Plekken in de keuken om je kook- en koekenpannen op te bergen | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3688:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Plekken in de keuken om je kook- en koekenpannen op te bergen

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
E2 House Minimalistische keukens van arQing Minimalistisch
Loading admin actions …

Het functioneel inrichten van de keuken is voor vele van ons een hele uitdaging. Het is nog niet zo makkelijk om al je kookgerei zo op te bergen dat het voor iedereen gemakkelijk en snel te vinden. De keuken is dan ook een plek in huis waar nogal eens wat frustraties willen ontstaan. Veelal zijn de kastjes te klein om alle keukenspullen in op te bergen, zeker als je al meerdere jaren de tijd hebt gehad om veel keukengerei bij elkaar te verzamelen. Om onverklaarbare redenen is de vriezer altijd al vol als je net iets wilt gaan invriezen. En ook de vaatwasser lijkt nooit helemaal goed dicht te kunnen nadat alle vaat er door de leden van het gezin in is gedumpt. Kortom, het opbergen van keukengerei is een hele uitdaging.

In dit Ideabook richten we ons op het opbergen van je kook- en koekenpannen. Wat is de beste plek in de keuken om deze op te bergen? Hoe bewaar je ze zodat je er altijd makkelijk bij kunt? En hoe zorg ervoor dat je ze na het afwassen makkelijk kunt terugzetten? Op alle deze vragen kun je in dit Ideabook een antwoord vinden. Hierdoor hopen we in ieder geval één frustratie in de keuken te kunnen wegnemen.

Berg je kook- en koekenpannen op in de lades in je keuken

Moderne keukens van homify Modern

De laatste jaren hebben de traditionele keukenkastjes onder het aanrechtblad ruimte moeten maken voor grote keukenlades. Dit is zeker geen verkeerde ontwikkeling, aangezien grote keukenlades een groot voordeel met zich meebrengen. Om spullen uit keukenkasten onder het aanrecht te kunnen halen, moest je veelal op je knieën zitten en het één en ander verplaatsten om te kunnen pakken wat je nodig had. Niet alle kook- en koekenpannen konden vooraan in de keukenkast staan en dus moesten er altijd andere pannen aan de kant worden geschoven om de gewenste pan te kunnen pakken. Grote keukenlades onder het aanrecht kun je helemaal uittrekken, waarna je makkelijk de pan kunt pakken die je nodig hebt. Zelfs als de pan helemaal achterin ligt, kun je er nog makkelijk bij. De pannen staan vaak nog wel in elkaar gestapeld, dus voor de onderste pan moet je toch eerst nog wat andere pannen optillen.

Plaats je kook- en koekenpannen op planken

Als je het geluk hebt dat je in je keuken ruimte hebt voor losse planken boven het aanrechtblad, dan kun je deze ook gebruiken om je kook- en koekenpannen op neer te zetten. Hier kun je altijd gemakkelijk bij, zowel bij het pakken van de pannen als bij het terugzetten van de pannen. Het opbergen van je pannen op een zichtbare plek brengt ook een aantal nadelen met zich mee. Zo worden de pannen eerder stoffig dan wanneer je ze in een lade of kastje bewaart. Dit is vooral het geval bij pannen die je niet zo vaak gebruikt. Ook moet je voor jezelf bepalen of je jouw pannen mooi genoeg vindt om ze op een plank tentoon te stellen. Wellicht kun je de standaard koekenpan toch beter in een lade of kasje opbergen.

Berg je kook- en koekenpannen op in hoge keukenkasten

Villa in de duinen, Hoek van Holland Moderne keukens van De Zwarte Hond Modern Hout Hout
De Zwarte Hond

Villa in de duinen, Hoek van Holland

De Zwarte Hond

In een ruime keuken is over het algemeen wel plaats om keukenkasten te plaatsen die van de vloer tot aan het plafond reiken. In deze hoge keukenkasten kun je lekker veel keukengerei opbergen. Ook kook- en koekenpannen kun je er prima in kwijt. Het fijne is dan dat je jouw pannen op grijphoogte kunt neerzetten. Hierdoor hoef je niet op je knieën om je pannen uit het onderste kastje te halen. Ook is het dan niet nodig om boven je hoofd je pannen te pakken. En aangezien de hoge keukenkasten veel ruimte bieden, is het ook niet nodig om je kastjes helemaal vol te proppen. Zo kun je jouw pannen een beetje ruimtelijk opbergen.

Voor het plaatsen van hoge keukenkasten kun je contact opnemen met een van deze professionals.

Plaats je kook- en koekenpannen onder je kookeiland

E2 KITCHEN Minimalistische keukens van arQing Minimalistisch
arQing

E2 KITCHEN

arQing

Als je een prachtig en functioneel kookeiland in je keuken hebt, dan is het aan te raden om je kook- en koekenpannen ook in dit kookeiland op te brengen. Zeker als je gasfornuis zich op het kookeiland bevindt. Onder het kookeiland zijn veelal grote keukenlades te vinden. Hier kun je jouw pannen prima in opbergen. Het is namelijk wel zo prettig als de pannen zich in de buurt van je gasfornuis bevinden. Dan heb je ze tijdens het koken maar zo snel mogelijk in handen. Als je een heel groot kookeiland hebt, dan kun je jouw pannen ook op het eiland neerzetten. Dan bevinden ze zich helemaal binnen handbereik.

Je kook- en koekenpannen in je keuken ophangen

Als je ervoor hebt gekozen om niet teveel kastjes in je keuken te hebben, dan kun je jouw kook- en koekenpannen ook ophangen. De koekenpannen moeten dan wel een klein gaatje in het handvat hebben. De kookpannen kun je gemakkelijk ophangen aan de handgrepen. Op de muur boven je aanrechtblad breng je haakjes aan die sterk en groot genoeg zijn om te pannen te houden. Hang de pannen uiteraard niet te laag boven je aanrechtblad. Je kunt de pannen ook aan een andere muur in je keuken of aan het plafond ophangen. Het ophangen van je kook- en koekenpannen is zeker een leuke manier om je keuken te decoreren. 

Een draaicarrousel in je keuken om je kook- en koekenpannen op te bergen

Het plaatsen van een draaicarrousel in de hoekkast van je keuken is al jarenlang zeer populair. En dat is helemaal niet zo gek. Op die manier kun je namelijk toch gebruikmaken van de dode hoek in je keuken. Voor het opbergen van je kook- en koekenpannen is de draaicarrousel uitermate geschikt. De carrousel bevindt zich op een draaischijf waardoor je jouw pannen makkelijk naar je toe kunt draaien. Je hoeft daarom niet eerst andere pannen aan de kant te zetten om de pan te kunnen pakken die je zoekt. Een draaicarrousel kun je los kopen en gemakkelijk zelf in je keukenkastje bevestigen.

Wil je meer lezen over opbergruimte in de keuken? Lees dan ook dit Ideabook eens! 

Ken jij nog goede opbergplekken die we niet hebben genoemd? Laat het ons weten in de comments!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!