Creëer een biodiverse tuin met volop bijen, vogels en andere dieren

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Eduardo Luppi Paisagismo Ltda. Rustieke tuinen
Loading admin actions …

De winterperiode is aangebroken en je hebt de tuin winterklaar gemaakt. Je hoeft even helemaal niks meer te doen in je tuin dus dat schept ruimte voor andere dingen. Nu is de tijd om alvast leuke creatieve ideeën te gaan verzamelen om volgend jaar toe te voegen aan je tuin. Denk eens na over het aantrekken van wat meer leven in de tuin. Vroeger was het een bekend beeld: hordes zoemende bijen, hommels en fladderende vlinders in de tuin. In de zomer uitgebreide kwetterconcerten van alle vogels. Tegenwoordig zie je ze wat minder. En dat is jammer. Het is namelijk een gezellig geluid en mooie aanblik al dat leven en kleurige weidebloemen met zoemende bijen en vlinders in je tuin. Breng de natuur terug in de stad en in jouw tuin met de praktische tips uit dit artikel. Zo creëer je biodiversiteit in je tuin. Het ziet er niet alleen gezellig uit maar je helpt ook mee aan een beter ecosysteem in je tuin en in de omgeving.

Simpele manieren om meer dieren aan te trekken in de tuin

Een bekend beeld dat je waarschijnlijk wel kent vanuit de winter in je tuin: de voedselplaats en tientallen vogels die zich verdringen om er te eten. Koolmeesjes, Roodborstjes, Mussen en nog veel meer soorten vogels. Een prachtig schouwspel om naar te kijken en van te genieten. Maar wist je dat er nog veel meer mogelijkheden zijn om dieren aan te trekken in je tuin? Niet alleen in de winter maar in alle seizoenen. En dat je naast vogels ook andere diersoorten naar je tuin kunt lokken? Er zijn veel meer dieren die graag een bezoek zouden brengen aan jouw tuin. Om egels aan te trekken maak je een tipi-vormige stapel van takken en oud hout achterin je tuin en maak je in de schutting eventueel een kleine opening zodat de egel gemakkelijk binnen kan komen in je tuin. Er zijn ook speciale nestkasten voor egels te koop. Wil je graag meer vlinders? Plaats dan een vlinderstruik. De heerlijk geurende bloemen trekken volop vlinders aan. Ze zijn er in paars, lila en wit. Heb je niet heel veel ruimte? Zet er dan één in een pot. Een broedplaats voor hommels maak je zo: Neem een aardewerken pot (met gat onderin) en vul hem met oude bladeren, stro en wat katoenen watten en plaats hem ondersteboven op een beschutte plaats in de tuin. Bijen en vlinders kun je eenvoudige wijze aantrekken door het zaaien van speciaal op bijen en vlinders afgestemde weide- en wilde bloemenmengsels. Deze zaden kun je kopen bij het (online) tuincentrum. Naast deze bloemenmengsels zijn er ook vlinder- en bijenkasten te koop die je in de tuin kunt ophangen.

Laat oude muren en schuttingen staan

Behoud oude muren en schuttingen. Vaak is er al een grote biodiversiteit aan leven aanwezig op dergelijke plaatsen. Sommige bijensoorten leggen eitjes in gaten in het cement van oude muren. Gaten zijn sowieso een ideale plek voor allerlei soorten insecten om eitjes te leggen en te broeden. Naast oude muren zorgen ook hagen van planten zoals bijvoorbeeld Hedera voor een brede biodiversiteit en vormen ze tevens een uitstekende schuilplaats voor allerlei diersoorten. Een haag van bloeiende planten zoals Clematis of Kamerfoelie trekt met zijn heerlijke geur weer bijen en hommels in grote getallen aan. Lees ook dit artikel met tuintips.

Maak een stapel van oud tuinafval om biodiversiteit te stimuleren

Woning + kantoor Utrecht STROOM architecten Moderne tuinen Natuurlijk Oranje
STROOM architecten

Woning + kantoor Utrecht

STROOM architecten

Van oude takken, tuinafval en oude stukken los hout maak je op simpele wijze een takkenhoop. Plaats deze in een hoek van je tuin en je zult versteld staan hoe snel er van alles groeit en leeft op en in deze hoop.  Voor de beste resultaten laat je het hout rotten en plaats je hem in een schaduwrijke hoek van de tuin. Op deze hoop zullen allerlei vormen van nieuw leven ontstaan in de vorm van planten, diverse soorten kruipende insecten en paddenstoelen. Er wordt als het ware een heel nieuw klein ecosysteem met allerlei nieuw leven gecreëerd. Ook leuk om samen met de kinderen te bouwen en te ontdekken wat er allemaal aan beestjes en planten ontstaat op deze hoop.

Leg een vijver aan

Het maken van een vijver is een simpele manier om allerlei soorten waterdieren aan te trekken. Je kunt hem zelf aanleggen maar er zijn tegenwoordig ook veel kant-en-klare stenen vijvers te koop. Eventueel doet een oude teil of emmer ook prima dienst. Plaats er wat aarde in en een paar waterplanten en klaar is je vijver. Hou hem wel goed schoon wanneer je meer diersoorten wil aantrekken met je vijver. Zo vormt deze een drinkplaats voor vogels en andere dieren. Los van vogels trekt een vijver ook libellen, waterinsecten, kikkers en padden aan. Kijk hier voor een overzicht van vijvers.

Maak voedselplaatsen voor vogels

Het maken van voedselplaatsen is bij uitstek een manier om veel vogels in je tuin aan te trekken. Hang ze in het zicht, zodat je er ook van kunt genieten. Zorg dat de vogels er enige ruimte hebben en dat de voedselplek niet te laag hangt anders durven de vogels er niet te eten. Zo rond de anderhalve à twee meter hoog en bij voorkeur op een plek zonder katten. Naast een voedselplaats is ook een vogelbadplaats een leuk idee. Dit biedt namelijk ook een erg leuk schouwspel deze badderende vogels. Ook hiervoor geldt: niet te laag plaatsen anders komen de vogels er niet. Naast voedselhuisjes kun je ook planten plaatsen als voedselbron zoals bijvoorbeeld de Oost-Indische kers of Malus rode sierappel.

Trek bijen aan met bloemen

Naast de speciale bijen bloemenmengsels zijn er nog meer manieren om bijen aan te trekken. Zorg in elk geval voor een gevarieerd aanbod van planten met verschillende bloeitijden. Daarnaast zijn ook kruiden zoals rozemarijn, tijm, lavendel en bieslook interessant voor de biodiversiteit. Deze worden met plezier bezocht door de bijen en je kunt ze ook nog  zelf gebruiken in heerlijke gerechten in je keuken. Zorg ook voor planten die lang bloeien. Zo hebben de bijen er lang plezier van en blijft het tot ver in het najaar een drukte van jewelste in je tuin. Of plaats een mini bijenkast en geniet van je eigen verse honing.

Plaats vogelhuisjes voor de vogelsoorten uit jouw omgeving

Een ander idee om de diversiteit wat op te krikken is om nestkastjes op te hangen op diverse plekken in je tuin. Bekijk wel eerst even welke vogels er zoal in de buurt aanwezig zijn en kies vervolgens het juiste nestkastje aan de hand van de vogelsoorten. Plaats de ingang van de nestkast op het oosten. Dit zorgt voor beschutting tegen regen en wind voor de kleine vogeltjes. Met een beetje geluk klinkt in het voorjaar dan het gekwetter van kleine vogeltjes in de tuin en zie je de ouders af en aan vliegen met voedsel. Kijk hier voor meer tuin accessoires.

Laat een stapel bladeren liggen in een hoek van de tuin

Om biodiversiteit te stimuleren kun je achterin de tuin ook een stapel bladeren laten liggen die langzaam aan het verteren is. Voor tal van dieren is er niets zo aantrekkelijk als rottend tuinmateriaal. Zo'n stapel bladeren trekt ook insecten aan die weer een voedselbron vormen voor bijvoorbeeld vleermuizen, vogels en egels. Ook is het belangrijk dat je de dieren voorziet van een schuilplaats in de winter. Dit is iets waar een stapel bladeren perfect toe kan dienen. En wist je dat bijvoorbeeld pissebedden giftige zware metalen uit de bodem verwijderen?

Kortom, mogelijkheden te over om meer leven aan te trekken in jouw tuin en het hele ecosysteem te verbeteren door het aantrekken van allerlei nieuwe diersoorten.

We zijn benieuwd naar jouw ervaringen dus deel ze s.v.p. met ons!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!