Waarom ver reizen? Geniet elke dag van je tropische tuin! | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3688:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Waarom ver reizen? Geniet elke dag van je tropische tuin!

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Eclectische tuinen van PhytoKinetic S.L. Eclectisch
Loading admin actions …

Wie wel eens in de tropen is geweest kent de prachtige groene overdaad maar al te goed. Het heet niet voor niets een tropisch paradijs. Groene planten in alle soorten en maten: lichtgroen, donkergroen, fijn blad, groot blad in verschillende hoogtes afgewisseld door een enkele uniek gevormde oranje of roze bloem. Een prachtige aanblik waar je uren naar kunt kijken. Nu denk je wellicht dat je ver moet reizen om hiervan te kunnen genieten. Maar wist je dat je dit ook prima kunt namaken in je eigen tuin? Je zou het misschien niet verwachten maar dat kan ook in een wat koeler klimaat. Zo kun je elke dag genieten van zo’n schitterend uitzicht en hoef je niet per se naar Bali op vakantie. Lees mee in het volledige stappenplan hieronder hoe je een heuse tropische tuin aanlegt in jouw eigen tuin.

Tropische tuin

Ben je weleens in Hawaï, Bali of Phuket geweest? Dan zijn de beelden prachtige heldere azuurblauwe zee, de oneindige parelwitte stranden en groene wuivende palmbomen je vast bekend. En misschien heb je dan wel eens gemijmerd hoe het zou zijn wanneer ook jouw tuin er zo uit zou zien. Ook al wonen we in Nederland in een kouder klimaat. Toch zijn er heel veel tropische plantensoorten die prima kunnen overwinteren in onze vrieskoude winters. Het vraagt even wat kennis omtrent welke planten geschikt zijn en hoe ze te beschermen in de winter maar dan is het prima mogelijk om een overvloedige groene jungle aan te leggen in je tuin. De tropische tuin ziet er anders uit dan de gemiddelde tuin. Het is niet het bekende grasveld met borders maar bestaat uit allerlei afgebakende plekken waarin planten van hoog naar laag gegroepeerd staan rondom zitplekken eventueel voorzien van wat smalle paadjes. Er staat een overdaad aan planten in de tropische tuin waardoor het lijkt op een oerwoud. Laat je inspireren door deze voorbeelden van tropische tuinen.

Hoe leg ik een tuin in tropische stijl aan?

Tropische tuin Tropische tuinen van Koert Gardening Tropisch
Koert Gardening

Tropische tuin

Koert Gardening

De mogelijkheden voor het aanleggen van een tropische tuin zijn legio. In de tropische tuin zien we vaak veel lagen groen in allerlei verschillende tinten van frisgroen tot donkergroen van hoog naar laag gerangschikt. Veel is het motto. De tropische tuin bevat een grote rijkdom aan planten. Verder zien we ook rotsblokken die verwerkt zijn in de tuin. Bijvoorbeeld als losse groep stenen. Denk aan borders met grassen en varens met mosbodems. Naast planten worden ook accessoires toegevoegd in tropische stijl van materialen zoals bamboe, riet en rotsen bijvoorbeeld in de vorm van vijvers met watervallen. Laat je inspireren door foto's van tuinarchitecten voor allerlei creatieve ideeën.

Check het lokale klimaat

Een belangrijke succesfactor om rekening mee te houden bij het aanleggen van je tropische tuin is het klimaat. In een warmer mediterraan klimaat kun je de meeste tropische plantensoorten zonder al te veel omkijken plaatsen. In koudere klimaten kun je niet alle tropische planten zomaar plaatsen. Kijk daarom van tevoren op de omschrijving bij de plant of deze ook bestand is tegen enige vorst. Ook al vallen er wat plantensoorten af, toch zijn er best heel veel soorten die wel geschikt zijn en kun je daarmee prima een mooie gevarieerde tropische tuin aanleggen. Later in dit artikel worden alle plantensoorten die je in een kouder klimaat kunt plaatsen besproken en hoe je ervoor zorgt dat ze koudere winters overleven.

​Welke bodem hebben tropische planten nodig?

Tropische planten hebben meestal een andere bodem nodig dan de gewone reguliere tuinaarde. Ze hebben meestal speciale tropische planten- of speciale palmpotgrond nodig. In de omschrijving van de planten kun je vinden op welke grond ze het beste tot bloei komen. Niet alle soorten hebben speciale grond nodig. Sommige kun je gewoon in tuinaarde plaatsen. Speciale tropische aarde is verkrijgbaar bij het tuincentrum maar kan ook online besteld worden. Dit laatste levert veel gemak op en is vaak niet eens duurder.

Welke planten zijn geschikt voor jouw regio?

Tropische tuin Tropische tuinen van Koert Gardening Tropisch
Koert Gardening

Tropische tuin

Koert Gardening

Wanneer je weet wat het klimaat in jouw regio is dan kun je de planten van jouw keuze gaan uitzoeken. Bij tropische planten kun je denken aan palmen, varens, bananenplanten, bamboe, siergrassen maar ook de meer ingeburgerde Passiflora, Orchidee en Clematis zijn tropische planten. In bamboe en siergrassen zijn allerlei soorten en kleuren verkrijgbaar zoals zwarte bamboe en oranje en rode siergrassen. Ook bestaat er bamboegras dat leuk over randen heen groeit als hangplant. Palmsoorten die geschikt zijn voor het Nederlandse klimaat zijn de Phoenix Roebellini, Trachycarpus en Cordyline. Wissel ze af met varens, wat bamboe tegen de achtergrond, gekleurde siergrassen en een paar mooie tropische bloeiende planten zoals een mooie Orchidee, Canna, Hibiscus, Magnolia, Passiflora of Sundaeville. Ook een prachtige plant is de Rijstpapierplant. Deze groeit in Nederland net zo enthousiast als in de tropen en vormt een prachtige aanblik met zijn reusachtige grijsgroene bladeren. Er zijn ook gespecialiseerde (online) tuincentra in tropische planten waar je alle planten tegelijk kunt kopen. 

Hebben de planten schaduw nodig?

Je zou misschien denken dat alle tropische planten veel zon nodig hebben maar ze groeien vaak ook onder een dicht bladerdak dus er zijn ook veel soorten die juist veel schaduw nodig hebben. Ga er dus niet bij voorbaat al vanuit dat ze in de zon moeten staan maar kijk op de omschrijving om na te gaan wat elke plant nodig heeft. Veel online platenwinkels hebben een groot assortiment dat ook is ingedeeld op schaduw-, halfschaduw- en zon. Hier vind je niet alleen  een groot aanbod maar kun je direct ook de juiste soort planten uitzoeken passend op jouw plek. Maak ook schaduwplekken in de tuin waar je op een warme zomerse dag kunt zitten. Plaats bijvoorbeeld een mooie Aziatische schermboom die niet al te groot wordt voor een mooie natuurlijke schaduwplek.

Maak een lay-out van de tuin

Het is handig om van te voren een ontwerp te maken en een indeling te bedenken van de tuin. Welke delen hebben veel zon? Welke delen hebben meer schaduw? Ga na welke planten je graag zou willen plaatsen en wat elke plantensoort nodig heeft en maak aan de hand daarvan een schets met een beplantingsplan. Uiteraard hebben veel tropische planten zon en warmte nodig. Je kunt de tuin indelen in borders of houten bakken maken met elk hun eigen mix aan tropische planten. Of verschillende plekken aanleggen met groepen planten van hoog naar laag. Ook mooi is een enkele bak of border met een Aziatisch accent waarin je een mosbodem plaatst, en planten als Acers, Sedum en grassoorten. Denk ook na waar zon en schaduw is in de tuin en waar je de zitplekken wilt aanleggen.

​Plaats schuttingen of schermplanten om de tuin te beschermen tegen sterke wind

Tropische planten hebben vaak ook meer beschutting nodig tegen de wind. Staan ze lang in de harde wind en regen dan overleven ze dit soms niet. Maak van je tuin dus een windluwe en  afgeschermde plek. Dit kun je doen door het plaatsen van een mooie bamboe- of wilgenschutting. Deze past ook gelijk ook mooi in de tropische sfeer. Je kunt ook een haag maken van klimplanten of andere hoge planten zoals bamboe. Of een groene klimplant zoals bijvoorbeeld de Clematis Armandii die ook in de winter groen blijft en in de zomer een rijkdom aan witte bloemen heeft. Check wel even of je een niet woekerende bamboesoort hebt of plaats ze in een emmer met gaten want anders vind je deze binnen de kortste keren door heel je tuin.

Plaats Aziatische ornamenten zoals Boeddha’s of andere ornamenten

Tropische accenten kunnen ook een andere manier worden aangebracht zoals bijvoorbeeld door leuke rieten of bamboe tuinmeubelen, een bamboe pagode of een mooi groot stenen Boeddha beeld op een sokkel achterin de tuin. Ook water is een mooie toevoeging aan je tropische tuin. Plaats een mooi uitgehold donkergrijs rotsblok met een solar fontein of waterval of een grote stenen waterbak voor de vogels. Hier vind je voorbeelden van tropische accessoires.

Ga na welk onderhoud de planten nodig hebben

Patiogarden with steel pond and water feature Moderne tuinen van Hoveniersbedrijf Guy Wolfs Modern
Hoveniersbedrijf Guy Wolfs

Patiogarden with steel pond and water feature

Hoveniersbedrijf Guy Wolfs

Veel tropische planten kunnen niet goed tegen aanhoudende vorst of veel harde wind en regen. Het is dus zaak om ze in de winter op de juiste manier te beschermen. Plaats bijvoorbeeld een laag bladeren van je aangeveegde terras bij de wortel van de plant. Heb je geen bladeren dan is stro een prima alternatief. Palmen kunnen niet goed tegen sneeuw. Bij sneeuw moet het palmenbladerdak worden afgeschermd. Dit kan bijvoorbeeld met een paraplu. Bij langer aanhoudende vorst is het raadzaam om de meest kwetsbare tropische planten af te dekken met een juten zak. Het is ook mogelijk om sommige kwetsbare soorten in een grote pot te plaatsen en die in de winter dicht tegen je huis aan- of desnoods binnen te plaatsen.

Mogelijkheden te over dus om een prachtig groen oerwoud aan te leggen, ook in jouw tuin. Maak een mooie ontwerp waarbij je de juiste plantensoorten uitzoekt, deel de tuin op een creatieve manier in voorzien van de juiste elementen plus beschutting en binnen een paar jaar heb je een ware jungle in je achtertuin. Lees ook dit artikel ter inspiratie met tips voor het aanleggen van een tropische tuin.

Stuur ons een foto van jouw tropische tuin!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!