Doe mee aan de urban jungle trend; maak een groene oase van je dak | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Doe mee aan de urban jungle trend; maak een groene oase van je dak

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Huizen van Optigrün international AG
Loading admin actions …

Groen is hot. We voegen het toe waar we maar kunnen. Aan de binnenkant van ons huis maar ook aan de buitenkant. En is het ook niet heerlijk zo’n overvloed van groen om je heen. Je waant je midden op de Veluwe terwijl je gewoon thuis op de bank zit. Dit is de urban jungle trend. We zien in grauwe stedelijke gebieden moestuincomplexen, complete daktuinen en groene muren opduiken. Maar ook groene daken zijn razend populair. Een prachtige oase van groen bovenop je huis. Stel je eens voor hoe het is om daar elke dag naar te kijken in plaats van dat saaie grijze schuurdak of betonnen vlak. In dit artikel vind je een overzichtelijk stappenplan van hoe je zo’n groendak aanlegt op je eigen schuur, garage of dak en waar je allemaal rekening mee moet houden.

Zes stappen om een groen dak aan te leggen

Een groen dak ziet er niet alleen maar prachtig uit maar heeft nog veel meer voordelen. Zo gaat de dakbedekking tot twee keer zo lang mee onder een groendak en het biedt extra isolatie. Door de dikke laag blijft het er in de winter langer warm onder en in de zomer langer koel. Een groen dak verbetert ook de akoestiek omdat geluiden wat meer worden gedempt. De beplanting zorgt voor meer groen en helpt mee aan het verbeteren van de luchtkwaliteit en opvang van fijnstof. Je helpt dus mee aan het terugbrengen van de natuur in de stad en het verlagen van de carbon footprint. Een groendak is onderhoudsarm en kan met een goede drainage wel dertig jaar meegaan. Door de afwatering van het dak wordt bovendien ook het riool ontlast. Er bestaan twee soorten groene daken. Een extensief dak, dat alleen voor de sier is en een intensief dak dat meer een tuin is en ook belopen kan worden. Voor deze laatste soort gelden andere regels inzake dakbelasting en bouwvergunningen. Hiervoor kun je beter een professionele dakbedekker of tuinexpert inschakelen. Soms kun je ook een subsidie krijgen voor het plaatsen van een groendak dus check dit bij de gemeente. Een extensief groen dak, ofwel siergroendak kun je zonder problemen zelf aanleggen via de volgende zes stappen. Van te voren schaf je aan: een beschermvlies (ook wel drainagemat genoemd), een substraatlaag (vier centimeter dik bij een vegetatiemat en zes centimeter bij losse planten plus eventueel een vegetatiemat).

1. Maak het bestaande dak goed schoon met een bezem. 

2. Breng eventueel een boldraadrooster aan bovenaan het gat van de regenpijp. De afvoer moet altijd vrij blijven! 

3. Plaats grind rond dit rooster zodat het substraat er niet in kan spoelen. 

4. Rol het vlies uit op het dak en knip het indien nodig nodig op maat. 

5. Verdeel het substraat gelijkmatig over het dak. Let op dat je het dak niet beschadigt. 

6. Zet jonge planten in het substraat of rol een vegetatiemat uit en begiet het met wat water zodat dit vocht op kan slaan.

Check of de dakstructuur een groen dak kan dragen

Commercial and public green roofs Moderne huizen van Organic Roofs Modern
Organic Roofs

Commercial and public green roofs

Organic Roofs

Een belangrijke component om rekening mee te houden is de draagstructuur van het dak. Het dak moet een gewicht van minstens veertig kilo per m² extra kunnen dragen en de dakranden moeten 5 centimeter uitsteken boven de totale dikte van het groendak. Wanneer het dak schuiner dan 45 graden is moet een extra voorziening worden aangebracht tegen schuiven. Ligt het dak direct op de wind, breng dan aan de onderzijde een verzwaring aan met bijvoorbeeld stoeptegels. Soms is er ook voor een sierdak een vergunning nodig. Dit heeft te maken met het gewicht: wanneer dit meer dan tweehonderd kilo per m bedraagt dan heb je een vergunning nodig. Voor een lichter gewicht groendak geldt dit niet.

Leg de juiste drainage aan op het dak

Residential green roofs Moderne huizen van Organic Roofs Modern
Organic Roofs

Residential green roofs

Organic Roofs

Uiteraard is een goede drainage belangrijk bij het aanleggen van je groendak. De drainage zorgt voor een voorraad water die de planten later bij droogte kunnen opnemen. Ook wordt het water sneller afgevoerd wanneer het veel regent en zorgt het voor lucht bij de wortels van de planten. Voor groendaken zijn er kant-en-klare drainage systemen te koop. Deze zijn ingedeeld op de helling van het dak.

Plaats de juiste bodem

Garage with sedum roof Moderne garage van Organic Roofs Modern
Organic Roofs

Garage with sedum roof

Organic Roofs

Een groendak kent een speciale bodem die we substraat noemen en die bestaat uit voedingsarme korrels. De planten groeien hier goed op, maar het is minder voedingsrijk voor bijvoorbeeld onkruid. Ook absorbeert het substraat overtollig regenwater zodat dit met gemak wordt afgevoerd. De dikte van de substaatlaag bepaalt hoeveel mest en water die later extra moet worden toegevoegd. Wanneer de beplanting wat achteruitgaat is het raadzaam om de substraatlaag aan te vullen.

Check de helling van het dak

Keizersgracht Landelijke tuinen van De Dakdokters Landelijk
De Dakdokters

Keizersgracht

De Dakdokters

Niet alle daken zijn natuurlijk plat, de meeste daken hebben een helling. Voor een dak met helling heb je een andere constructie nodig voor je groendak om te voorkomen dat de beplanting gaat verschuiven. Er zijn verschillende constructies verkrijgbaar die zijn ingedeeld aan de hand van de helling van het dak. Voor een dak met 5 graden helling koop je dus een andere constructie dan voor een dak met 45 graden. Logisch ook eigenlijk. Meet dus van te voren de helling in graden op en zorg dat je de juiste constructie koopt.

Bereid de oppervlakte voor

Exclusief glazen dakluik van 2.00x1.00m: modern  door ScottishCrown Dakterrassen, Modern
ScottishCrown Dakterrassen

Exclusief glazen dakluik van 2.00x1.00m

ScottishCrown Dakterrassen

Voordat je aan de slag gaat moet het dak op een aantal punten gecheckt worden. Zo mag het dak niet ouder zijn dan tien jaar en geen scheuren of gebreken vertonen. Een dak van golfplaten, grind of zink is niet geschikt voor een groendak. Verder plaats je bij de loodslab minstens 30 cm grind en plaats je ook voldoende hemelwaterafvoeren zodat al het water op het dak goed wordt afgevoerd.

Plaats de planten

Keizersgracht Landelijke tuinen van De Dakdokters Landelijk
De Dakdokters

Keizersgracht

De Dakdokters

Wanneer je dak in de schaduw ligt dan is Sedum of gras het meest geschikt als beplanting. Naast Sedum en gras zijn er ook diverse andere rotsplanten die heel goed op een extensief dak geplant kunnen worden. Denk daarbij aan Campanula, Saxifraga, Thijm, Asters en Primula's. Wil je graag wat kleur op het dak? Plaats dan wat van deze bloemensoorten tussen het Sedum of gras voor wat variatie. Zo ziet het eruit als een zomerse bloemenwei en wordt het een fleurig geheel. Lees ook dit informatieve artikel over groene daken.

Zorg er goed voor en geniet ervan!

Zeven hoog ontspannen in Ibiza stijl Moderne balkons, veranda's en terrassen van Studio REDD exclusieve tuinen Modern
Studio REDD exclusieve tuinen

Zeven hoog ontspannen in Ibiza stijl

Studio REDD exclusieve tuinen

Een groendak is onderhoudsarm dus je kunt er volop van genieten zonder er al teveel omkijken naar te hebben. Wanneer je ziet dat er flink wat onkruid staat dan is het handig om dit te verwijderen. Mocht het lang droog zijn, dan geef je wat extra water en verder bemest je de planten eenmaal per jaar. Kortom je hoeft er niet veel in te investeren en kunt er maximaal van genieten!

We ontvangen graag een foto van jouw groene dak!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!