Accessoires: je huis verfraaien

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Accessoires: je huis verfraaien

Sanne Sanne
  door FUNDAMENTAL.BERLIN
Loading admin actions …

Als de grote meubels zijn gekocht en geplaatst is het tijd om je huis te verfraaien met behulp van accessoires. Vaak verzamelen mensen door de jaren heen veel kleine spulletjes, 'troepjes', en staat een huis al snel vol met van alles en nog wat. Het huis wil dan nog wel eens rommelig ogen en omdat er zo veel staat weet je niet waar je naar moet kijken. Om het accessoiregebruik een beetje in goede banen te leiden bieden we deze tips.

Zo kun je een heleboel spulletjes kwijt op planken, maar moet je er wel rekening mee houden dat heel veel losse spulletjes heel veel losse spulletjes blijven. Oftewel: groepeer. Kies de juiste plaats voor accessoires: hang een groot schilderij op een grote muur. En plaats je vloerkleed op een strategische plek. Door deze tips ter harte te nemen creëer je een fijne leefomgeving mét een persoonlijke touch.

Kies de juiste plaats voor accessoires

Laat de ruimte even op je inwerken en stel vast waar nog 'gaten' zijn. Decoreer waar nodig, maar plaats nooit te veel spullen in een ruimte. De kamer lijkt dan heel druk en maakt een volle indruk. Dat is zonde van de ruimte. Houd het geheel rustig. Zet in plaats van veel kleine spulletjes liever een paar grote items neer. En denk er bijvoorbeeld over na om accessoires in een bepaalde kleur te nemen, waardoor het geheel ook meteen meer samenhang krijgt. Denk ook na over de vormen en afmetingen die je gaat combineren. Probeer verschillende combinaties en plaatsingen uit en kijk wat het beste past.

Verlichting

Parecchi Art House wandlamp - Kare Design:  Woonkamer door Robin Design
Robin Design

Parecchi Art House wandlamp – Kare Design

Robin Design

Verlichting is belangrijk voor de sfeer in je huis. Met lampen kun je elementen uitlichten en een warme sfeer creëren. Als je niet goed nadenkt over je verlichting kan het zijn dat je kamer erg koel of donker aanvoelt en dat je niet de sfeer bereikt die je voor ogen had. Denk dus altijd goed na over waar je lichtaccenten wilt aanbrengen, waar je functioneel licht nodig hebt, bijvoorbeeld om te lezen, en waar je gewoon een gezellige warme lichtgloed wilt. Afgezien van het licht wil je natuurlijk ook mooie lampen die in je interieur passen. Ga na wat voor lampen er in je huis passen (staande lampen, hanglampen) en welke stijl die lampen moeten uitstralen. Kijk ook goed naar de afmetingen die je nodig hebt. In een grote woonwinkel ziet alles er namelijk kleiner uit en voor je het weet zit je opgescheept met een veel te grote lamp. Voor meer informatie over verschillende types lampen en licht lees je dit Ideabook.

Schilderijen

Liefde voor je raam:  Woonkamer door Vadain
Vadain

Liefde voor je raam

Vadain

Een groot eenkleurig vlak, zoals de witte muur boven de bank of boven een lage kast ziet er vaak saai uit. Om het vlak te doorbreken kun je iets aan de muur hangen, zoals een mooi schilderij. Kies een schilderij dat een aanvulling vormt op je interieur. Kijk naar kleuren (laat kleuren terugkomen of kiest juist nieuwe contrasterende kleuren) en ook naar wat er op het schilderij staat. Het moet qua stijl ook in je kamer passen. Geef een schilderij altijd de ruimte, maar kies ook niet een te klein werk, dat wegvalt in de ruimte. Beide uitersten geven geen optimaal effect. Wees niet bang om iets groots te kiezen, wees er alleen zeker van dat het ook echt mooi staat in je kamer, want een opvallend schilderij moet je vooral niet storen. Kijk eerst goed wat er allemaal te krijgen is of denk er zelfs over iets te laten maken, als je specifieke wensen hebt wat betreft de afmetingen, de kleuren of het onderwerp. Als je een goede lokale kunstenaar vindt is dit vaak best betaalbaar.

Sculpturen

Voor beeldhouwwerk en sculpturen geldt eigenlijk hetzelfde als voor schilderijen. Grote ruimte, groot werk en kleine ruimte, klein werk. Zorg ervoor dat het werk tot zijn recht komt waar je het plaatst. De extra dimensie van een driedimensionaal werk kun je bovendien benutten. Je kunt een item midden in een ruimte plaatsen, op een sokkel, zodat je eromheen kunt lopen en je het van alle kanten kunt bekijken. Als een beeld een duidelijke achterkant heeft kun je het ook heel goed met de achterkant naar de muur plaatsen. Dit komt vaker voor, aangezien de meeste mensen niet de ruimte hebben om een kunstwerk midden in de ruimte te plaatsen. De tuin is daar overigens wel heel geschikt voor.

Wat te doen met de hoeken van de kamer?

Hoeken blijven vaak leeg of worden gebruikt om iets weg te stoppen: snoeren, een lamp, een krantenbak. Hoeken zijn ook lastig, omdat rechte dingen in een hoek niet goed tot hun recht komen, omdat ze niet gericht zijn op het middelpunt van de kamer, maar op een andere hoek. Door voor accessoires te kiezen die speciaal voor hoeken zijn gemaakt kun je deze ruimte toch benutten. Denk bijvoorbeeld aan een hoekkastje of een plank die je kunt ophangen in een hoek (een vierkante of een andere vorm, zoals op de foto). Een andere optie is om voor een object te kiezen dat geen voorkant heeft en rond is. Zoals een mooie plant, een mand, een bijzettafeltje of een hangend item, zoals een bloempot. Door ook de hoeken van je kamer te decoreren voorkom je lege hoeken. Een ruimte kan erg onaf lijken als de hoeken niet goed benut worden. Daar komt bij dat mensen vaak geneigd zijn om alle meubelen langs een lange muur te plaatsen: een kast met de tv, daarnaast een dressoirkast met daarboven een schilderij et cetera. Probeer dat altijd te doorbreken.

Een vloerkleed

Vloerkleed Kisses rond in een industriele omgeving :  Gang, hal & trappenhuis door Evelien Lulofs
Evelien Lulofs

Vloerkleed Kisses rond in een industriele omgeving

Evelien Lulofs

Een vloerkleed zorgt voor gezelligheid en warmte in huis. Ook zorg je voor meer demping en een fijnere klank in je huis. Ten slotte is het natuurlijk aangenaam aan je voeten. Let bij het kiezen van een vloerkleed op verschillende elementen, zoals materiaal, formaat en kleur en vind zo het perfecte kleed voor je ruimte.

Denk ook goed na over waar je het kleed neerlegt. Een te klein kleed kan de kamer veel kleiner doen lijken, terwijl je misschien verwacht dat die juist groter oogt. Lees hier meer over het kiezen van het juiste vloerkleed.

Planken indelen

Planken zijn in ieder huis wel te vinden. Ze vormen een mooie plek om spullen neer te zetten die gezien mogen worden. Het nadeel is dat alles ook gezien wordt: besteed dus aandacht aan het indelen van je planken. Als alles er lukraak op wordt gezet resulteert dat vaak in een rommelig geheel. Er zijn verschillende manieren om de kast georganiseerd te krijgen. Een eerste tip is: groepeer spullen. Maak verzamelingen. Zet bepaalde boeken bij elkaar (orden op kleur, soort, grootte schrijver etc.), plaats foto's naast elkaar en zet vaasjes bij elkaar, kies bijvoorbeeld voor twee witte vazen, in plaats van een witte en een glazen. Stop kleine troepjes in mandjes of potten. Je creëert zo lijn in je plankensysteem. Plaats de verschillende 'groepjes' op de planken of reserveer een hele plank voor één verzameling. Als je vooral boeken hebt of andere enigszins 'saaie' spullen, voeg dan wat bijzondere items toe, zoals een mooi beeldje in een aparte kleur of een oude camera. Zo maak je het geheel persoonlijker en interessanter. Als de spullen op je planken vrij kleurloos zijn kun je accenten aanbrengen, maar je kunt er ook voor kiezen om de achtergrond in een kleur te schilderen, zodat de spullen op je planken meer opvallen.

Kijk voor meer ideeën over planken in huis hier.

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!