Voor & Na: Landelijk wonen in een prachtige boerderij

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Google+
Loading admin actions …

Vandaag trekken we met homify naar het Spaanse Terra Chá, gelegen in de provincie Lugo. De sterke relatie die deze regio met de natuur en landbouw heeft, manifesteert zich niet alleen door zijn wilde en groene landschappen, maar ook door de bebouwing die we in deze regio treffen. De meesten van deze gebouwen werden namelijk als boerderijen gebouwd. Velen van deze oude boerderijen staan inmiddels leeg, of doen dienst als vakantiewoningen. In de fotoserie hieronder laten we jullie zien hoe één van deze boerderijen werd verbouwd tot woning.

Voor: Een ansichtkaart uit het verleden

Op deze eerste foto zien we hoe het gebouw er uit zag voor aanvang van de verbouwing. Alsof het een ansichtkaart uit de jaren '50 betreft. De charme en de potentie van het gebouw zijn niet te ontkennen. Toch moest er veel gebeuren om het pand bewoonbaar te maken. Zowel het interieur, het exterieur als de directe omgeving werd onderworpen aan een intensieve verbouwing.

Na: Kleur

De architecten hebben getracht de oorspronkelijke vorm en indeling van de gevel zoveel mogelijk te behouden. De nadruk lag dan ook vooral op het schoonmaken, restaureren en opknappen van het exterieur. De oude ramen werden vervangen voor nieuwe, het houtwerk kreeg een nieuwe lik verf en de muren werden gereinigd. 

Entree

Toch werden er een ook een aantal veranderingen toegepast. Zo kreeg deze zijde van het gebouw een nieuwe opening, waardoor het gebouw nu ook vanaf de andere kant betreden kan worden. 

Binnen

Ook binnen moest er veel aangepast worden. Vloeren, wanden en plafonds moesten hersteld, opgeknapt of vervangen worden. Rechts zien we hoe er een nieuwe trap in de woning is geplaatst. Een subtiele, open trap die door zijn vorm en materialisatie de landelijkheid van de omgeving weerspiegeld. 

De begane grond

Men heeft de plattegrond van het gebouw drastisch gewijzigd, waardoor de woning nu over een logische indeling beschikt. Op de begane grond werden de meer publieke ruimtes gepland, zoals de woonkamer en keuken. De bovenste verdiepingen werden gereserveerd voor de meer intieme ruimtes, zoals de slaapkamers. De ruimtes lopen vloeiend in elkaar over en scheidende elementen, zoals deuren, werden zoveel mogelijk beperkt.

Voor: De zolder

Blootstelling aan wind en regen, een gebrek aan onderhoud en een verouderde constructie zorgde ervoor dat de zolderruimtes zich in erbarmelijke staat bevonden. De oude zolder laat zich kenmerken als vochtige, donkere ruimte.

De nieuwe zolder

Het is bijna niet te geloven dat we hier dezelfde ruimte zien als op de vorige foto. Het plafond en de vloer geven met hun natuurlijke uitstraling en donkere kleur een warme sfeer aan de ruimte. Nieuwe openingen zorgen voor extra lichtinval. De opgeschoonde muren geven de zolder een prachtige, historische sfeer. 

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!