Je schoonouders komen! Zó maak je je huis klaar voor kerst | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Je schoonouders komen! Zó maak je je huis klaar voor kerst

Amber Fernandes Amber Fernandes
Gang, hal & trappenhuis van Cota Cero Interiorismo
Loading admin actions …

Zenuwen, stress, opwinding. Je schoonouders hebben zojuist laten weten de kerstdagen gezellig bij jou en je partner te komen doorbrengen. Een rustige, romantische kerst met z'n tweetjes? Vergeet het maar! Op het kerstmenu voor dit jaar staan familieperikelen, conventies en het inleveren van privacy. Maar zo hoeft het met de juiste voorbereidingen natuurlijk niet te gaan. Je kunt de nodige dingen in huis doen om je schoonouders tevreden te stellen. Met deze 7 tips maak je je woning schoonouder-proof en ben je verzekerd van een vredige familiekerst!

Maak schoon!

Bolefloor Eiken Rustiek Moderne muren & vloeren van Bolefloor B.V. Modern
Bolefloor B.V.

Bolefloor Eiken Rustiek

Bolefloor B.V.

Schoonouders en met name schoonmoeders kunnen erg kritisch zijn. Alles wat erop wijst dat haar uit de kluiten gewassen spruit het thuis niet goed heeft, is reden tot bezorgdheid. Een schoon huis is dus een must en laat zien dat jullie het samen prima redden en het huishouden onder controle hebben. Maak uitgebreid schoon en neem hierbij alle vertrekken mee. Dus niet alleen de woonkamer, hal en keuken, maar ook de badkamer en slaapvertrekken. Ook de plinten, deuromlijstingen, stopcontacten en lichtschakelaars mogen niet vergeten worden. Verder zijn de voegen van de badkamer en de badkuip en rand van het bad aandachtspuntjes. Vergeet nooit: schoonmoeders ontgaat niets!

Zet familiefoto's neer (waar ook je schoonouders op staan!)

Wil je echt goede sier maken bij je schoonouders, dan zet je foto’s neer waar zij ook op staan. Ook foto’s ophangen is een goede optie. Maak gebruik van mooie of aparte lijstjes en kies strategische plekken uit waar ze gelijk in het oog springen. Zo laat je zien dat ook de ouders van je partner onderdeel van je familie, dat je ze een warm hart toedraagt en dat je kostbare familieherinneringen koestert. 

Zet verse bloemen neer

Niets staat zo gezellig als verse bloemen in huis. Op de schouw van de open haard, op de eettafel of gewoon op de salontafel in de woonkamer in een mooie vaas. Ze verspreiden een verwelkomende geur die bij je schoonouders zeker in de smaak zal vallen. Vind wel eerst uit of ze geen allergieën hebben voor bepaalde bloem- of plantsoorten en welke soorten favoriet zijn bij ze. Laat voor de gelegenheid een bloemist een prachtig kerstboeket samenstellen om je huis in optimale kerstsfeer te brengen!

Verstop belastend materiaal!

Er zijn dingen waarvan je niet wil dat je schoonouders ze zien. Die kinderachtige verzameling van je partner bijvoorbeeld, waaraan je schoonmoeder zich zo ergert. Of die spannende speeltjes die eigenlijk alleen bedoeld zijn voor in de slaapkamer. Maar denk ook aan poststukken en contracten van bijvoorbeeld die lening voor de caravan, overige rekeningen of ander belastend materiaal. Voor al deze dingen geldt: verstoppen die handel! Jullie gezin heeft ook recht op privacy en bovendien hebben jullie de volwassen leeftijd bereikt en zijn er nu eenmaal zaken die je schoonouders niet langer aangaan. Bij voorkeur verstop je belastend materiaal in jullie slaapkamer, bijvoorbeeld in de kledingkast tussen het opgevouwen beddengoed. Ook in een afgesloten lade kun je het nodige kwijt, evenals in curverboxen die je onder het bed schuift.

Verstop die dure wijn!

Helicave wijnkelder - ondergronds proeverijtje van Van Dijk Maasland Klassiek
Van Dijk Maasland

Helicave wijnkelder – ondergronds proeverijtje

Van Dijk Maasland

Je schoonouders houden wel van een glaasje op z'n tijd. Er is natuurlijk niets mis met dat je schoonmoeder daarna heel melancholisch jeugdherinneringen wil ophalen met je partner en je schoonvader ongenuanceerd en met dubbele tong de politieke situatie in Nederland bekritiseert, maar niet van jullie dure wijn graag. Die bewaren jullie voor speciale gelegenheden of dateavondjes met z'n tweetjes. Verstop dus alle dure flessen alcohol. Hiervoor kun je een afgesloten kastje gebruiken. Wanneer je schoonouders dan arriveren, prijken de flessen budget-Merlot dus heel gastvrij in jullie wijnrek of wijnklelder. Zorg er wel voor dat je bij het schenken van de wijn of andere alcoholische versnapering luxe, passende glazen gebruikt. Dit maakt een verzorgde en mondaine indruk, wat je ook inschenkt.

Bevoorraad die koelkast!

van gabel

Je schoonvader is helemaal into aparte Franse kaasjes en je schoonmoeder is weg van Belgische bonbons. Jij bent hiervan natuurlijk op de hoogte, evenals van al hun andere favoriete gerechten en versnaperingen. Daar pas je de koelkast dus strategisch op aan. Bevoorraad deze met al hun geliefde etenswaren. Zo kun je je schoonouders al hun lievelingshapjes voorschotelen op het gewenste moment. Dit zullen ze zeker waarderen en zo heb jij weer een streepje voor. De liefde van het tweekoppige schoonmonster gaat namelijk bovenal door de maag!

Ook van het kerstdiner maak je uiteraard veel werk dit jaar. Bereid een restaurantwaardig driegangendiner, trek je mooiste bestek uit de lade en zoek op homify naar het meest fabuleuze servies om indruk te maken op je schoonouders. Vergeet hierbij ook niet te denken aan mooie servetten en een geweldig tafelkleed om het geheel mee af te toppen.

Zoek die monsterachtige cadeautjes die je schoonouders je vorig jaar gaven!

Christmas '14 van Farrow & Ball Klassiek
Farrow & Ball

Christmas '14

Farrow & Ball

Vorig jaar kerstmis staat je nog helder voor de geest. Je schoonouders deden je monsterachtige presentjes cadeau die nogal nutteloos waren en er bovendien ook nog eens afschrikwekkend uitzagen. Zet je eroverheen, zorg dat je die geschenken terugvindt en zet ze op een plek neer waar ze direct in het oog springen. Zo laat je zien dat je hun aardigheidje waardeert (ook al is dat niet zo) en ook daadwerkelijk als decoratief object gebruikt. Die verschrikkelijke rendiertrui die je schoonmoeder helemaal zelf voor je gebreid had draag je ook dit jaar dus met een glimlach! Zorg er natuurlijk ook voor dat je je schoonouders zelf ook een mooi cadeau geeft. Het is misschien verleidelijk om ze iets soortgelijks terug te geven. Maar in het belang van een prettige kerstsfeer laat je dit beter achterwege. Een dure bestekset of een geweldige decoratie voor in hun huis doet het veel beter! 

Vergeet ook niet de gezelschapsspelletjes uit de kast te trekken of een mooie kerstfilm te kijken met zijn allen. En wanneer je schoonouders uit een ander gedeelte van Nederland of zelfs nog verder komen, laat je ze natuurlijk de beste bezienswaardigheden in jullie stad zien. Ook kun je samen met je schoonmoeder een leuke kerstdecoratie in elkaar knutselen. Verder ben je deze kerst de perfecte gastheer of gastvrouw waar weinig op aan te merken valt. Je blijft netjes en beleefd tegen je schoonouders en zelfs wanneer je het niet met hen eens bent, vermijd je verhitte discussies. Zo hou je de kerststemming feestelijk en kan er schoonoudertechnisch gezien weinig meer verkeerd gaan. Wanneer je bovenstaande tips ter harte neemt ben je hoe dan ook verzekerd van een geslaagd kerstfeest. Zélfs samen met je schoonouders.

Hoe zorg jij dat een kerst met je schoonouders probleemloos verloopt? Deel je ervaringen hieronder!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!