Vloeren in de hal, zes sprekende mogelijkheden

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
The Room Studio Minimalistische gangen, hallen & trappenhuizen
Loading admin actions …

De hal is het visitekaartje van je huis. Na de voordeur is het het eerste vertrek dat je bezoek ziet en dus je eerste kans om een persoonlijk statement te maken. Dat begint met een keuze voor de vloer, de basis van elke ruimte. Voor de hal heb je, net als voor de andere kamers van je huis, een ruime keuze. Wel moet de vloer van de hal aan andere criteria voldoen. Zo is het de ruimte waarin vieze of natte schoenen het eerst hun stempel op kunnen drukken. Wat je met die informatie doet, of zou willen doen, is een sterke indicator voor de keuze van de bekleding. Behalve de praktische aspecten moet de hal ook een bepaalde persoonlijke uitstraling hebben. Ook daarin ligt weer een belangrijke keuze verscholen. Vloerkleden en tapijt brengen een heel ander beeld met zich mee dan cement en ook hout ziet er weer heel anders uit. In dit Ideabook bekijken we de verschillende mogelijkheden voor het vloeroppervlak. Welke van de vloeren in de hal spreekt jou het meest aan?

Tegels

 In deze hal zien we hoe mooi gebruik is gemaakt van natuurstenen tegels om het vloeroppervlak te bedekken. Wat direct opvalt aan het gebruik van tegels is hoe ze subtiel het daglicht weerspiegelen en hiermee de hal optisch groter doen lijken. Door het patroon waarin de tegels gelegd zijn, wordt dit beeld nog eens versterkt. Wil jij ook graag tegels in de hal? Ga eerst eens goed na welke kleurstelling en welk formaat het best in jouw huis past. Een voorbeeld: donkere en grote tegels in een smalle gang zijn vaak geen goede optie omdat ze de ruimte klein en bedompt doen lijken. Bij een groothandel in tegels kan de verkoper je natuurlijk verder helpen met tekst en uitleg.

Linoleum

VILLA DE WAARD MENSINK, Ijburg, Amsterdam KENK Architecten KENK architecten Moderne gangen, hallen & trappenhuizen
KENK architecten

VILLA DE WAARD MENSINK, Ijburg, Amsterdam KENK Architecten

KENK architecten

Van het statige landhuis hierboven blijven we nog heel even in de authentieke sfeer van weleer hangen, al slaan we wel even een eeuw of anderhalf over. Op deze foto zien we hoe linoleum gebruikt is op de overloop van een gang. Kenners weten ons te vertellen dat linoleum een slijtvaste vloerbedekking is van enkele millimeters dik. Het is een natuurproduct met als voornaamste bestanddeel lijnzaadolie. Die lijnzaadolie zorgt er trouwens voor dat linoleum niet tegen agressieve schoonmaakmiddelen kan, deze lossen het natuurproduct gewoonweg op. Zorg dus, als je kiest voor een linoleumvloer dat je speciale schoonmaakmiddelen voor de vloer van de gang aanschaft. 

Linoleum was enorm trendy in de jaren 50 en 60 en beleeft inmiddels in kleine mate een opleving. Dat is vooral te danken aan het feit dat linoleum makkelijk te kleuren is en dus in verschillende patronen en kleuren gelegd kan worden. Door nieuwe snijtechnieken toe te passen is het vloeroppervlak makkelijk te personaliseren. Nog een weetje, want is het nou linóleum of linoléum? De enige juiste uitspraak is de eerste, met de klemtoon op de 'o'. (Marmoleum, daarentegen, wordt uitgesproken met de klemtoon op 'le': marmoléum.)

Houten vloeren

Langzaamaan komen we de 21e eeuw binnen. Hoewel hout namelijk een natuurproduct is dat zo lang als de aarde bestaat aanwezig is geweest, zijn de mogelijke toepassingen ervan door de bewerkingen die we uit kunnen voeren enorm gegroeid. Zo is hout in de hal een vrij nieuwe mogelijkheid in het interieurdesign. Hout is namelijk, als onbehandeld natuurproduct in ieder geval, enorm kwetsbaar wanneer het in aanraking komt met verschillende temperaturen en vocht. Nu is de hal niet altijd de meeste 'climate controled' ruimte en met de voordeur open kunnen wind en vocht makkelijk hun uitwerking hebben. Door het hout echter goed voor te behandelen en ook op zijn tijd een oppepper te geven, is het enorm bruikbaar in elke ruimte van het huis. Groot voordeel van hout in de hal is dat het een warme uitstraling heeft. Bovendien kun je de look makkelijk doortrekken naar andere ruimtes van het huis waardoor een mooi totaalbeeld ontstaat.

Cement

Woning + kantoor Utrecht STROOM architecten Moderne gangen, hallen & trappenhuizen Natuurlijk Groen
STROOM architecten

Woning + kantoor Utrecht

STROOM architecten

Cement, of beter gezegd, een gietvloer met cementlook is helemaal volgens de laatste trend. Ook in de hal zijn gietvloeren goed te gebruiken. Omdat ze naadloos afwerken en daarmee een mooie egale vloer laten zien, zijn ze ideaal voor het creëren van een strakke en moderne look. Het onderhoud is trouwens ook al zo ideaal, iets dat voor een gebruiksruimte als de hal toch ook wel heel makkelijk is. Een gietvloer vraagt namelijk niet om speciale schoonmaakmiddelen en kan daarmee 'gewoon' met een sopje afgenomen worden. In een hal is dat optimaal, want met alle vieze schoenen die daar binnenkomen is het makkelijk als het vuil niet direct naar binnen gelopen wordt. Omdat een cementvloer zich ten slotte ook nog perfect leent om er vloerverwarming onder aan te leggen, is het werkelijk een warme binnenkomen als je voor een gietvloer met cementlook kiest.

Stenen vloeren in de hal

Nog heel even keren we terug naar een sprekend natuurproduct als vloerbekleding in de hal: stenen vloeren lenen zich bijzonder goed om de vloer van het eerste vertrek waarin we binnenkomen te bekleden. Op bijgaande foto hebben we ervoor gekozen de meest luxe versie te laten zien, marmer, maar de mogelijkheden zijn een stuk breder dan dat. Natuursteen is in soorten en maten verkrijgbaar en loopt daarmee sterk uiteen in prijsklasse en kwaliteit. Wat een stenen vloer over het algemeen wel gemeen heeft, is dat vloerdelen verkrijgbaar zijn in verschillende afmetingen tegels. Echte natuurstenen tegels zitten daarmee wel in een andere prijsklasse dan de geperste tegels die we in het eerste voorbeeld van dit Ideabook benoemden. Groot voordeel is wel dat steen natuurlijk bijzonder slijtvast is. Een bijzondere investering in je huis dus.

Vloerbedekking

We eindigen ons Ideabook met de warmste optie als binnenkomer in je huis: het vloerkleed als bedekking van het vloeroppervlak in de hal. We kennen vloerbedekking eigenlijk voornamelijk van de andere ruimten in huis, maar ook in de hal kan vloerbedekking best tot zijn recht komen. Kies dan wel, we raden het je sterk aan, voor een kleine investering in een separate schoonloopmat. Dit soort matten zijn ideaal voor vieze pootjes van honden, kinderen en andere huisbezoekers. Dat vloerbedekking vrij besmettelijk is en daarmee goed schoongemaakt dient te worden, is het grootste nadeel van deze optie. Groot voordeel van vloerbedekking is de warme uitstraling en het feit dat het niet een super kostbare mogelijkheid is. Omdat het bovendien makkelijk te vervangen is, kan je, of je er nu op uitgekeken bent of gewoonweg toch niet zo'n schoonmaker bleek, met gemak overstappen naar een nieuwe versie.

Wat is jouw favoriete vloer voor de hal? Laat een comment achter!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!