15 Rotstuinen – Eenvoudig Aangelegd, Weinig Onderhoud en oh zo Mooi

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Barbecue brasero mexicain, amadera amadera Eclectische tuinen
Loading admin actions …

Stenen en rotstuinen zijn de trend van het moment. Ze zijn onderhoudsarm, duurzaam en je kunt er zeer fraaie accenten mee aanbrengen in je tuin. Al gedurende honderden jaren zijn stenen tuinen een begrip onder Japanse tuinen. Sommige worden gemaakt van zand, anderen van grind en sommige van rotsblokken. En je kunt er ook prima wat fraaie groene planten in plaatsen. Het zorgt altijd voor een prachtige rustieke serene uitstraling in je tuin. Maar ja, hoe maak je zo'n fraaie stenen tuin? Vandaag presenteren we je 15 mooie kleine tuinen. Geniet van deze tour en misschien kan deze ervaring je helpen om ook zo'n kleine tuin te ontwerpen bij je huis

​1. Japanse stijl

Japanners zijn onze leraren wanneer het gaat om hoe je stenen kunt gebruiken in de tuin, niet alleen door ze te gebruiken als element maar door het op meesterlijke wijze combineren van de kleur van de stenen, textuur en zelfs gebruik te maken van zand voor landscaping. Zo maak je een zeer fraai ontworpen mini tuin vol sfeer en charme.

2. Als plantenbak

Een natuurlijke plantenbak bestaat uit stenen rondom deze plantengroep niet alleen voor het uiterlijk maar ook gecombineerd met de interne samenstelling. Aan de voorzijde van je huis of in je gazon: een stenen plantenbak zal altijd een prachtige highlight vormen in je tuin!

3. Cirkels in het gras

Cirkels zijn altijd mysterieuze vormen geweest in de ontwerpen van tuinen, het is een interessante geometrie die we ook terugvinden in de natuur. Deze cirkel van stenen vormt een interessant details in de tuin en wanneer je er laagblijvende bodembedekkers in plaatst hoef je niet te maaien.

4. Een stenen terras

Wanneer je fraaie neutrale stenen op je terras plaatst dan kunnen de prachtige bloeiende planten en wat wijnranken de ruimte doen opleven met haar kleuren en geuren. Een stenen vloer is een fraai natuurlijk accent in je tuin en bovendien geeft het een lekker warm gevoel wanneer je er op loopt.  

5. Steen en water

Stenen en water zijn twee natuurlijke componenten die zeer goed te combineren zijn vooral wanneer het water in beweging is. Een kleine fontein in je tuin met stenen achtergrond is ideaal om jezelf te verzekeren van een verfrissend en aangenaam geluid en waar je even ontspannen bij kunt zitten.

6. Steen en hout: een perfecte mix

 Om een ontspannen en authentieke sfeer te creëren is deze combinatie van steen en hout uitstekend geschikt. De twee materialen en de combinatie van texturen en kleuren maken je tuin tot een oase van rust. 

7. Steen met leven

Wanneer je een vijver met stenen hebt en er wat prachtige vissen aan toevoegt dan geef je je tuin direct karakter met kleur, beweging en natuurlijke texturen.

8. Levendig!

Steen is een natuurlijk materiaal met een lange levensduur en die goede vibes toevoegt aan de sfeer van je huis. Deze foto geeft een mooi beeld van wat je zoal met stenen kunt doen op de vloer en wand. Maak ruimtes en hoekjes met stenen en je bent verzekerd van goede vibes en prettige totale energie in je huis.

9. Stenen in verschillende kleuren

Wil je graag twee delen van je tuin afbakenen? Gebruik dan het verschil in de kleur van de stenen zoals je ziet op deze foto,: witte en zwarte stenen bepalen twee delen van dit tuin ontwerp met in het midden water en planten aan de uiteinden.

10. Naast een muur

Met stenen kun je een tuin die wordt begrensd door de muur van een binnenplaats definiëren. De stenen bepalen de vorm van de ruimte waar je sierplanten in plaatst. Bijkomend voordeel: hier zal je geen onkruid tegenkomen!

11. In een hoek in de tuin

Met een rij van kleine grijze stenen kun je een vorm maken op de grond en deze met verschillende kleuren stenen vullen. Zo maak je een droge tuin in de hoek van je tuin en zal deze ruimte een bijzonder karakter geven.

12. Gebruik middelgrote stenen

Wat vind je van deze combinatie? Middelgrote stenen onder deze sierplanten: een bijzonder elegante manier om een plantenbak te maken onder een helling. Deze oplossing kun je gebruiken aan de rand van je tuin, onderaan een van de muren van je binnenplaats of in de voortuin aan de voorzijde van je huis en het ziet er altijd geweldig uit.

13. Met twee kleuren

De twee kleuren van deze stenen: grijs en wit, zorgen voor een duidelijke afbakening van de ruimtes waar de sierplanten zijn geplant en creëren zo een eiland met fraaie planten langs het tuinpad.

14. Steen en schors

Schors is een van de gebruikte materialen in tuinen en vaak worden deze tuin elementen gebruikt in combinatie met kleine steentjes en zoals je kunt zien is er een perfecte match in kleur en textuur. 

15. Alle elementen samen

 Steen, hout, water en planten, al deze elementen samen maken je tuin tot unieke prachtige realisatie en de kunst is om in de juiste verhouding gebruik te maken van de aard van elk van deze elementen. Het karakter van deze tuin vormt met al zijn elementen een echte balans net als in de natuur. 

We zijn overtuigd: we gaan zo'n fraaie mini rotstuin aanleggen!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine