Efficiënt omgaan met een kleine keuken: 6 ruimtebesparende tips | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3688:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Efficiënt omgaan met een kleine keuken: 6 ruimtebesparende tips

Amber Fernandes Amber Fernandes
The Original British Standard Kitchen Landelijke keukens van British Standard by Plain English Landelijk
Loading admin actions …

De keuken is al lang geen plek meer waar alleen maar gekookt wordt. Veel mensen dromen van een royale leefkeuken die ook een sociale functie heeft: het gezin eet er 's avonds gezellig aan de eettafel en neemt er samen de dag door, er worden familiedinertjes gegeven op feestdagen en het is een van de meest huiselijke ruimten in de woning. Maar wat als je een kleine keuken hebt? Dat kan natuurlijk knus zijn, maar hoe benut je de ruimte dan zo efficiënt mogelijk en haal je toch alles uit je keuken wat erin zit? Met deze 6 tips tover je jouw bescheiden keuken om in die verfijnde leefkeuken waar je altijd al van gedroomd hebt! 

Inbouwkasten

De keuken is vaak een plek waar veel bewaard wordt: levensmiddelen, kookgerei en keukenapparatuur. In een kleine ruimte kan dit al snel teveel zijn. Eén of meerdere inbouwkasten bieden dan een oplossing. Een inbouwkast met schuifdeuren vereist weinig vrije ruimte. Denk aan bijvoorbeeld een kast tussen twee muren in, voorzien van de nodige planken. Die kan natuurlijk dienen als provisiekast, maar ook als opslag voor keukenmachines en andere spullen die je vaak in dit vertrek gebruikt. Grenst jouw keuken aan de hal, zou je ook een stukje van dit vertrek kunnen meenemen voor extra ruimte. Dit vereist natuurlijk de nodige handigheid. Wanneer je dit zelf niet kunt realiseren, kun je er altijd een professional voor inhuren.

Greeploze keukenkasten

Minimalistische keukens van cs Minimalistisch
cs
cs

In een smalle keuken komt elke centimeter aan extra ruimte goed van pas. Door het plaatsen van greeploze keukenkasten oogt de keuken niet alleen ruimtelijker, je hebt ook daadwerkelijk meer bewegingsvrijheid. Bij een keukenspeciaalzaak zijn dit soort kasten in verschillende soorten en maten te koop. Kijk wat bij jouw keuken past en hou er rekening mee dat witte of andere lichtkleurige kasten de keuken groter doen laten ogen. Wanneer je gebruikmaakt van een vrijstaande oven, vaatwasser of andere apparatuur, kun je er ook eens over denken om deze te (laten) vervangen door inbouwapparatuur. Soms ben je afhankelijk van slechts één of twee stroompunten in de keuken. Huur in dat geval een elektricien in om de ruimte van een of meerdere extra stroompunten te voorzien, waardoor je keukenapparatuur efficiënter kunt plaatsen. Als je handig bent (of iemand kent met verstand van zaken) is dit natuurlijk ook zelf te realiseren. 

Ook een optie is om de oven op ooghoogte aan de muur te bevestigen. Bij speciaalzaken zijn hier speciale magnetron- en ovenbeugels voor te koop.

Hoekkasten

The Original British Standard Kitchen Landelijke keukens van British Standard by Plain English Landelijk Hout Hout
British Standard by Plain English

The Original British Standard Kitchen

British Standard by Plain English

Juist bij een klein keukenoppervlak is het belangrijk om de gehele ruimte te benutten. De lengte én de breedte. Vlak hierbij de hoeken niet uit. Het plaatsen van een hoekkast in de keuken kan ruimtebesparend en optisch vergrotend werken. Ook kun je ervoor kiezen het gehele keukenblok in een hoek te (laten) plaatsen. Zo heb je voldoende werkruimte, en je spaart elders juist weer een oppervlak uit. Deze oplossing is heel geschikt voor vierkante keukens, en natuurlijk minder voor een lang, smal vertrek. 

En hoewel het misschien tegenstrijdig klinkt, kan het plaatsen van een kookeiland in het midden van de keuken ook ruimtebesparend werken bij een vierkant vertrek. Maak in dat geval bijvoorbeeld gebruik van meerdere inbouwkasten rondom. Plaats inbouwapparatuur ook in het kookeiland, evenals ladekasten. Ook de spoelbak en het aanrecht kunnen hier geplaatst worden. Maak het kookeiland multifunctioneel door barkrukken of bankjes rondom te plaatsen, zodat dit ook je eetgedeelte wordt.

Integreerbare afzuigkap

Een afzuigkap die aan het plafond is opgehangen kan al snel lomp ogen in een kleine keuken en de ruimte optisch verkleinen. Gelukkig zijn volledig integreerbare afzuigkappen helemaal hip & happening, en nog innovatief ook: de afzuigkap reageert vaak automatisch op de instellingen op de kookplaat. Als de afzuigkap is uitgeschakeld, is deze vrijwel onzichtbaar verborgen in de onderkast. Vaak zijn deze afzuigkappen uitgerust met een handig bedieningspaneel en daardoor gemakkelijk in gebruik.

Uitschuifbare eethoek

Met een kleine keuken kan het lastig zijn om echt een leefkeuken te realiseren waar je gezellig met zijn allen kunt eten en socializen. Vaak is er geen ruimte voor een grote eethoek, of zelfs helemaal niet. Een inklapbare of uitschuifbare eettafel biedt in dit geval uitkomst. Bij meubelzaken zijn er steeds meer van dit soort eethoeken te koop. Hetzelfde principe kennen we al voor tuintafels, maar deze innovatieve oplossing is er ook voor binnen. Een uitschuifbare eettafel is compact en gemakkelijk in gebruik. Wanneer je een familiediner hebt of als er vrienden komen eten, schuif je hem uit en heb je ineens een volwaardige eethoek. Tijdens het koken staat hij natuurlijk ingeklapt en kun jij alle ruimte in de keuken benutten voor het bereiden van een heerlijke maaltijd.

Lichte kleuren

Woonhuis | Delft Scandinavische keukens van Design Studio Nu Scandinavisch
Design Studio Nu

Woonhuis | Delft

Design Studio Nu

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: om een ruimte optisch te vergroten, maak je gebruik van lichte kleuren. Dit gaat natuurlijk ook op voor de keuken. Let niet alleen op de muren, maar besteed ook aandacht aan de vloer. Donkere plavuizen kunnen rustiek staan, maar maken een toch al kleine keuken alleen maar minder ruimtelijk. Kies liever voor laminaat, vinyl of plavuizen in een lichte kleur. Dit hoeft natuurlijk niet gelijk wit te zijn, een andere zachte kleur werkt even goed. Kijk ook goed naar de lichtinval in de keuken en pas de gordijnen hier eventueel op aan. Hoe meer licht er binnenkomt hoe groter de keuken lijkt. Shutters in een lichte kleur bieden hierbij een passende oplossing. Wanneer ook je keukenblok of kookeiland licht van kleur zijn, kan de keuken steriel ogen. Om dit te voorkomen kun je gebruikmaken van natuurlijke materialen als lichtgekleurd hout.

Verder kun je natuurlijk ruimte besparen door een buffetkast met servies en ander keukengerei niet in de keuken, maar in de woonkamer te plaatsen. Hou de inrichting van een kleine keuken zo minimalistisch mogelijk. Kijk welk meubilair je anders neer kunt zetten. Het is ook een optie om een keukenplanner in te huren. Zo'n professional heeft het inzicht en de expertise om samen met jou kijken hoe je de kleine ruimte in de keuken optimaal kunt benutten. 

Heb jij een kleine keuken? Wat heb jij gedaan om ruimte te besparen? Reageer hieronder!

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!