Eenkamerappartement? Ervaar het gevoel van een riante villa! | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3648:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Eenkamerappartement? Ervaar het gevoel van een riante villa!

Anouk Freriks Anouk Freriks
Loft Amsterdam Minimalistische eetkamers van De Ontwerpdivisie Minimalistisch
Loading admin actions …

Een eerste eigen woonruimte of dat fijne plekje midden in het drukke stadscentrum, hebben vaak maar een bescheiden formaat. Daarnaast zijn mensen tegenwoordig steeds langer vrijgezel, waardoor ze een huis enkel en alleen voor zichzelf hebben. Ook in dit geval wordt er vaak op een kleiner woonoppervlak geleefd. Toch wil dat niet zeggen dat men niet liever over een riante villa zou beschikken. Dat vrije, open en ruimtelijke gevoel klinkt velen als muziek in de oren. Daarom biedt dit Ideabook een aantal ideeën om de ruimte van een eenkamerappartement optimaal te benutten. Zo ervaar je het gevoel van die droomvilla op slechts een paar vierkante meters.

Verwijder alle obstakels

modern  door homify, Modern
homify

Handige pantry met vaatwasser in de woonkamer op de eerste verdieping

homify

Om een open gevoel te kunnen ervaren, zullen er geen overbodige objecten in de weg mogen staan. Hoewel er niet altijd de ruimte voor is, beschikt men toch vaak over een enorme hoeveelheid spullen. Daar dient een nieuwe plek voor gevonden te worden, zodat er vrije loopruimte en een open blikveld ontstaat. Dit brengt rust in hoofd en ruimte teweeg. Iets dat in ieder appartement uiteraard niet ontbreekt, zijn tenminste vier muren. Deze wanden zijn je nieuwe beste vriend als het gaat om het opbergen van spullen en het daarmee verwijderen van de nodige obstakels. Door een hangsysteem op maat te maken, kan iedere centimeter worden benut. Zeker indien het een hoge ruimte betreft, is het verstandig hier dan ook gebruik van te maken. Door te werken met een open systeem of verschillende planken, oogt het geheel vooralsnog vrij en ruimtelijk. Waak daarbij wel voor een overdaad aan kleine spullen in het zicht. Groepeer accessoires liever. Samen vormen deze als het ware een stilleven. Zo verworden eerdere obstakels tot een waar kunstobject aan de wand. Door het kleurgebruik in de gehele ruimte door te voeren, ontstaat een spannende wisselwerking.

Nooit ruimte genoeg: tips voor meer

Nooit lijkt er echt genoeg ruimte zijn. Altijd mist er nog wel een plekje voor dat ene nieuwe item. Meer ruimte is dan ook van harte welkom. Om maximaal ruimtegebruik te genereren, dient er eerst goed naar de ruimte en haar vorm op zich gekeken te worden. Door vervolgens de lijnen te volgen kan iedere hoek benut worden. Zo vloeit hier het bureaublad mee met de muur. Daarnaast komen er meerdere meubelstukken en functies samen. De kastruimte en open vakken bestaan uit een stuk, wat meer opbergruimte creëert dan verschillende losse meubels. Zelfs tot onder het bureau is er plaats voor nog meer spullen. Doordat de kast en het meubilair in eenzelfde lijn lopen, doet het rustig aan en vormt het samen een nieuw geheel.

Dealen met de kleine keuken

Loft Amsterdam Minimalistische eetkamers van De Ontwerpdivisie Minimalistisch
De Ontwerpdivisie

Loft Amsterdam

De Ontwerpdivisie

Eveneens in de kleine keuken kan het beste in lijnen worden gedacht. Hiermee wordt de rust en eenvoud behouden. Het onderste deel van het keukenblok loopt door, waar middels een aantal kussens al snel een comfortabele zitting wordt gecreëerd. Vanwege de enkele open zijde van de tafels is deze over de zitting heen te schuiven. Indien er even niemand gebruik van maakt van het zitgedeelte, kan de tafel weer een meter extra opleveren door deze verder aan te schuiven. Overigens ook handig naast het in elkaar schuiven van elementen, is het gebruik maken van inklapbare delen in de keuken. Zo bestaan er bijvoorbeeld inklapbare aanrechtbladen, waaronder een fornuis verstopt zit. Eenmaal ingeklapt ontstaat er direct een extra werkblad om te snijden of andere voorbereidingen voor de maaltijd te treffen.

Binnen een klap meer werkruimte

Scrivano - Multifunctional Writing Desk: modern  door Alexander Claessen, Modern
Alexander Claessen

Scrivano – Multifunctional Writing Desk

Alexander Claessen

Steeds vaker wordt er vanuit huis gewerkt. Vooral de freelancers en zzp'ers onder ons willen het liefst de privésfeer binnen een handomdraai kunnen omtoveren naar een professionele werkplek. Maar andersom natuurlijk ook. In dat geval biedt inklapbaar meubilair echt een uitkomst. Compact en flexibel, evenals het appartement en haar functies. Bovenstaand bureau is eenvoudig uit te schuiven, zodat er genoeg ruimte voor een laptop, schrijfwaren en papierwerk ontstaat. Ingeklapt oogt het als een fijne, minimalistische tafel. Een multifunctioneel exemplaar dus. Tegenwoordig zijn er veel van dit soort meubels verkrijgbaar. Veelal uit te bouwen met handige vakken, staanders en lades. Zo ben je na een lange werkdag binnen een paar minuten klaar om thuis gasten te ontvangen.

Capaciteit en functionaliteit

Minimalistische slaapkamers van homify Minimalistisch

Wat met eerder genoemd meubilair al werd bewezen, is dat er gebruik kan worden gemaakt van verschillende lagen. Zo worden meerdere functies op compacte wijze gecombineerd. Nu is hetzelfde effect eveneens op grotere schaal te realiseren. Denk daarbij niet te klein om de ervaren ruimte te kunnen vergroten. Allereerst is het handig indien bekeken wordt van welke functies er binnen een bepaalde ruimte gebruik zal worden gemaakt. Daarna kan een indeling worden gemaakt die het best past binnen de beschikbare vierkante meters en vorm van het appartement. Om meerdere functies te combineren, is het ideaal om te werken in lagen en op verschillende niveaus. Indien het appartement een hoog plafond bevat, kan dit effect nog beter bereikt worden. Maak hier gebruik van door eveneens hangende meubels of elementen te plaatsen, zoals het bed in dit voorbeeld. Onder dit verschuifbare bed schuilt de verrassing van het huis. Er is zowaar een ligbad te vinden. Wakker worden was nog nooit zo makkelijk. Direct van uit bed kan een verfrissend bad worden genomen.

Het perfecte voorbeeld

En jawel, hier is het dan. Het ideale voorbeeld om de ruimte van een eenkamerappartement optimaal te benutten. Zoals eerder genoemd is het efficiënt om functies en meubelstukken zoveel mogelijk in elkaar over te laten gaan. Eigenlijk volstaat de noemer van meubel niet meer in dit voorbeeld. Een unit is wellicht een betere benaming. Aan de voorzijde worden tv-meubel en kledingkast subtiel gecombineerd. Voor wie over een groter garderobe beschikt, is aan de zijkant de toegang tot een ware inloopkast geopend. Aan dezelfde zijde brengt de strak geplaatste ladder het geheel tot een volgend niveau. Dit is slapen op grotere hoogte, exact onder de raampartij. Doordat de overige ruimte wit gelaten is, oogt het geheel fris en wordt de unit niet te massief. Het meubilair in verschillende stijlen, maar eenzelfde kleurstelling, maakt het interieur tot een speels geheel.

Al met al kan gesteld worden dat lagen op verschillende niveaus de functies binnen een ruimte het meest compact combineren. Volg daarbij de lijnen van de ruimte en gebruik alle hoeken van de kamer voor het optimale resultaat.

Heb jij ook een ware droomvilla van je eenkamerappartement weten te maken? Laat ons hier weten hoe!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!