homify 360º: Bezoekerscentrum De Kennemerduinen

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Google+
Loading admin actions …

Bij een nationaal park zo bekend en aantrekkelijk als De Kennemerduinen hoort natuurlijk ook een bezoekerscentrum, dat even zo aantrekkelijk en toegankelijk is. Dat was niet altijd het geval. Een onlogische en moeilijk te vinden locatie zorgde ervoor dat de bezoekersaantallen tegenvielen. Het oude gebouw, daterend uit 1898, was bovendien te groot en daardoor kostbaar om te exploiteren en onderhouden. In opdracht van waterleidingbedrijf PWN ontwierpen de experts van BBHD architecten een geheel nieuw bezoekerscentrum op een nieuwe locatie. De architecten van BBHD hebben zich daarbij laten inspireren door de zogenaamde Merovingische boerderij, waarvan in 2006/2007 sporen werden gevonden bij opgravingen in Bloemendaal. Hoe zo'n boerderij er precies uitziet, en hoe de architecten van BBHD dit in hun ontwerp hebben weten te verwerken lees je in het vervolg van deze fotoserie.

Van de 5e eeuw naar de 21e eeuw

 Entreezijde :  Exhibitieruimten door BBHD architecten
BBHD architecten

Entreezijde

BBHD architecten

Tussen de 5e een 8e eeuw regeerden een dynastie van Frankische koningen, de Merovingen, over een wisselend gebied waar we nu grofweg de landen Nederland, België, Frankrijk en Duitsland vinden. De landbouw vormde het belangrijkste middel van bestaan voor de Merovingen en de boerderijen die zij bouwden zijn volgens sommigen het archetype langhuis die men tegenwoordig overal kan terugvinden. Deze woonboerderijen laten zich niet alleen kenmerken door hun lange vorm maar ook door hun eenvoudige, repeterende draagstructuur en rieten daken.

Op de foto zien we de entreezijde van het bezoekerscentrum. De lange, uitgestrekte vorm van het gebouw grijpt direct terug op het archetype langhuis. De zwarte gevel en de zonnepanelen verzonken in het rieten dakpakket geven het gebouw een eigentijdse, moderne uitstraling. De architecten verwijzen met hun ontwerp naar de cultuurhistorische achtergrond van de omgeving en hebben daar op inventieve wijze een moderne draai aangegeven.

Achterzijde

Achterzijde met kantoorruimten :  Exhibitieruimten door BBHD architecten
BBHD architecten

Achterzijde met kantoorruimten

BBHD architecten

Het lage gebouw aan de linkerkant, evenwijdig aan het hoofdgebouw en bekleedt met latten, huisvest de kantoren en facilitaire ruimtes van het bezoekerscentrum. Vanuit deze hoek wordt goed duidelijk hoe langgerekt het gebouw is, de lichte kleur van het rietendak speelt daar een rol in. De nok van het gebouw werd gereserveerd voor het plaatsen van ramen en ventilatiesystemen. De ruimtes binnen worden daardoor voorzien van voldoende daglicht en frisse lucht. De donkere gevels van het hoofdgebouw verwijzen tevens naar oude, historische schuren en boerderijen.

Duurzaam

Landschappelijke inpassing met kinderspeelduin:  Exhibitieruimten door BBHD architecten
BBHD architecten

Landschappelijke inpassing met kinderspeelduin

BBHD architecten

Vanaf het terras hebben we zicht op de kinderspeelplaats en de entreezijde van het gebouw. Een van de uitgangspunten bij het ontwerp was de realisatie van een zeer duurzaam gebouw. Gezien zijn locatie en functie geen vreemde gedachte. De zonnepanelen op deze gevel zijn daarvan het meest zichtbare voorbeeld. Ook bij de materiaalkeuze, van zowel het interieur als exterieur, liet men zich leiden door duurzaamheid. Extra aandacht werd besteed aan isolatie, voor de toiletten wordt grijs water gebruikt en het gebouw beschikt over natuurlijke zomernachtventilatie. Binnen kunnen de bezoekers zien hoeveel energie het gebouw die dag opgewekt heeft.

Tentoonstellingsruimte

Tentoonstellingsruimte met receptiebalie:  Exhibitieruimten door BBHD architecten
BBHD architecten

Tentoonstellingsruimte met receptiebalie

BBHD architecten

Binnen valt de enorme ruimte op. De architecten hebben ervoor gekozen om één grote ruimte te creëren. Een volgende verwijzing naar de Merovingische boerderijen die ter inspiratie dienden voor dit ontwerp. Het langgerekte volume van het gebouw, en het ontbreken van harde, scheidende elementen, zorgen binnen voor imponerende doorzichten. Door middel van een glazen pui worden de twee verschillende ruimtes, de centrale entree en de expositie- en horecaruimtes, functioneel van elkaar gescheiden. Overal ervaart men de grote, hoge ruimte onder de kapvorm. De gietvloer is voor plaatsing ingestrooid met zand, waardoor bezoekers het gevoel krijgen nog steeds het fijne duinzand onder hun voeten te voelen. Door verwarmingsinstallaties en ventilatiesystemen niet aan het zicht te onttrekken krijgt het gebouw een subtiele, industriële sfeer. Merk ook op hoe de ramen in de nok van het gebouw de ruimte voorzien van daglicht. Door de langgerekte vorm van het gebouw lijkt deze strook licht welhaast in de oneindigheid te verdwijnen.

​Duincafé

​Duincafé met op de achtergrond pui met vitrines tbv opgezette dieren:  Exhibitieruimten door BBHD architecten
BBHD architecten

​Duincafé met op de achtergrond pui met vitrines tbv opgezette dieren

BBHD architecten

Hier bevinden we ons aan de andere zijde van de glazen pui, waar het zogenaamde duincafé zich bevindt. In de glazen pui zijn vitrines verwerkt voor het tentoonstellen van opgezette dieren. Wat ons vanuit deze hoek goed opvalt is het samenspel van kabels, balken en lijnen. Allen benadrukken ze de speciale vorm van het gebouw. Het gebouw, dat van buitenaf enigszins massief overkomt, lijkt van binnen juist heel licht en helder te zijn. Meer foto's van dit bijzondere project vindt u terug op het profiel van BBHD architecten. Daarnaast kunt u in ons magazine nog meer projecten over langhuizen vinden, waaronder de verbouwing van deze langhuisboerderij in Warmond.

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!