homify 360º: Verbouwing monumentale woonboerderij in Nijkerk

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Google+
Loading admin actions …

homify 360º neemt ons dit keer mee naar het Gelderse Nijkerk. Hier was Frank Loor Architect verantwoordelijk voor de verbouwing van een woonboerderij. Loor heeft in zijn lange carrière veel ervaring opgedaan met zowel het creatieve als het technische aspect. Deze combinatie zorgt voor nieuwe mogelijkheden en kansen. Door het gebruik van moderne technieken kan er snel op veranderende ontwerpvraagstukken gereageerd worden. Besluitvorming kan met beelden ondersteund worden. In samenwerking met een aantal geselecteerde partners werkt Loor aan grote en kleine projecten. In de fotoserie hieronder laten we jullie het resultaat zien van de verbouwing van deze monumentale woonboerderij.

Voorgevel

De eigenaar van deze woonboerderij, tevens gemeentelijk monument, wilde graag weten welke mogelijkheden er tot verbouwing waren alvorens tot aankoop over te gaan. Een belangrijk onderdeel van de verbouwing bestond uit het bewoonbaar maken van een deel van de oude boerderij. Na goedkeuring van de lokale monumentencommissie, het opstellen van een globale kostenraming en een aantal schetsontwerpen werd er besloten om tot verbouwen over te gaan. Op de foto hierboven zien we de voorgevel van de woonboerderij.

Achtergevel

De vorm, het materiaalgebruik en de indeling van de voor- en achtergevels bleven ongewijzigd. Op de foto kunnen we goed zien dat het metselwerk, de openingen en de afwerking allen als nieuw zijn. De oorspronkelijke deeldeuren, centraal gepositioneerd op de gevel, werden vervangen door een grote glazen pui. 

Eetkeuken

De grote glazen pui op de achtergevel zorgt ervoor dat de eetkeuken, die we hier op de foto zien, voorzien wordt van voldoende daglicht. Hierdoor oogt de keuken helder, overzichtelijk en ruim. Het eigentijdse, subtiele ontwerp van de keuken gaat een prachtige symbiose aan met enkele oude, historische elementen. Merk bijvoorbeeld op hoe één van de oude kolommen in het aanrecht lijkt te verdwijnen. 

Woonkamer

Hoewel de woonkamer enorme afmetingen heeft vormt het toch een gezellige en sfeervolle ruimte. Zachte, neutrale kleuren wisselen elkaar hier af. De blauw-, wit- en grijstinten vormen een fraaie combinatie met de oude, houten draagconstructie en enkele bijzondere accessoires en meubelstukken, zoals de houten tafel hier op de voorgrond. De strakke, witte wanden en de grote natuurstenentegels geven de woonkamer een heldere en kalmerende uitstraling.

Woonkamer

De woonkamer is gesitueerd in het voormalige boerderijgedeelte van de woning. De grote dakramen die we hier op de foto zien zorgen niet alleen voor een prachtig spel van licht en schaduw maar zorgen er ook voor dat de ruimte schittert in helderheid. Na zonsondergang verleggen we onze aandacht naar de open haard, centraal in de woonkamer gesitueerd. 

Oorspronkelijke constructie

Oorspronkelijke constructie: landelijke Woonkamer door Frank Loor Architect
Frank Loor Architect

Oorspronkelijke constructie

Frank Loor Architect

Overal waar we kijken steken oude, zware binten omhoog. Alsof zij de wortelen zijn waarop deze boerderij gevormd is. De oude draagconstructie vormt een prachtig contrast met de strakke, heldere afwerking van de plafonds en wanden. Oud en nieuw komen hier op speciale manier samen. De historische waarde van dit gebouw had geen betere vertegenwoordiger kunnen krijgen dan deze oerbalken, die tijdens de verbouwing werden hersteld en schoongemaakt.

Verdieping

Op de verdieping treffen we hetzelfde beeld. Een heldere, lichte inrichting die doorkruist wordt door de oude, historische spanten. Deze ruimte valt vooral op door zijn eenvoud. De verdieping laat zich niet kenmerken door accessoires of meubilair, maar door zijn effectiviteit en inherente kwaliteiten. Merk ook op hoe de spanten een fraai contrast vormen met de eigentijdse trapleuning die we op de voorgrond zien. 

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!