Hot topic: de laatste meubeltrends | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Hot topic: de laatste meubeltrends

Anouk Freriks Anouk Freriks
Passage van VANTOT Industrieel
Loading admin actions …

De grote en kleine objecten die de ruimte maken of breken, ofwel het meubilair. Juist omdat stijlen en kleuren tegenwoordig volop in de mix mogen, kan er makkelijker gewisseld worden met een enkel exemplaar dat voldoet aan de laatste meubeltrends. Op deze wijze groeit het interieur met de tijd en jouw persoonlijkheid mee. Maar de nieuwe meubelstukken hebben niet enkel en alleen een fijne esthetische waarde. Qua functie en comfort zijn deze volop aan innovatie onderhevig en scoren ze bovengemiddeld. Voorzien van  materialen die hoogst gevoelig zijn voor aanraking tot aan verlichtende technieken. Of volledig naar eigen wens op te bouwen en te verschuiven. Ontdek de grenzeloze mogelijkheden in meubelland met dit Ideabook.

Maximaal volume

Fontys Hogeschool voor de kunsten Tilburg Moderne kantoorgebouwen van yksi ontwerp Modern
yksi ontwerp

Fontys Hogeschool voor de kunsten Tilburg

yksi ontwerp

Maak een statement met maximaal volume. Een basale trend tegenover alle lichte materialen. Indien vederlichte en zware meubels lijnrecht tegenover elkaar geplaatst worden, zijn hun eigenschappen het best zichtbaar. Contrast is noodzakelijk om bepaalde effecten te versterken. Zo komen zachte en lichte ontwerpen minder goed tot hun recht als er niets grofs of zwaars tegenover staat. Ditzelfde geldt voor matte en glanzende materialen. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De trend volume uit zich met name in natuurlijk materiaal en gesteente. Deze zijn grof en zwaar qua looks. Veelal is dit slechts een optische illusie. Schijn bedriegt, niets is wat het lijkt. Soms is dit een spel met de menselijke perceptie. Het meubel oogt dan wel massief, maar bedraagt geen zwaar gewicht. Niet alleen harde materialen kennen een groot volume. Stoffen meubels worden eveneens opgeblazen en vormen als het ware een beschermlaag voor de gebruiker.

Alle zintuigen geprikkeld

Passage van VANTOT Industrieel
VANTOT

Passage

VANTOT

Full focus op beeld en de waarneming van het oog, het visuele aspect is oververtegenwoordigd. Dat vraagt om aandacht voor de overige zintuigen. Zeker als tegenhanger van alle beeldschermen in de huidige digitale wereld. Het psychisch en fysiek voelen is waar weer een enorme hang naar ontstaat. De touchscreen mag dan de naam dragen dat deze gevoelig is voor aanraking, desondanks blijft het een glad oppervlak zonder enige textuur. Met gesloten ogen is er geen beginnen aan. De belangstelling voor materiaal is daarom ongekend groot. Designers storten zich massaal op nieuwe ontwikkelingen die de overige zintuigen stimuleren. Uiteraard kent materiaal meer tactiele eigenschappen, maar ook de toevoeging van geur is niet uitgesloten. Wel zijn de meeste ontwikkelingen gebaseerd op aanraking en gevoel. Reliëf en textuur zijn daarbij niet meer weg te denken. Daarnaast is het middels de huidige technieken mogelijk dat materialen en meubels zowaar reageren op aanraking. Bepaald textiel is bijvoorbeeld temperatuurgevoelig, waarna het van kleur verandert. Verandering gaat eveneens gepaard met beweging. Zo vervormt bovenstaand tapijt zich indien een persoon langsloopt.

Modulair meubilair

van homify Minimalistisch

Waarom een compleet nieuwe inboedel aanschaffen indien een meubel zelf al over oneindig veel mogelijkheden beschikt? Modulair meubilair is flexibel to the max. Bestaande uit meerdere delen is het meubel op te bouwen naar iedere gewenste grootte of vorm. Van bank tot kastenwand, en losse zitelementen tot hele constructies. Steeds meer meubels worden op modulaire manier ontworpen. De flexibiliteit die deze meubels met zich mee brengen gaat vaak gepaard met multifunctionaliteit. Zo kan het element dienen als bijzettafel, maar ook als onderstel voor een zitting. Een ideale optie voor kleinere ruimtes, waar veel stadsbewoners tegenwoordig mee kampen. Daarnaast sluit deze trend naadloos aan op een andere trend; die van het nieuwe werken. Kantoren zijn niet meer wat ze geweest zijn en de thuishaven gaat in een oogwenk over van privé naar werksfeer. Middels dit meubilair is de ruimte dan ook in een handomdraai om te toveren naar de functie en het aantal gebruikers op dat moment.

Natuurlijke invloeden

Original Gravity Stool: modern  door Jólan van der Wiel, Modern
Jólan van der Wiel

Original Gravity Stool

Jólan van der Wiel

Naast de aandacht voor materiaal en de menselijke zintuigen is er nog een tegenhanger van alle beeldschermen waarneembaar. De natuur en al haar invloeden zijn al in tijden niet meer weg te denken uit het interieur. Dit uit zich in zowel dierlijke als plantaardige materialen. Waaronder veel textiel, wol en garens die tot in de vezel nieuwe ontwikkelingen doormaken. Afgezien van het materiaalgebruik speelt vorm een belangrijke rol in natuurlijk meubilair. De vormentaal is organisch tegenover de strak uitgemeten geometrische en grafische vormen. Organische vormen vloeien buiten de gebaande paden. Ze beschikken over iets magisch en een bepaalde mate van onvoorspelbaarheid waar de mens geen grip op lijkt te krijgen. Om tot deze vormen te komen, speelt het productieproces en het onderzoek een belangrijke rol. Natuurlijke invloeden van buitenaf zoals water, wind, zonlicht en temperatuur leveren onverwachte resultaten op. Veelal verrassend goede resultaten, meubels in vormen en verschijningen die een ontwerper van tevoren wellicht niet had kunnen bedenken.

Integratie van ledverlichting

modern  door homify, Modern

Na de vele tegenhangers van de moderne technieken, hier een voorbeeld van de aanjagers. Meubels voorzien van ledverlichting. Dit beeld past goed binnen het idee van hightech toevoegingen. De nieuwste gadgets en technieken worden overal doorgevoerd, zo ook in het interieur en haar meubels. De integratie van ledverlichting is eveneens een samensmelting van functies. Niet langer hoef je te zoeken naar de perfecte lamp voor op het nachtkastje, als de verlichting zich al in het bed bevindt. Een compacte oplossing voor de kleinere woning. Met haar hypermoderne looks is dit meubilair absoluut esthetisch verantwoord.

Comfort: de hoogste prioriteit

van homify Aziatisch

Natuurlijk achten velen de esthetische waarde van meubels van groot belang. Maar de hoogste prioriteit gaat uit naar comfort gezien de laatste trends op dit gebied. Met het oog op deze trend kruipen we massaal in de comfortzone van het thuis. Hiermee wordt voorzien in de behoefte aan warmte, geborgenheid, veiligheid en koestering. Precies zoals het thuis hoort te voelen. Zeker gezien de buitenwereld nog altijd een harde werkelijkheid vertoont en men steeds meer tijd binnen vier muren spendeert, komt deze meubeltrend als geroepen. Evenals in de volume trend behoren grote objecten hiertoe, maar in dit geval zachter van aard. Zachter dan zacht, tot op het aaibare toe. Dikke kussens en quilted patronen voeren de boventoon. Geen plaid of deken, maar een volledig meubel waar je maar al te graag in wil verdwijnen. Even wegdromen bij de realiteit, als op een bed van wolken.

Droom je al weg bij de gedachte aan deze nieuwe meubeltrends in eigen huis? Deel het hier in een comment.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!