Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Zolder tot leeskamer omtoveren: de droom van iedere booklover!

Sanne Sanne
Loading admin actions …

Een tijdje geleden leek de e-reader het te gaan maken. We willen niet beweren dat de e-reader een mislukking is, zeker niet; veel mensen zijn dol op hun digitale boekencollectie. Maar ook steeds meer mensen grijpen terug op het ouderwetse boek en de e-reader lijkt weer enigszins op zijn retour te zijn. Vaak zien we dat dit soort ontwikkelingen golfbewegingen maken. Eerst wil iedereen digitaal en nieuw – de e-reader – en een tijdje later grijpt iedereen weer terug op oud en analoog – pen en papier, boeken.

Mocht je een zolder over hebben en dol zijn op boeken dan hebben wij de perfecte oplossing voor je: maak er een leeskamer van, al dan niet in combinatie met studeerkamer. In je heerlijke fauteuil wegdromen bij wanden vol boeken, de droom van iedere booklover. Wij zouden het wel weten!

Zorg voor een geheel waterdicht dak

 Studeerkamer/kantoor door vps architetti

Het is van groot belang dat je dak helemaal waterdicht is én goed geïsoleerd. Dit geldt des te meer als je van je zolder een bibliotheek maakt. Boeken lopen namelijk vrij snel schade op. Een te vochtige omgeving zorgt er al voor dat je pagina's gaan golven (denk maar terug aan die ene keer in de zomer dat je boek een nachtje buiten had doorgebracht). Een beetje vocht kan je collectie ruïneren. Zorg er dus voor dat je het plafond waterdicht maakt of dat laat doen door een professional.

Dit betekent niet dat je het plafond per se moet volstoppen met isolatie en daar gipsplaten overheen moet aanbrengen. Als je mooie dakspanten hebt moet je vooral proberen deze te behouden, aangezien het meteen bijdraagt aan een warme sfeer. Stel je maar eens voor dat er op bovenstaande foto geen houten dak was, alleen een witte bibliotheek met een wit plafond. Dan zou het geheel vrij saai zijn en weinig sfeer ademen, terwijl het dak de kamer perfect aanvult (of andersom) en meteen een heerlijke ambiance creëert. Maak dus vooral gebruik van wat er al op je zolder is, zoals dakspanten.

Zorg voor een bibliotheeksfeer

Garden House B.:  Studeerkamer/kantoor door Atelier 010
Atelier 010

Garden House B.

Atelier 010

Een bibliotheekgevoel creëer je door de juiste kleuren en materialen te kiezen. In oude bibliotheken vind je veel hout. Kies dus bijvoorbeeld voor echt houten boekenkasten, in een vrij donkere kleur. Ga alleen voor heel donker hout als je zolder vrij ruim is, anders kan de ruimte heel benauwd gaan aanvoelen en dat is niet het effect dat je wilt bereiken in een leeskamer of bibliotheek. Knusheid is natuurlijk wel goed, dus warme kleuren zijn altijd een goede keuze: ga voor een warme houttint.

Andere elementen die bijdragen aan dat typische bibliotheeksfeertje zijn een gezellig vloerkleed, bijvoorbeeld een perzisch tapijt, een ouderwetse stoel om in te lezen of zelfs een open haard (en aangezien je op zolder zit is dit eenvoudig te realiseren!).

En het allerbelangrijkste bij het creëren van de juiste sfeer in je leeskamer: boeken. Veel mensen voelen zich thuis in de bibliotheek vanwege de vele boeken die sfeer ademen. En dan bedoelen we ook letterlijk ademen. Niet alleen de aanblik van boeken is essentieel, maar ook de geur van boeken vinden de meeste mensen heerlijk. Aan de ene kant is het een beetje een muffe geur, maar aan de andere kant heeft het toch iets, het hoort bij boeken. Als je alleen maar hele nieuwe boeken hebt zul je minder snel zo'n geur krijgen, dus als je van oude boeken houdt: koop maar wat mooie, oude klassiekers in.

En ten slotte is het natuurlijk ook nooit weg om eens naar een bibliotheek of boekwinkel te gaan om sfeer te proeven. Kijk wat voor jou de bibliotheek zo fijn maakt. Let op kleuren, materialen, meubels, accessoires, indeling, licht, warmte en opstelling en probeer te formuleren welke elementen de bibliotheek de bibliotheek maken.

Ventileer de ruimte

Goede ventilatie is overal belangrijk, maar zeker in een ruimte met boeken. Bij een goede isolering van het plafond hoort ook een goede ventilatie. Anders kan vocht en warmte de ruimte niet verlaten en dat is niet goed voor boeken. Bovendien kun je dan last krijgen van schimmel, zilvervisjes of pissebedden – allemaal zaken die funest zijn voor boeken.

Zorg dus voor goede ventilatie, door gebruik te maken van ramen die open kunnen en door ventilatieroosters te plaatsen (en die ook open te zetten).

Benut de schuine wanden

Werk met de schuine wanden en negeer ze niet. Pas je boekenkasten aan aan de muur. Als je rechte boekenkasten plaatst, die niet aansluiten op de schuine wanden lijken je kasten los van de ruimte te staan. Integreer ze in de ruimte door ze aan te passen aan je huis en ze op maat te maken of laten maken.

Je kunt ook de schuine wanden zelf gebruiken, bijvoorbeeld voor ramen. Een dakraam is de gemakkelijkste en goedkoopste optie. Je creëert veel licht, maar geen extra ruimte. Een dakkapel geeft je wel meer ruimte, maar de prijs van een dakkapel ligt dan ook een stuk hoger dan die van een dakraam. Het voordeel is wel dat een dakkapel de waarde van je huis ook doet stijgen.

Er kan ook kunst worden opgehangen op een schuine wand, je moet dan alleen iets meer moeite doen om het goed te bevestigen. Pas wel op met donkere kunst: als schuine wanden donker zijn wil dat wel eens benauwen. Het moet niet gaan voelen alsof de wanden op je afkomen. Houd dus je schuine wanden wel een beetje licht, vooral als je een donkere zolder hebt.

Kies je kleuren

Zoals gezegd: als je het echte bibliotheekgevoel wilt creëren zijn donkere kleuren een logische keuze. Combineer donker wel met iets lichtere kleuren om van je leeskamer geen donker hok te maken. Bedenk welke kleuren bij elkaar passen en elkaar aanvullen. Houd rekening met de grootte van je ruimte; ga een kleine ruimte niet helemaal donkerbruin maken, want dat geeft geen mooi resultaat. De stelregel is: maak het plafond altijd wit. En vooral bij schuine wanden zouden we deze regel aanhouden. Voeg aan de warme, donkere tinten ook wat echte kleur toe, zoals warm rood of donkergroen, kleuren die je vaak tegenkomt in ouderwetse bibliotheken.

Kies het juiste meubilair

In de leeskamer is het allerbelangrijkste een fijne stoel om in te lezen of eventueel meerdere stoelen, als je van plan bent wel eens met meerdere personen tegelijk in de ruimte te zijn. Ga naar verschillende winkels, laat je adviseren en probeer zoveel mogelijk stoelen uit. Tip: neem een boek mee, dan kun je meteen uittesten of de stoel geschikt is om in te lezen. Het kan namelijk best zo zijn dat de stoel lekker zit, maar dat de leuningen zo gepositioneerd zijn dat het net niet fijn zit tijdens het lezen. Je kunt ook gaan voor een (tweedehands) ouderwetse fauteuil, die misschien wel heel goed past bij de sfeer die je wilt creëren. Ook dan geldt: koop nooit ongezien (en ongetest). De looks zijn belangrijk, maar bij een stoel waar je graag uren achtereen in wilt zitten lezen is het comfort essentieel, hoe erg je ook kickt op de uitstraling van een stoel.

Vervolgens heb je natuurlijk ook een boekenkast nodig of – nog beter – meerdere boekenkasten of een hele kastenwand! Dit is de uitgelezen kans om je te buiten te gaan aan grote boekenkasten. Wat nooit mocht (of paste) in de woonkamer kan hier! Kies vooral een grote boekenkast, met het oog op de toekomst. Je kunt ervan uitgaan dat je boekencollectie alleen maar zal groeien, dus koop geen kast die nu al aan de kleine kant is. Mocht je de kast nu nog niet vol krijgen kun je hem opvullen met spullen. Laat gaten vallen of laat planken leeg en zet daar bijvoorbeeld een plant of een mooi beeldje.

Ten slotte wil je de kamer misschien nog verder inrichten. Denk bijvoorbeeld aan een bijzettafeltje of een bureau (als je de ruimte ook wilt gebruiken als studeerkamer). Denk voordat je meubilair gaat kiezen na over het geheel: wat wil ik allemaal hebben en hoe laat ik dat bij elkaar passen?

Plaats sfeerverlichting

Garage Loft:  Eetkamer door BRICKS Studio
BRICKS Studio

Garage Loft

BRICKS Studio

De sfeer van een ruimte valt of staat met goede verlichting. In een leeskamer is de sfeer van belang en heb je dus sfeerverlichting nodig: warm licht. Ledverlichting heeft de afgelopen jaren een grote ontwikkeling doorgemaakt en komt qua lichttint inmiddels heel dicht in de buurt bij het licht van een gloeilamp. Zelfs de kooldraadlampen worden inmiddels nagemaakt met leds. Maar tóch hebben die echte gloeilampen wel iets extra's.

Koop naast sfeerverlichting ook een goede leeslamp, met liefst gezellig licht waar je ook nog goed bij kunt lezen (win-win). Ga bijvoorbeeld voor gerichte spots of een staande lamp naast je stoel.

Op zoek naar meer inspiratie voor je leeskamer? Lees dan dit Ideabook over het creëren van je eigen thuisbibliotheek.

Droom je al weg bij jouw perfecte leeskamer? Laat ons weten hoe hij er gaat uitzien!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!