Opbergruimte in een kleine hal

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Opbergruimte in een kleine hal

Sanne Sanne
  door AMBIVALENZ
Loading admin actions …

Nederlandse huizen, en dan vooral die mooie oude woningen uit de jaren dertig, hebben vaak een smalle gang. En als hij niet smal is dan is hij wel kort. In nieuwbouwhuizen wordt steeds vaker meer ruimte besteed aan de hal en is het een op zichzelf staande ruimte. Maar in veel huizen bestrijkt de hal een vrij klein oppervlak. Ben jij de onfortuinlijke eigenaar van zo'n klein exemplaar? Lees dan dit Ideabook om inspiratie op te doen.

Er zijn veel dingen die je kwijt wilt kunnen in de hal. Denk aan jassen, schoenen, laarzen, sjaals, handschoenen, sloffen, paraplus, sleutels, post, een spiegel en wat al niet meer. Dus wat opbergruimte in de hal is zeer praktisch en welkom. Maar de hal is ook een doorgang naar de andere ruimten in je huis, dus hij moet wel ruim genoeg blijven om gemakkelijk doorheen te kunnen lopen. De ruimte volzetten met kasten is daarom geen optie, nog afgezien van het feit dat dat waarschijnlijk niet zo mooi is. Maar door slim te kiezen en te combineren kun je ervoor zorgen dat de gang ruimtelijk blijft en dat je toch genoeg ruimte hebt om iets op te bergen.

Opbergruimte onder de trap

 Gang en hal door Specht Architects
Specht Architects

Manhattan Micro-Loft

Specht Architects

Benut de ruimte onder je trap. Vaak wordt er niet echt gebruik gemaakt van de lege ruimte onder de trap en als er al wel gebruik van gemaakt is het vaak door er schoenen te dumpen. Als je hal klein is is het zonde om de ruimte niet te benutten. Laat een kast inbouwen door een kastenbouwer en je wint heel veel opbergruimte en het scheelt ook nog eens stofzuigen! Want onder de trap liggen altijd de meeste stofpluizen. Een gesloten kast staat onder de trap het mooiste: de trap blijft dan één geheel en je zorgt ervoor dat je gang rustig oogt. Als je voor een open kast kiest heb je veel verschillende vlakken en hoeken, plus nog eens de spullen die in de kast komen, waardoor je al snel een druk geheel krijgt. Bovendien zijn kastjes met deuren en laden ideaal om losse spullen te verbergen, zoals al die handschoenen, sjaals en schoenen. Ook met kinderen is een gesloten kast handig, want die zullen al snel geneigd zijn om hun sjaal en muts op een leeg plankje te leggen bij een open kast en zo'n rommelige kast is nu juist wat je niet wilt.

Een spiegel combineren met opbergruimte

Slide mirror 'round' voor DeKnudt mirrors (BE):  Gang, hal & trappenhuis door Marc Th. van der Voorn
Marc Th. van der Voorn

Slide mirror 'round' voor DeKnudt mirrors (BE)

Marc Th. van der Voorn

Om ruimte te besparen combineer je opbergruimte met iets anders, zoals een spiegel. Iedere hal heeft een spiegel nodig, zodat je nog even je kapsel kunt checken voordat je de deur uitgaat. Als je deze combineert met opbergruimte, zoals een kast of een plank, vang je twee vliegen in een klap! Een combinatie van een spiegel en een plank neemt weinig ruimte in en zo'n plankje is een handige vaste plek om je sleutels of je post neer te leggen.

Een ander voordeel is dat een spiegel in een kleine ruimte de kamer optisch vergroot. Een grote spiegel is dus functioneel en esthetisch verantwoord in de gang. Op zoek naar meer inspiratie voor het gebruik van spiegels in de hal? Kijk dan eens naar dit Ideabook, dat gaat over bijzondere meubels met spiegels.

Inklapbare planken: 'folding shelves'

 Studeerkamer/kantoor door AMBIVALENZ
AMBIVALENZ

Fläpps Shelf 80x40x2 – White

AMBIVALENZ

Deze inklapbare planken zijn perfect voor een smalle hal. Ingeklapt is het geheel slechts twee centimeter dik. Als je de planken uitklapt heb je ruimte voor wat spullen, zoals boeken, een plant of bijvoorbeeld handschoenen en sleutels. De planken klap je heel gemakkelijk uit door aan het lipje aan de bovenkant van de plank te trekken. Als je dan een keer met een doos door de gang moet of je hebt een nieuwe tafel of je geeft een feestje, dan is het heel handig dat je de planken dan even kunt inklappen, zodat je de volle breedte van je gang kunt benutten op dat moment. De spullen zet je dan simpelweg even ergens anders neer.

Vaste planken zijn natuurlijk ook prima bruikbaar in een kleine hal. Doordat planken vaak vrij ondiep zijn nemen ze niet veel ruimte in. Daarnaast geef je de hal een open, ruimtelijke uitstraling door voor planken te kiezen in plaats van een grote kast.

Een kastenwand

Kastenwand:  Woonkamer door Atelier 010
Atelier 010

Kastenwand

Atelier 010

Als je hal breed genoeg is is een kastenwand een optie. Als je gang vrij smal is, daarentegen, is deze oplossing minder geschikt. De grote voordelen van een kastenwand zijn dat het geheel rustig oogt en dat je veel opbergruimte hebt. Dan ben je niet meer genoodzaakt om in de rest van je woning veel kastruimte te creëren, omdat je in de gang al heel wat spullen kwijt kunt. Je kunt de gesloten, rechte kastenwand een beetje breken door een deel van de kast open te houden en eventueel in een andere kleur te schilderen. Hier heb je plaats voor kunst of boeken en zo kun je je hal wat meer sfeer geven.

Kies bij een grote gesloten kast in een vrij kleine hal sowieso voor een lichte kleur, om de ruimte licht en open te houden. Benut als het mogelijk is ook daglicht. Met een goede lichtinval lijkt je hal ook automatisch groter. Plaats anders lampen op een strategische manier.

Een modulair kastsysteem

Collection June:  Woonkamer door In2wood
In2wood

Collection June

In2wood

Kies een kast met losse modules, die je zelf kunt indelen hoe jij wilt. Je stapelt simpelweg de verschillende delen en je kast staat. Het voordeel van zo'n kast is dat je hem kunt aanpassen aan je wensen op een bepaald moment. Als je erop uitgekeken raakt bouw je de kast gewoon weer om. Ook qua functies is de kast aanpasbaar. Als je een lage kast maakt, bijvoorbeeld, kun je hem tegelijkertijd gebruiken als bankje om je schoenen aan en uit te trekken. Of je gebruikt de kast ook als dressoir of tafel, waar je mooie items op kunt plaatsen of foto's kunt neerzetten. Met een modulair systeem kun je alle kanten op!

Maak gebruik van inbouwkasten

In de hal zijn vaak meerdere elementen sowieso noodzakelijk, zoals een toilet en een meterkast. Vaak is er dan ook ruimte voor een inbouwkast. Met deze oplossing bespaar je ruimte in je hal en win je aan opbergruimte. Bovendien krijgt de ruimte een kalme uitstraling. Kies altijd voor een hoge kast als die mogelijkheid er is, want zo oogt je hal ruimtelijk en heb je extra veel opbergruimte! Een kast in de gang hoeft niet per se diep te zijn, want bijvoorbeeld schoenen nemen niet veel plaats in, vooral niet als je schuine plankjes gebruikt.

Wat voor kast heb jij in de hal? Deel je waardevolle tips met anderen!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!