Bespaar een flink bedrag op je energierekening met deze tips | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3648:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Bespaar een flink bedrag op je energierekening met deze tips

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Gas Engineers Bath van BPM Gas & Heating
Loading admin actions …

Ook al zijn de gasprijzen zelden zo laag geweest als nu; gas en elektra blijven altijd een flinke kostenpost binnen het maandelijkse huishoudbudget. Met name in de wintermaanden schieten de kosten vaak flink omhoog. En natuurlijk is het in de winter belangrijk om na een koude wandeling thuis te komen in een lekker warm huis of om te genieten van een heerlijk uitgebreid warm bad. Al deze dingen kun je gewoon blijven doen terwijl je met een paar kleine, simpele aanpassingen toch kunt besparen op je stookkosten. Door je huis extra te isoleren en een aantal slimme tips toe te passen kun je tot wel enkele honderden euro’s per jaar besparen. Stel je voor dat je dit bedrag volgend jaar in december extra te besteden hebt. Dat komt waarschijnlijk goed uit in deze dure maand. Dus lees mee en kom erachter hoe jij volgend jaar december een wat ruimer budget hebt door nu al te gaan besparen op je stookkosten.

Zo bespaar je makkelijk op je stookkosten

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne woonkamers van Lab32 architecten Modern
Lab32 architecten

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa

Lab32 architecten

Je staat er misschien niet zo snel bij stil maar er is een enorm aantal mogelijkheden om te besparen op je stookkosten. Sommige dingen liggen voor de hand en zijn wellicht ook al bekend zoals betere isolatie, de juiste cv-installatie, klokthermostaat en onderhoud. Maar er is ook veel rendement te behalen door allerlei kleine verbeteringen waar je misschien nog niet aan had gedacht zoals bijvoorbeeld het minder of slimmer gebruiken van huishoudelijke apparaten. De meest simpele en bekende manier is natuurlijk om de temperatuur gewoon een graadje lager in te stellen en een paar warme sokken of dik vest aantrekken op koudere dagen. Het levert je een besparing op van 7% per jaar. Wanneer mensen het koud hebben, stellen sommige mensen de temperatuur even in op 24 graden omdat ze denken dat het dan sneller warm wordt. Niks is minder waar. De kamer warmt er niet sneller door op. Het ligt natuurlijk voor de hand: maar ja, het is echt belangrijk om de lampen uit te doen en apparatuur in een stekkerdoos aan te sluiten die je ‘s-avonds uitzet. Of water in een fluitketel te koken en de temperatuur van de koelkast of vriezer een graadje lager in te stellen. Ontdooi de vriezer zodat de dikke laag ijs erin verdwijnt en zet apparaten niet meer op stand-by. Vooral ook alle kleine beetjes helpen.

De thermostaat op de juiste wijze instellen

Heb je er nog geen? Dan biedt de klokthermostaat een uitstekende mogelijkheid om veel energie te besparen. Je stelt hem in op basis van de wekelijkse werk- en slaaptijden waardoor hij automatisch in- en uitschakelt. Stel hem altijd lager in wanneer je weggaat of de deuren open zet om het huis te luchten. Niet te laag, maar bij voorkeur op 15 graden want anders kost het weer teveel energie om op te warmen. Wanneer je langer weggaat, stel je hem op 9 graden in. Laat hem een uur voordat je thuiskomt al aan gaan en schakel hem een uur voordat je vertrekt uit. Naast een thermostaat kun je overwegen om thermostaatknoppen te plaatsen zodat je de temperatuur per kamer kunt instellen. Zo kun je de slaapkamers en kamers waar overdag niemand is op 15 graden instellen.

Isolatie

Uitbouw met daklicht Moderne woonkamers van Lumen Architectuur Modern
Lumen Architectuur

Uitbouw met daklicht

Lumen Architectuur

Een van de meest effectieve manieren om snel te besparen is een betere isolatie van je huis. Veel huizen zijn gebouwd in een tijd dat de energienormen nog veel soepeler waren dan nu. Deze huizen hebben vaak enkel glas, een vochtige kruipruimte, geen dakisolatie en bij de deuren en ramen sluit het niet goed af waardoor er tocht naar binnen komt. Bij dit soort huizen loont het enorm om extra isolatie aan te brengen. Het bespaart niet alleen op de energierekening, maar zorgt ook voor een veel prettiger en warmer leefklimaat. Wanneer je een wat ruimer budget hebt dan kun je dubbel glas plaatsen, dakisolatie aanbrengen, een deur plaatsen bovenaan het trapgat van de zolder of vloer- en spouwmuurisolatie aanbrengen. Vaak is het mogelijk om subsidie te krijgen op deze vormen van isolatie en daarnaast verdien je een deel van deze investering weer terug in de vorm van lagere stookkosten. Heb je wat minder te besteden? Ook dan kun je veel besparen met wat simpele aanpassingen. Tocht is een van de belangrijkste oorzaken van een hoge energierekening. Plaats daarom overal tochtstrips en monteer ook tochtborstels onder deuren en vervang al deze strips ook eens in de paar jaar. Plaats folie achter de radiatoren om de warmte langer vast te houden en monteer een goede brievenbus tochtstrip. Informeer voor isolatie mogelijkheden bij onze experts.

Onderhoud

Gas engineer at work. van BPM Gas & Heating
BPM Gas & Heating

Gas engineer at work.

BPM Gas & Heating

Heb je een energiezuinige hoogrendementsketel van maximaal vijf jaar oud en thermostaatknoppen? Dan heb je de meest optimale installatie. Is jouw cv al flink ouder? Denk dan eens na over vervanging. Met een nieuwe ketel bespaar je veel energie en je verdient hem vaak binnen twee jaar terug via lagere stookkosten. Voer minstens eenmaal per jaar onderhoud uit op de cv-ketel en ontlucht alle radiatoren. Controleer ook regelmatig de waterdruk en het waterpeil in de installatie. Kijk hier voor een overzicht van onze cv-en verwarmingsinstallateurs.

De juiste ventilatie

Je zou misschien denken dat ventilatie in de woning zorgt voor extra energieverbruik maar niets is minder waar. Ventilatie is juist heel belangrijk voor zuinig stoken. Verwarmen van een vochtige woning kost namelijk veel meer energie. Lucht daarom dagelijks de woning door even de ramen tegen elkaar open te zetten of plaats vochtopvangers. Dit kan een besparing opleveren van ongeveer € 50,- per jaar. Zet dan wel de thermostaat even tijdelijk laag.

Besparen op de stookkosten tips & trucs

Schouw Landelijke woonkamers van Boley Landelijk
Boley

Schouw

Boley

Wanneer je overdag thuis bent pas stel dan de temperatuur in op basis van je bezigheden. Ben je actief bezig met klussen of stofzuigen dan kun je de temperatuur wat lager zetten dan wanneer je op de bank ligt. Hou de buitendeuren zoveel mogelijk gesloten, sluit eventuele gangdeuren en laat de voor- of achterdeur ook niet te lang open staan (kinderen hebben daar nog wel eens een handje van). Bij koud weer verdwijnt de warmte dan namelijk als sneeuw voor de zon uit je huis. Wanneer je het warmer hebt, zet dan niet gelijk de ramen of deuren open maar stel eerst de temperatuur lager in. Zorg er ook voor dat de verwarming niet wordt afgeschermd door bijvoorbeeld gordijnen of een meubelstuk. Lees ook dit artikel met nog meer tips hoe je energie kunt besparen.

Oven

Ga je binnenkort een nieuwe keuken aanschaffen? Maak dan een indeling waarbij de oven zo ver mogelijk bij de koelkast vandaan is geplaatst. Hoe lager de temperatuur van de omgeving namelijk is, des te lager ook het energieverbruik van de koelkast. Kijk bij de aanschaf van nieuwe apparaten ook naar het energielabel om te zien welke apparaten weinig energie verbruiken. Oude apparaten gebruiken vaak veel meer energie dan nieuwe dus soms is het handig om die oude koelkast toch alvast maar te vervangen door een nieuwer model.

Kleding

Naast isolatie, cv installatie en thermostaat kun je natuurlijk ook energie besparen door apparaten minder of slimmer te gebruiken. De wasmachine, droger en vaatwasmachine verbruiken veel energie. Draai daarom alleen een was of vaatwas bij een volle machine. De was kun je instellen op een verkort programma en hang ook eens wat was aan een droogrek of buiten. Bij nare luchtjes in de vaatwasser draai je hem tussendoor even een minuut. De pannen kun je ook met de hand afwassen. Zo blijft hij langer leeg en hoef je hem minder te laten draaien.

Er zijn dus mogelijkheden te over om energie te besparen. Veel van die tips zijn heel vanzelfsprekend maar soms zo vanzelfsprekend dat we ze ook weer vergeten. Wil je dus een lagere energierekening, let dan op je manier van omgaan met dingen in huis en pas een aantal van deze tips toe. Zo is niet alleen je energienota lager maar help je ook mee aan een beter milieu! 

Probeer eens een aantal van deze tips uit en kijk wat jij kunt besparen!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!