffiezaak lastig en is het bovendien duur als je gedurende de dag meerdere koffies moet bestellen.

De eettafel is een prima alternatief voor een bureau. Zorg voor een goede eetkamerstoel die door kan als bureaustoel en maak liefst wel gebruik van een bureaulamp, eventueel op batterijen of USB, zodat je geen last hebt van snoeren bij je eettafel. Ook kun je je werkplek inbouwen in een ongebruikte hoek van de kamer of zelfs onder de trap. Zorg wel dat je jezelf niet te veel wegstopt in een hoekje, want als je je opgesloten voelt heb je de neiging om vaak even weg te lopen van je werkplek. Denk ook na over opbergruimte: bouw ergens een kast in of vervang de poten aan een kant van je eettafel door een kastje.

Richt je werkplek minimalistisch in als je weinig ruimte tot beschikking hebt. Zie hier voor meer tips voor een mooie minimalistische werkplek.

Werkplekken en verwarming

Prins Hendrikstraat:  Studeerkamer/kantoor door De Werff Architectuur
De Werff Architectuur

Prins Hendrikstraat

De Werff Architectuur

Het lijkt altijd te warm of te koud te zijn: het komt heel precies met verwarming. Je zit natuurlijk vast aan de verwarming die je huis al heeft, tenzij je van plan bent te verbouwen of je je hele huis nog moet vormgeven. De verwarming in een grote ruimte is vaak lastig te regelen, vooral als je een oud, minder goed geïsoleerd huis hebt. Je kunt dan ook kiezen voor lokale verwarming. Zo bestaan er matten met verwarming: een soort lokale vloerverwarming dus. Je kunt ook gaan voor infrarood verwarmingselementen (denk aan de heaters op terrasjes). Als je het altijd warm hebt kun je een losse ventilator kopen. Er is dus altijd iets te bedenken om het klimaat op je werkplek te verbeteren.

Planten op je werkplek: het hoe en waarom

Groene wand bij entree kantoorpand:  Kantoren & winkels door Stam Hoveniers
Stam Hoveniers

Groene wand bij entree kantoorpand

Stam Hoveniers

Onderzoek wijst uit dat één plant op je werkplek al leidt tot een hogere productiviteit. Planten zuiveren namelijk de lucht, zijn goed voor de gezondheid, verbeteren de akoestiek en verhogen in algemene zin het gevoel van welzijn. Groen op je werkplek is dus altijd een goed idee. Kies voor een of meerdere losse planten of leg een hele (verticale) kantoortuin aan.

Last but not least: iets voor aan de muur

Woonhuis Bergen :  Studeerkamer/kantoor door By Lenny
By Lenny

Woonhuis Bergen

By Lenny

Een beetje decoratie kan geen kwaad, beperk het alleen tot een minimum, zodat je niet wordt afgeleid. Je droomt gemakkelijk weg bij een mooie foto of een schilderij en te veel prullaria leiden je geheid af van je werkzaamheden. Kies niet te contrasterende kleuren en plaats meerdere items bij elkaar om zo toch een rustig geheel te creëren.

Werk jij ook vanuit huis? Laat ons dan in een reactie weten hoe jouw werkplek eruit ziet!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!