6 tips voor een rommelvrije open keuken | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

6 tips voor een rommelvrije open keuken

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
villa Heemstede Moderne keukens van paul seuntjens architectuur en interieur Modern
Loading admin actions …

Een open keuken is de hit van dit moment. Volledig omsloten door de rest van onze woonruimte maakt de keuken inmiddels volwaardig deel uit van onze leefomgeving. Vroeger was dat wel anders, toen was de keuken de plek achteraan in het huis waar je enkel kwam om te 'schaften' en vervolgens weer de warmte van de woonkamer op te zoeken. Tijden zijn veranderd en inmiddels dient de keuken het weloverwogen hart van het huis te zijn. Een open keuken draagt hier enorm aan bij. 

Gezellig dus, zo'n open keuken.. maar zoals dat gaat met grote open ruimtes is het van het grootste belang het zicht strak te houden. Rommel moet netjes opgeborgen worden dus. En dat is nu precies een lastig punt, want de keuken is de plek bij uitstek waarin geëxperimenteerd kan worden, en experimenteren betekent rommel. Al was het maar omdat de techniek nog niet zo ver ontwikkeld is dat zelfreinigende pannen zichzelf ook weer netjes opbergen. En dus staan we voor een belangrijk vraagstuk: hoe hou ik mijn open keuken zo rommelvrij mogelijk? Wij nemen je mee in onze tips.

Plan je ruimte

Woonkeuken Minimalistische keukens van Architect2GO Minimalistisch
Architect2GO

Woonkeuken

Architect2GO

Dat de open keuken deel uitmaakt van de rest van je huis, dat spreekt voor zich. Dit neemt echter niet weg dat je niet alle keuze hebt in de plaatsing van tussenwanden en keukenblokken. Een open keuken betekent dan ook niet dat er helemaal geen wanden geplaatst mogen worden, wel betekent het dat de keuken in verbinding staat met een andere ruimte of ruimtes. Indeling van de keuken is daarmee van het grootste belang. Vaak zien we dat in een open keuken gekozen wordt voor een losstaand keukenblok, een mooie optie die de functie van de keuken direct benadrukt. Bovendien biedt zo'n los kookeiland je direct veel opbergruimte. Wanneer je nu nog kiest voor een extra kastwand ben je vrijwel gegarandeerd van voldoende opbergruimte. Wat trouwens het beste werkt voor jouw eigen open keuken is steeds weer een onderzoek op zich. Kom je daar zelf maar met moeite uit? Er bestaan volop gespecialiseerde keukenontwerpers met oog voor detail en een voorliefde voor open keuken die je met hun professionele visie van dienst kunnen en willen zijn.

Kies je kleurschema

Om rust te creëren in een open keuken is niet alleen de indeling van belang, ook het gekozen kleurschema is een belangrijke factor. In deze foto zien we hoe op basis van vier kleuren en het gebruik van wit en zwart een fijne open en overzichtelijke keuken neergezet is. Opvallend is hoe het hier vooral de vormen, in dit geval van zowel de zwarte stoelen als de lamp, zijn die leven brengen. De kleuren zelf zijn namelijk vrij beperkt gehouden. Valt je trouwens ook op hoe het groen van de appels de hele ruimte opfleurt? Daarin zien we een groot voordeel van de mogelijkheden van een keuken, het gebruik van groente en fruit is in een open keuken een ideale manier om een extra accent aan te brengen in je kleurschema. Wij raden zodoende dan ook aan om, net als hier, je kleuren vrij minimaal te houden en te werken met losse accenten. Uitgekeken op het groen van de appels (of zijn ze gewoonweg op), dan kan je door naar het volgende 'snoepje' van de week. Een  win-win-situatie!

Kies je vloer

Moderne Keukens Moderne keukens van Designed By David Modern
Designed By David

Moderne Keukens

Designed By David

Voor het ontwerpen van een rommelvrije open keuken is ook de juiste vloer van belang. In open keukens zien we dat er veelal gekozen wordt voor een strakke gietvloer. Dit is dan ook wat wij aan zouden raden wanneer je een moderne open keuken ontwerpt. Gietvloeren hebben namelijk een aantal grote voordelen waaronder duurzaamheid en het gemak waarmee ze schoon te maken zijn. Bovendien zijn gietvloeren in alle kleuren van de regenboog te leveren en daarmee makkelijk aan te passen aan jouw persoonlijke wensen en gekozen kleurschema. Zie je ten slotte ook hoe mooi deze gladde gietvloer het daglicht opvangt en weerkaatst en daarmee deze ruimte nog lichter maakt? Ook dat is een mooi meegenomen aspect van dit soort vloeren.

Kies de juiste verlichting

Traditional Farmhouse Kitchen Extension, Oxfordshire Landelijke keukens van HollandGreen Landelijk
HollandGreen

Traditional Farmhouse Kitchen Extension, Oxfordshire

HollandGreen

Na de indeling van de ruimte, de vloer en het kleurschema dat gekozen is, richten we ons nu even op een belangrijk interieurelement: de verlichting van de open keuken. Voor ons heeft daglicht altijd de voorkeur, typisch een aspect van de inrichting waar wij nooit genoeg van kunnen hebben. Daglicht geeft elke ruimte de meeste diepte en is daarmee, in tegenstelling tot kunstlicht, nooit flets of te hard. Mocht je de keuze hebben, bekijk dan eerst eens of er mogelijkheden zijn om in jouw eigen open keuken nog extra daglicht te creëren. Een dakraam is daarbij vaak een optie, maar soms wordt de mogelijkheid om een muur uit te breken en er een raam te plaatsen ook over het hoofd gezien. Geen mogelijkheden voor extra daglicht? Met mooie kunstverlichting kom je ook een heel eind. Ga dan wel voor een specifieke stijl. Industriële verlichting is een optie, maar ook meer moderne spotjes doen het goed in een rommelvrije open keuken. Waar we je graag voor zouden behoeden is het creëren van ruis door het ophangen van te grote verlichting. Voor een rommelvrije open keuken raden wij aan het beeld zo strak mogelijk te houden.

Ga voor voldoende opbergruimte

Inmiddels zijn we beland bij de een-na-laatste tip voor een rommelvrije open keuken: de opbergruimte. Zonder goede opbergruimte bestaat de kans dat je mooie open keuken binnen de kortste keren verandert in een woud van troep. Om maar met het slechte nieuws te beginnen:  een open keuken ruimt echt niet veel makkelijker op dan een 'gewone' traditionele keuken. Sterker nog, hoe opener de keuken hoe meer ruimte om vol te laten lopen. Des te meer reden dus om voldoende opbergruimte te creëren. Het goede nieuws is dat een open keuken alle ruimte biedt om op innovatieve manier extra bergruimte in te zetten. Niet gebonden aan de muren die een normale keuken biedt heb je nu alle mogelijkheid om bijvoorbeeld de kastruimte zo hoog je wilt op te bouwen. Logischerwijs blijven de pannen in de buurt van het fornuis, maar zaken zoals amper gebruikte keukenapparatuur of tafellinnen kun je ook net een aantal stappen verder weg opbergen.

Hou het minimalistisch

De laatste tip die we je kunnen geven voor een opgeruimde en rommelvrije open keuken is de rest van je inrichting minimalistisch te houden. Hierboven haalden we al even aan hoe belangrijk het is om de ruis in de ruimte tot een minimum te beperken. Dat deden we al door te kiezen voor een strakke vloer, de juiste verlichting en voldoende opbergruimte maar als jij vervolgens los gaat met het plaatsen van stoeltjes, krukjes, plantjes en ander decoratiespul dan is de open keuken voor je het weet toch weer een troep van jewelste. Kies dus voor een zo functioneel mogelijke inrichting. Tip voor liefhebbers van prullen: creëer er speciale hoekjes voor en werk met een richtlijn (waar je je vervolgens ook echt aan houdt). Vijf prullen bij elkaar is maximaal bijvoorbeeld, of zorg dat het op een dienblad past. Dat laatste is ook extra makkelijk qua opruimen. 

Wat is jouw favoriete tip voor een opgeruimde open keuken? Laat een comment achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!