Fan van de Scandinavische stijl? Zo richt je je huis ermee in! | homify

Fan van de Scandinavische stijl? Zo richt je je huis ermee in!

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Miśkiewicz Design Scandinavische keukens
Loading admin actions …

Het is niet zonder reden dat de Scandinavische stijl de laatste jaren zo enorm populair is. Lichte tinten gecombineerd met dito houtsoorten en retro en vintage meubels en accessoires zorgen voor een modern licht interieur dat toch ook warm en gezellig is. Scandinavische landen worden gekenmerkt door een koud klimaat omringd door prachtige natuur en weidse landschappen. Deze sfeer zien we ook terug in de interieurs. De woningen lijken te baden in een koel wit en licht interieur dat wordt doorbroken door warme, kleurrijke toevoegingen. Landelijk, rustiek en modern dus. Ben je ook fan van deze stijl? Lees dan even mee want vandaag vertellen we je hoe je ook jouw huis kunt transformeren in deze minimalistische knusse stijl…

1. Wit, wit en nog eens wit!

Deze kleur komt zonder twijfel op de eerste plaats in de rij van belangrijkste elementen van deze stijl en we zullen dit honderden keren herhalen!  Een appartement in Scandinavische stijl kun je heel gemakkelijk herkennen omdat het interieur altijd baadt in de kleur wit. Het is de bepalende kleur voor de muren, keukenkastjes, meubels en ga zo maar door. En natuurlijk vormt dit een geweldige achtergrond voor fraaie toevoegingen in andere stijlen en kleuren. 

2. Lichte houten vloeren

Tweede belangrijkste kenmerk van een appartement in Scandinavische stijl zijn de natuurlijke, lichte houten vloeren met lange brede planken die soms gebleekt zijn om een mooier geheel te vormen met de witte muren. In de keuken en gang zien we soms ook tegels zoals hier in een iconische dambord-vorm met een klassieke combinatie van afwisselend zwarte en witte tegels.

3. Textiel

Woonkamer, slaapkamer en kinderkamers moeten ruim worden voorzien van aangename natuurlijke stoffen, meestal in de vorm van kussenslopen, plaids, dekens, spreien en knuffelig pluche. Ook even belangrijk om te vermelden: een Scandinavisch ingericht huis bevat zelden gordijnen. Het Scandinavische huis stijl wordt zoveel mogelijk blootgesteld aan zon en daglicht dat door de ramen naar binnenstroomt. Als gevolg hiervan zijn de interieurs veel beter verlicht. Misschien komt dit door het Noord-Europese klimaat waar zonnige dagen dun gezaaid zijn.

​4. Minimalisme

Ruimtebesparende meubels zijn ook een typisch kenmerk van een  huis in Scandinavische stijl. Tevens een knipoog naar een ecologische levensstijl. Scandinaviërs houden niet van het verzamelen van onnodige spullen en dit zorgt voor orde, ruimte en een huis dat eenvoudig schoon te maken is. Het principe less is more is het mantra van deze stijl. Hou je juist meer van rustiek? In dit artikel lees je hoe je je huis in de rustieke stijl inricht.

​5. Hout, hout, hout!

Natuurlijk is hout één van de meest voor de hand liggende kenmerken van deze stijl. Bij Scandinavië denken we direct aan bossen en hout. En daarom zien we het op de vloeren, maar ook als materiaal voor de meubels. Het beste hout voor woningen in de Scandinavische stijl is ruw, puur en kan ook oud zijn, maar is altijd netjes geïntegreerd in het moderne interieur. Een mooi voorbeeld van een houten accent die het interieur opwarmt, is de tafel die we hier zien: puur, natuurlijk en tegelijkertijd uniek.

​6. Kleurrijke accessoires

Een huis in Scandinavische stijl kan in ruime mate worden voorzien van kleurrijke details die gemakkelijk kunnen worden veranderd of verplaatst. Denk daarbij aan kussens, dozen, gedessineerde tapijten, gekleurde leunstoelen, lampen, schilderijen en prenten die de muren op fraaie wijze versieren. Plaats ze direct op planken of op de grond en hang ze niet aan de muur. Het is origineel en een zeer geschikte manier om je huis te verfraaien.

7. Fris levendig groen

In aanvulling op de natuurlijke materialen zoals het hout op de vloer bevat een huis in Scandinavische stijl in het hele huis groene accenten. Lange rechtopstaande bloemen, veldbloemen en kruiden in de keuken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden elementen in een eco-appartement in Scandinavische stijl. Bloemen zijn niet alleen decoratief maar zorgen ook voor warmte in de ruimte en zijn een geweldige aanvulling op de weelderige groene kleur. De kleuren van aarde en planten in de natuur zijn altijd in harmonie met een modern interieur. 

8. Verlichting

Zoals reeds vele malen eerder gezegd: verlichting werkt sfeerbepalend. Er zijn drie soorten verlichting: algemeen, lokaal (werk) en decoratief. Elke soort heeft een volledig andere functie. Naast algemene verlichting, lokaal gebruik, bijvoorbeeld boven het aanrecht of bureau om te werken of te studeren plaats je ook decoratieve verlichting in de vorm van verticale, staande lampen of spots die zorgen voor een spel van licht en schaduw spelen en zo een uitzonderlijke sfeer neerzetten. In combinatie met daglicht wordt het appartement in Scandinavische stijl vooral voorzien van gezellige sfeerverlichting en vintage armaturen.

9. Recycling

Een gezonde levensstijl en voeding, scheiding van afval, het recyclen en vernieuwen van oude meubels zijn belangrijke activiteiten op de agenda van alle Scandinaviërs. Daarom vinden we in het interieur ruwe, houten planken van pallets bovenop de salontafel of bank of zien we fruitkratten dienen als planken en ga zo maar door. Het huis in Scandinavische stijl is in harmonie met alle vormen van leven met respect voor de natuurlijke hulpbronnen. En zo zou het moeten zijn!

10. Grijs

In aanvulling op wit is grijs de tweede meest voorkomende kleur in het interieur. Meestal zien we deze kleur op de muren en in materialen. Dit is de tweede universele kleur die goed samengaat met andere kleuren. Mooi ingetogen zorgt dit voor een unieke stijl in het Scandinavische huis. 

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!