Nog maar 7 stappen verwijderd van een multifunctionele woonruimte | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Nog maar 7 stappen verwijderd van een multifunctionele woonruimte

Anouk Freriks Anouk Freriks
modern  door Alessandro Isola Ltd, Modern
Loading admin actions …

De wekker gaat. Twee passen verder sta je al vanuit bed onder een verfrissende douche of was er toch nog plek voor die luxe uitziende badkuip. De ontbijttafel verandert vervolgens van functie en mag de rest van de dag dienstdoen als werkplek. Om er 's avonds weer een diner voor vrienden, familie of huisgenoten aan te serveren. Klinkt als een dagelijks ritueel voor wie niet over een royaal aantal vierkante meters aan woonruimte beschikt. Het aantal stadsbewoners groeit, maar het vloeroppervlak van veel appartementen niet. Dat het helemaal niet erg hoeft te zijn om over een bescheiden woning te beschikken, bewijst de multifunctionele woonruimte. Ruimtebesparend door meerdere functies in eenzelfde kamer slim te combineren. Overigens niet alleen geschikt voor de kleinere appartementen, maar bijvoorbeeld ook voor de bezitters van een loft. Of welk huis dan ook. Want wie wil er nou niet kunnen werken en ontspannen vanuit dezelfde stoel? Om er zelfs nog wat extra ruimte mee te winnen. Dit Ideabook leidt je in 7 stappen naar een multifunctionele woonruimte.

Meubilair: binnen een klap verdwenen

Multifunctionaliteit kan niet zonder haar ideale partner: flexibiliteit. De mogelijkheid om een ruimte of interieur snel en eenvoudig aan te passen. Een nieuw moment van de dag breekt aan of er staat wellicht bezoek voor de deur. Met het juiste meubilair kan hier ideaal op ingespeeld worden. Bijvoorbeeld banken of kasten bestaande uit verschillende elementen. Vaak passen deze op oneindig veel manieren in elkaar en kan er in vorm en samenstelling flink op los gevarieerd worden. Eveneens veel geziene opties zijn uitschuifbare tafels of klapstoelen. Middels een slim ophangsysteem zelfs nog aan de muur te bevestigen, en de ruimte is binnen enkele seconden weer vrij. Andersom kan natuurlijk ook. Onder het vrije vloeroppervlak gaat een comfortabele living schuil. Door een vloerdeel te verwijderen, wordt er automatisch plaats gemaakt voor een groter gezelschap.

Vederlichte verdeling

Flexibiliteit is ook het toverwoord wat de indeling van de ruimte betreft. Schuifdeuren of -wanden bijvoorbeeld, creëren met gemak een nieuwe ruimte binnen het geheel of bieden juist een subtiele doorkijk. Of ga voor een kamerscherm. Vaak licht van gewicht, zeker de textiele variant,  en op iedere gewenste plaats inzetbaar. Daarnaast vormt dit een mooie eyecatcher. Om een multifunctionele woonruimte luchtig te houden, is een opengewerkte of transparante ruimteverdeler een fijne uitkomst. De glazen wand vormt een waarneembare scheiding tussen slaapkamer en woonkamer zonder echt in het oog te springen. Rust en licht blijven hierdoor behouden.

Open ontwerp

Heijmans ONE Minimalistische woonkamers van MoodBuilders Minimalistisch
MoodBuilders

Heijmans ONE

MoodBuilders

Rust en licht worden aangevuld met een ruimtelijke ervaring door uit te gaan van een open ontwerp. Hoewel een ruimteverdeler de functies soms eenvoudig kan onderscheiden, zijn vele wanden vaak niet ideaal. Hiermee worden al snel kleine hokjes gecreëerd. Een open ontwerp daarentegen maakt dat de ruimte groter aanvoelt. Door de basis in eenzelfde tint of materiaal uit te voeren, biedt deze als het ware een blanco canvas voor meubilair en styling. Het lichte hout in dit geval heeft een strakke Scandinavische look, maar is ook warm van karakter. De open kast, zitting en trap lopen zo in een vloeiende beweging in elkaar door. Door het perfect afgestemde kleurgebruik van de kussens wordt de zitting als vanzelf met de bank verbonden.

Licht van grote hoogte

Plafondverlichting is ideaal als het gaat om ruimtebesparing in een multifunctionele woonruimte. Door de lichtpunten gelijkmatig over het plafond te verdelen, is er in de gehele ruimte dezelfde hoeveelheid licht beschikbaar. Zo kan er eenvoudig met het meubilair worden geschoven. Kies daarbij voor lampen met een subtiel design. Indien er een ware eyecatcher te midden van de ruimte zou hangen, kan het door een variërende indeling opeens misplaatst lijken. Kleine spots zijn eveneens een optie om telkens een andere hoek of functie uit te lichten.

Minimale circulatie

Smalle gangen of trappen van groot formaat. Ze beperken nogal eens de looplijnen en bewegingsvrijheid in een ruimte. Aangezien een trap meestal niet mag ontbreken in een woonruimte, kan ook hier maar beter voor een multifunctionele variant gekozen worden. Zoals bovenstaand exemplaar. Het loopoppervlak is ietwat versmald, waardoor er meer ruimte ontstaat voor haar overige functies. De stalen constructie vormt met haar open karakter een prachtige basis om boeken en stylingobjecten in te presenteren. Het bureau gaat mooi op in het luchtige geheel, waardoor werken onder de trap een ware verademing wordt. Zelfs met extra plek voor de broodnodige kop koffie om de dag te starten.

Zachtaardige finishing touch

Een van de interieurtrends voor 2016 die eigenlijk in geen enkele kamer mag ontbreken, is de toevoeging van extreem zachte, aaibare materialen. Zo ook in de multifunctionele woonruimte. Een fijne wijze om het comfort naar een hoger niveau te tillen. Zachte materialen brengen direct een ontspannen en huiselijke sfeer met zich mee. In de vorm van een vloerkleed is het eveneens geschikt om een zitgedeelte af te bakenen. Het vloerkleed hierboven past perfect in het multifunctionele plaatje. Middels de omgevouwen hoek is deze tegelijkertijd een stralende salontafel. De strakke hoogglans afwerking staat sterk in contrast met het wollige tapijt, waardoor beide materialen elkaar versterken. Zeker in de zachtroze uitvoering een item dat vele trends voor dit jaar vertegenwoordigt.

Geen centimeter onbenut

Wanneer een ruimte voor meerdere functies en momenten van de dag geschikt dient te zijn, telt iedere centimeter. Hoe anders gaat het allemaal binnen een bescheiden woonoppervlak passen? Denk daarom verticaal en werk in de hoogte. Kasten en schappen mogen absoluut tot het plafond reiken. Bestudeer eveneens de ruimte en de bestaande lijnen daarin goed. Pas de opbergmogelijkheden en overig meubilair hierop aan en kies voor op maat gemaakte exemplaren. Zo zijn (open) kasten en wandplanken bijvoorbeeld een mooie lijnvorming onder een raampartij, of verworden deze tot een omlijsting van een deur. Meubilair op maat is in het geval van schuine wanden al helemaal een fijne optie. Ook voor het oog, door het meubel perfect aan te laten sluiten op de vormen van de architectuur. Zo worden lege hoeken vermeden. De houten balken werken hier prachtig samen met de open kast, alsof het altijd zo heeft horen te zijn. De balk is op deze wijze niet langer een obstakel, maar juist een belangrijke steunpilaar. Door het samenspel met de kast is de kamer direct een ruimteverdeler rijker, waarmee nog meer functies binnen de woonruimte kunnen worden onderscheiden.

Hoe weet jij meerdere functies binnen jouw woonruimte te combineren? Laat het ons weten in een comment!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!