Verhuizen of verhuren: zo maak je de beste foto's van je woning

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Verhuizen of verhuren: zo maak je de beste foto's van je woning

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
 Gang en hal door Порядок вещей - дизайн-бюро
Loading admin actions …

Ga je binnenkort verhuizen? Of wil je je huis tijdelijk gaan verhuren? Voordat je je huis aan kunt bieden dienen er mooie foto's gemaakt te worden. Om met je foto's een zo'n groot mogelijke doelgroep aan te spreken is het slim om je woning hier en daar een beetje aan te passen. Waar je zoal aan moet denken? Genoeg inval van daglicht, een tijdloze en nette inrichting en een opgeruimde tuin. 

In dit Ideabook hebben we een aantal bruikbare en makkelijke tips op een rij gezet. Niet alleen voor het inrichten van je huis, maar ook tips die je helpen om de beste foto's te maken. Hopelijk kunnen ze je op weg helpen wanneer jij je voorbereidt op het verhuren of misschien zelfs verkopen van je huis. Vind je het lastig om dit zelf te doen? Je kunt er ook voor kiezen om een expert in te schakelen. De keuze is aan jou! 

Kijk nu eerst mee en laat je inspireren! 

Basismateriaal voor het maken van foto's

Helaas zijn we niet allemaal in het bezit van een professionele spiegelreflex camera. Dit hoeft echter niet te betekenen dat je deze perse moet aanschaffen voor het fotograferen van je woning. Je zou er voor kunnen kiezen om een spiegelreflex camera te lenen, maar ook wanneer dit niet mogelijk is zijn er genoeg alternatieven. Elke moderne telefoon is tegenwoordig uitgerust met een goede camera, sommigen komen zelfs in de buurt van professionele kwaliteit. Vind je het lastig om rechte, duidelijke foto's te maken? Investeer in een statief voor je telefoon en stel een timer in. Je hoeft er alleen voor te zorgen dat de focus goed ingesteld is. 

Ook wanneer het aankomt op het bewerken van je foto's, je wilt tenslotte dat ze zo mooi mogelijk zijn, bestaan er verschillende opties. Bekijk eens welke apps er beschikbaar zijn voor jouw telefoon, een professioneel foto-bewerkingsprogramma is vaak niet eens nodig. 

Tref voorbereidingen in huis

Woonhuis PMTJ Eindhoven :  Woonkamer door 2architecten
2architecten

Woonhuis PMTJ Eindhoven

2architecten

Wanneer je foto's gaat maken, dien je je huis hier eerst op voor te bereiden. Hoe je dit doet? Begin met het opruimen van de verschillende ruimtes. Berg rommel op uit het zicht en probeer de hoeveelheid persoonlijke accessoires en decoratie te beperken. Zorg ervoor dat de inrichting tijdloos is, hiermee spreek je namelijk een grotere doelgroep aan. 

Let er ook op dat het geen showroom lijkt, het toevoegen van accessoires en decoratie is dus degelijk toegestaan. Zorg er in alle gevallen voor dat het niet chaotisch en rommelig oogt. Kies bijvoorbeeld voor sfeervol textiel maar vergeet ook niet de planten en/of bloemen. Bovenstaande foto geeft een goed voorbeeld over hoe zo'n foto eruit kan komen te zien wanneer je de perfecte balans gevonden hebt. 

Het belang van goed licht

Het belang van goed licht is inmiddels wel duidelijk. Het is van grote invloed op de sfeer en uitstraling van je woonruimte. Maak goed gebruik van de inval van natuurlijk daglicht door te kiezen voor lichte raambekleding, zoals op bovenstaande foto. Hier is niet alleen gebruik gemaakt van lichte gordijnen, ook de rest van het interieur heeft neutrale kleuren. Het natuurlijke kleurenpalet doet het altijd goed, het is vaak tijdloos en deze kleuren spreken veel mensen aan, dat is natuurlijk precies wat we willen! 

Wil je meer tips over hoe je je woning het beste klaar kunt maken voor de verhuur, bijvoorbeeld via Airbnb? Neem dan zeker een kijkje in dit Ideabook dat we onlangs publiceerden. Het staat boordevol tips om je ingerichte huis klaar te maken voor de verhuur. 

Maak ook foto's van de tuin

Familietuin met kookeiland:  Tuin door House of Green
House of Green

Familietuin met kookeiland

House of Green

Heb je een buitenruimte? Zoals een tuin balkon of dakterras? Vergeet deze dan niet te fotograferen! Zorg er wel voor dat hij voorafgaand aan de foto schoon en netjes is. Op bovenstaande foto zie je een goed voorbeeld van hoe het moet. De meubels zijn schoon, het terras is aangeveegd en ook de beplanting ziet er netjes en verzorgt uit. Foto's van je buitenruimte worden het mooist als je ze aan het begin van de middag maakt, wanneer er voldoende daglicht is. Probeer de foto ook te maken wanneer de bestrating droog is. 

Ben je op zoek naar meer inspiratie om je tuin op te knappen of een make-over te geven? Scroll dan zeker ook nog even langs deze foto's. Je kunt ze bovendien filteren op bepaalde stijlen zodat je snel en gemakkelijk uitkomt bij voorbeelden die perfect bij je persoonlijke smaak passen. 

Extra tips

Zorg als eerste dat je de foto's op het tijdstip maakt dat er het meeste daglicht naar binnen schijnt. Over het algemeen geldt dat fotograferen tussen 10.00u en 14.00u de mooiste resultaten oplevert. Om te zorgen dat er diepte in je interieur ontstaat, is een goede tip om er altijd voor te zorgen dat er altijd drie wanden zichtbaar op de foto staan. Zorg ook dat de foto recht wordt gemaakt, desnoods met behulp van een statief. 

Meer handige tips: maak zoveel liggende foto's en zorg dat de grootte van het bestand niet meer is dan 10MB. Is het bestand groter? Verklein hem dan. Als laatste: zorg ervoor dat de hoofdfoto ervoor zorgt dat bezoekers meer willen zien. Kies daarom een foto die de gehele buitenkant van de woning laat zien, maar zorg ook dat de omgeving en de lucht te zien zijn. 

Schakel de hulp van een professionele woningfotograaf in

Denk je, na het lezen van alle bovenstaande tips, dat het nog steeds een lastige klus kan zijn om je woning op de juiste manier te fotograferen? Dan kun je ze ook laten nemen door een professionele woningfotograaf. We noemden het namelijk ook al even kort in de inleiding van dit Ideabook. Wanneer je ervoor kiest om een expert in te schakelen zul je ongetwijfeld tevreden zijn met de uiteindelijke foto's. Natuurlijk kun je zelf ten alle tijde je input geven tijdens het proces. Denk bijvoorbeeld aan het optimaliseren van je inrichting, het gebruik van accessoires of het toelichten van de beste punten van je woning. 

Met deze laatste foto sluiten we dit Ideabook af. We hopen dat je genoeg inspiratie en ideeën op hebt gedaan om thuis aan de slag te gaan!  

Heb jij nog meer tips voor het maken van de perfecte foto’s? Laat het ons weten in de comments! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!