Zes tips voor het kiezen van een staande kast

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Zes tips voor het kiezen van een staande kast

Sanne Sanne
  door Architetto ANTONIO ZARDONI
Loading admin actions …

De staande kast, stellingkast of boekenkast is in bijna ieder huis te vinden, zelfs vaak meerdere keren en in verschillende ruimten; in de slaapkamer, de woonkamer, de badkamer enzovoorts. Het is een praktisch en esthetisch verantwoord meubelstuk, dat dan ook in heel veel winkels te koop is, in alle soorten en maten die je je maar kunt bedenken. Vaak wordt de staande kast gedegradeerd tot simpel opbergrek, dat wordt volgestouwd met spullen die je kwijt moet, terwijl je je interieur er heel goed mee kan aanvullen. De stellingkast kan zelfs de blikvanger van de kamer worden, zowel wat betreft de kleur en de stijl als de inhoud. Door na te denken over de inrichting van de kast en er vooral niet té veel spullen in te zetten, en het dus wat luchtig en open te houden, kan de staande kast een echt pronkstuk worden. Lees mee.

Bepaal waar de kast moet komen te staan

 Studeerkamer/kantoor door Livarea
Livarea

Hoches Bücherregal mit Leiter

Livarea

Een staande kast komt in principe in iedere kamer van pas: in de slaapkamer als legkast voor je kleding, in de woonkamer als boekenkast of 'vitrinekast', in de eetkamer als servieskast, in de badkamer als handdoekenkast en ga zo maar door. Ga dus na waar je een kast nodig hebt en stel daar je eisen op af. Laat bovenstaande opties maar eens door je gedachten gaan en kom tot de conclusie dat je voor iedere plek waarschijnlijk een andere kast zou kiezen.

Zo wil je in de slaapkamer veel ruimte tussen de planken en moeten de planken ook vrij diep zijn, zodat je er stapeltjes kleding op kwijt kan. Een boekenkast hoeft niet heel diep te zijn, omdat boeken meestal niet erg breed zijn (afhankelijk van je boekencollectie natuurlijk). Je hebt dus twee heel verschillende kasten nodig voor die functies.

Wat voor soorten kasten zijn er?

Stellingkasten zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar. Zoals we al hierboven al besproken zijn er veel functies te bedenken. Je kunt de kast gebruiken als boekenkast, handdoekenkast, servieskast of zelfs als roomdivider (misschien een kast op wieltjes?). Voor al deze functies zijn passende kasten te vinden.

Denk behalve over de functie ook na over de omgeving van de kast: een vochtige ruimte als de badkamer vraagt om ander materiaal dan een droge woonkamer of slaapkamer. Voorbeelden van materiaal zijn hout, staal en kunststof.

Kleur bekennen

900 Shelving System:  Woonkamer door Modiste Furniture
Modiste Furniture

900 Shelving System

Modiste Furniture

Veel staande kasten die je in de winkel ziet staan zien er vrij basic uit: zwart, wit, berkenhout et cetera. Maar om van je kast echt een blikvanger te maken kies je een wat uitdagender design. Ga bijvoorbeeld voor een combinatie van kleuren of schilder je kast in een felle kleur. Wat ook erg leuk staat en iets minder heftig overkomt is het schilderen van de achtergrond, dus van de muur achter je kast. Zo creëer je wel een kleurrijk effect, maar verberg je dat vervolgens weer een beetje door spullen in de kast te zetten. Denk voordat je een kleur kiest ook na over wat er in de kast komt, zodat het geheel niet vloekt qua kleur.

Kies een stijl

Je kunt voor een simpele, strakke kast gaan, maar je kunt ook een specifieke look kiezen. Als je een klassiek huis hebt kun je bijvoorbeeld gaan voor een kast met een mooie sierlijst. Een andere optie is een kast in een bijzondere vorm, die misschien in een bepaald thema past. Denk in ieder geval na over wat er in de kast moet en of de vorm van de kast daarvoor geschikt is.

Ga even na hoe lang je met deze kast vooruit wilt kunnen. Een meer tijdloos design gaat lang mee, terwijl een hele uitgesproken design vaak korter meegaat, omdat je daar sneller op uitgekeken raakt en je dus eerder weer toe bent aan iets nieuws.

Maat en afmeting

Bepaal voor je een kast gaat kopen welke maten de kast moet of mag hebben. Zorg ervoor dat je genoeg ruimte hebt en dat de kast in je huis past en daar ook op zijn plek is. Een te grote kast in een kleine ruimte maakt de ruimte optisch veel kleiner. Je kunt ook een modulair systeem nemen, zodat je je kast precies kunt maken zoals jij hem wilt. Kies genoeg losse onderdelen en stel de kast zo samen dat hij perfect in de ruimte past. Je kunt zelfs thuis nog beslissen hoe de kast er precies uit moet komen te zien, zodat je de indeling kunt aanpassen aan de ruimte. Als je een kast nodig hebt die precies past, bijvoorbeeld onder een schuine wand, kun je er ook voor kiezen een kastenbouwer in te schakelen.

Houd andere elementen in je hoofd als je de afmeting van je kast bepaalt. Een donkere kast lijkt bijvoorbeeld zwaarder en groter, terwijl een licht gekleurde kast veel opener en lichter kan ogen. Ook maakt het verschil of je deurtjes voor je kast wilt of niet. Als je geen deurtjes neemt lijkt het geheel lichter en opener, maar het kan ook juist meer plek in lijken te nemen als je er heel veel spullen in zet die dus allemaal in het zicht staan.

De kast plaatsen en inrichten

Als de kast gekocht is kan hij worden geplaatst. Vaak is dit een kwestie van op zijn plaats zetten en klaar. Misschien moet je de kast nog aan de muur bevestigen als hij anders niet helemaal stevig staat. Vooral als je veel zware dingen in de kast gaat zetten (boeken) moet de kast stevig staan. Je wilt niet dat hij voorover kiept als iemand zich even aan de zijkant vasthoudt om zijn schoenen uit te trekken!

De inrichting van de kast is natuurlijk vrij essentieel. Als je de kast vol wilt zetten met een heleboel boeken is het vrij simpel. Je kunt er echter wel voor kiezen om je boeken op uiterlijk te sorteren, bijvoorbeeld op kleur, soort of maat. Daarnaast is het leuk om boeken af te wisselen met decoratieve items, om de inrichting van de kast wat speelser te maken. Er zijn overigens legio mogelijkheden voor de inrichting van een kast. Denk er bijvoorbeeld over na om een kweekkast te maken van de staande kast: maak gaten in de planken, zodat de potten daarin kunnen hangen of zet te potten gewoon op de planken.

Denk ook na over verlichting. Bevestig bijvoorbeeld spotjes aan de bovenrand van de kast om de kast uit te lichten. Of kies voor een staande lamp (in combinatie met een stoel) om bij te kunnen lezen.

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!