DIY: maak zelf in een handomdraai een hippe lamp

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

DIY: maak zelf in een handomdraai een hippe lamp

Sanne Sanne
 Studeerkamer/kantoor door 1:1 arquitetura:design
Loading admin actions …

Less is more. Dat geldt tegenwoordig ook voor lampen, want steeds vaker wordt de lampenkap achterwege gelaten en zien we kale peertjes hangen. Vaak in combinatie met gekleurde snoeren. Het grote voordeel van die snoeren is dat je ze niet hoeft weg te werken, want ze mogen gezien worden! De lampen hangen verspreid door de ruimte, of worden vanaf één punt door middel van haakjes verspreid opgehangen. Je kunt de lamp ook neerleggen op een bijzettafeltje en we zien ze ook wel eens in potten voorbij komen. Daarnaast zijn er nog allerlei andere creatieve oplossingen te verzinnen: een lamp op of in een boek, een camera omgebouwd tot lamp, een lamp in een fles en ga zo maar door.

Deze hippe lampjes maak je in een handomdraai zelf. Misschien vind je 'snoeren strippen met een striptang' en 'het bevestigen van de fitting' nu nog eng klinken, maar het is echt een eitje, dat kan ik je verzekeren. Lees dit artikel gewoon goed door en je hebt binnen een paar uur een lamp gemaakt en aangesloten. Daar heb je geen elektriciën voor nodig!

Kies een design

Bedenk ten eerste wat je voor soort lamp je wilt. Denk na over stijl (bijvoorbeeld industrieel), kleur, materiaal (bijvoorbeeld koper) en grootte. Houd ook rekening met de plaatsing van de lamp (aan de muur, aan het plafond, op een tafel, in de woonkamer in de studeerkamer… ). Als je precies weet wat je wilt kun je een lijstje gaan maken van wat je nodig hebt en de materialen verzamelen.

Maak een lijstje en koop je materiaal

 Woonkamer door homify
homify

PickleLight

homify

Als je hebt besloten hoe je lamp eruit moet gaan zien maak dan een lijstje van de materialen die je nodig hebt. Dat zijn in ieder geval: een snoer, een fitting (met trekontlaster als je de lamp wilt ophangen) en een pit. Daar kunnen nog een aantal zaken bijkomen afhankelijk van je wensen: schakelaar, stekker en iets om de lamp mee op te hangen. Over het algemene zijn alle materialen te verkrijgen bij de bouwmarkt, ook strijkijzersnoer is in meerdere kleuren te verkrijgen bij veel bouwmarkten.

Knip en strip je snoer

Voordat je de fitting en de stekker aan je snoer kunt bevestigen knip je het snoer op de goede lengte af. Neem een paar centimeter extra, want je moet straks het snoer nog strippen om het te kunnen bevestigen aan je fitting. Vooral als je dit nog nooit gedaan hebt neem je wat extra lengte, want als het strippen niet goed gaat kun je een stukje snoer afknippen en het opnieuw proberen. Het zou zonde zijn als je snoer dan te kort is.

Het strippen van het snoer gaat als volgt. Als je een stoffen snoer gebruikt (strijkijzersnoer) plak dan het snoer af waar je het gaat strippen. Je moet namelijk het stoffen omhulsel er daar ook af halen en als je het niet afplakt rafelt het verder. Je kunt een striptang gebruiken, maar als je die niet hebt is het nog steeds een simpel klusje. De crux is het heel houden van de draden in je snoer. Rafel de stof af tot je tape en snij dan rondom het snoer voorzichtig het plastic isoleermateriaal in, tot je het kunt verwijderen. Als je te diep snijdt loop je de kans dat je de koperdraadjes beschadigt. Als je het witte omhulsel hebt verwijderd heb je een bruin en een blauw draadje. Die twee draadjes moet je ook nog deels strippen, zodat je aan het uiteinde alleen koperdraadjes overhoudt. Verwijder op dezelfde manier het omhulsel. Als het niet goed is gegaan kun je een stuk snoer afknippen en probeer je het opnieuw. Als je klaar bent met strippen kun je je fitting gaan vast zetten.

Bevestig de fitting

Als je het snoer aan de uiteinden hebt gestript kun je de fitting en eventueel de stekker bevestigen. Als je de lamp niet in het stopcontact wilt doen maar wilt bevestigen aan een kroonsteentje hoeft je natuurlijk geen stekker aan het snoer te maken.

Draai de uiteinden van je snoer goed bij elkaar, zodat je zeg maar twee koperdraadjes overhoudt en niet allemaal kleine draadjes. Draai je fitting uit elkaar en haal het snoer achtereenvolgens door de trekontlaster (dat kleine dingetje aan de bovenkant van de fitting) en de bovenkant van je fitting. Dan ga je de uiteinden vast schroeven. Draai een schroefje een klein stukje los steek het gestripte uiteinde van een draad ertussen (dus niet het plastic, alleen het gestripte deel) en draai het schroefje stevig vast. Doe dat ook met het andere schroefje. Het maakt niets uit welke kleur je waar bevestigt. Schuif dan het plaatje waar je de draadjes net aan hebt bevestigd in het bovenste deel van de fitting tot het er goed in valt en draai de trekontlaster vast. De trekontlaster zorgt ervoor dat je lamp niet aan de uiteinden van je snoer hangt, maar aan het snoer daarboven. Draai dan de onderste helft van je fitting aan de bovenste en je fitting is klaar!

Het bevestigen van de draad aan de stekker of eventueel aan een snoerdimmer werkt precies hetzelfde. Het maakt opnieuw niet uit in welke volgorde je het blauwe en bruine draadje bevestigt: je schroeft de stekker open, bevestigt de draadjes en schroeft de stekker weer dicht.

Draad een pit in je lamp

WoodWoolDesign en Edison:  Woonkamer door WoodWoolDesign
WoodWoolDesign

WoodWoolDesign en Edison

WoodWoolDesign

Als je geen lampenkap maakt kun je extra aandacht besteden aan het kiezen van een mooie pit, aangezien die dus goed te zien is. Hoewel een ledlamp zuiniger is is in dit geval een gloeilamp wel erg mooi. Kies een gloeilamp met kooldraad. Dan zie je het gloeidraadje door de pit lopen, wat er erg tof uitziet. Bovendien geven deze pitten vaak een mooi geel licht en zijn ze dimbaar (voeg wel een snoerdimmer toe aan je snoer om daar gebruik van te kunnen maken).

Stel dus vast wat je belangrijker vindt: het milieu en de energiezuinigheid of de looks. Er zijn ook 'namaakgloeilampen'; ledlampen die een gloeilamp imiteren, zeg maar. Ga ook na hoe vaak je de lamp gaat gebruiken: een bureaulamp die hele dagen aan staat is minder geschikt voor een gloeilamp dan een lamp die je alleen 's avonds aandoet voor de sfeer.

Geef de lamp een plek

Beton & Handgemaakt Wandlamp Pepper:  Woonkamer door byCoco Designstudio
byCoco Designstudio

Beton & Handgemaakt Wandlamp Pepper

byCoco Designstudio

Als de lamp eenmaal in elkaar is gezet moet je hem alleen nog een plek geven. Je kunt een lamp aan een draad boven de tafel hangen. Je bevestigt de draad dan simpelweg aan het kroonsteentje. Als je meerdere lampen boven de tafel hangen kun je haakjes in je plafond draaien en daar de draden doorheen haken. Zo hangen de lampen precies waar je ze wilt hebben.

Een andere optie is het ophangen van een rek, van metaal of ijzerdraad of koperbuis, waar je de lampen doorheen hangt. Je kunt de draden meerdere keren door de gaten van het rek halen voor een speels effect. Koop eventueel een afdekkapje voor het gat in het plafond.

Je kunt je lamp ook als wandlamp gebruiken door een eenvoudige boekenplankconsole te gebruiken. Die schroef je in de muur en je haal de draad van de lamp door de gaten heen die zijn bedoeld om een plank op de console te bevestigen. Onderaan de console draai je een haakje in het hout waar je draad doorheen haalt, zodat die recht naar beneden hangt langs de muur. Als er een stopcontact in de buurt is maak je een stekker aan je snoer en eventueel een aan-uitknop. Het voordeel van deze wandlamp is dat het snoer gezien mag worden en dat je dat dus niet hoeft weg te werken.

Op zoek naar nog meer woon-DIY's? Kijk dan hier.

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!