Een gezond leefklimaat in je woning: 6 tips | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Een gezond leefklimaat in je woning: 6 tips

Amber Fernandes Amber Fernandes
Modern interieur Amsterdam oud-zuid: modern  door Het Ontwerphuis, Modern
Loading admin actions …

De winter heeft zijn intrede gedaan en de koudste dagen van het jaar hebben we nog voor de boeg. Griepvirussen en andere bacteriën liggen op de loer om ons ziek te maken. Behalve je lichaam goed in acht nemen met gezonde voeding en vitaminesupplementen, is er meer wat je kunt doen om de winter fit door te komen. Het leefklimaat in je woning speelt hierbij een essentiële rol. Voldoende ventileren, de relatieve luchtvochtigheid in huis op peil houden en schimmels voorkomen zijn belangrijke zaken die een grote invloed op de gezondheid van de bewoners hebben. Maar hoe zorg je voor een gezond leefklimaat in je woning? Hoe voorkom je ziekmakers in huis? Maak je huis veilig en gezond in slechts 6 stappen!

Koolmonoxidevergiftiging: een sluipmoordenaar

modern  door homify, Modern

Wat is er in deze koude wintermaanden lekkerder dan je voor de open haard nestelen met een goed boek, een heerlijk warm bad nemen of stoken tot de temperatuur in je woning aangenaam aanvoelt? Toch ligt er hier een gevaar op de loer: koolmonoxidevergiftiging. Koolmonoxide is eigenlijk niets anders dan onverbrand gas dat vrij kan komen als een verbrandingsapparaat bijvoorbeeld niet goed werkt of schoongehouden is. Bij inademing van een teveel aan dit gas kan er een levensgevaarlijke situatie ontstaan. Koolmonoxide wordt 250 keer sneller in het bloed opgenomen dan zuurstof, waardoor je hersenen, hart en andere organen te weinig zuurstof krijgen. 

Allereerst is voldoende ventilatie in je woning erg belangrijk. Hierdoor verklein je de kans dat er zich grote hoeveelheden koolmonoxide concentreren in de lucht die je inademt. Maak je geen gebruik van mechanische ventilatie in de woning, zorg dan altijd dat je minimaal één (klap)raampje open hebt staan, ook wanneer het buiten koud weer is. Verder is het van groot belang dat je (open) verbrandingsapparaten zoals een geiser of CV-ketel jaarlijks laat controleren en schoonmaken door een erkend installateur. Dit geldt ook voor de open haard en/of schoorsteen. Een niet goed onderhouden apparaat heeft meer moeite met een goede verbranding van gas. Daarnaast is het goed om te investeren in een degelijke CO-melder. Een goede melder koop je niet voor tien euro bij een outletstore. Vraag om advies bij een bouwmarkt en installeer de melder precies volgens de gebruiksaanwijzing. 

Flora in fauna in huis

Kamerplanten kunnen een belangrijk onderdeel van je interieur zijn. Ze kleden de woonkamer aan en kunnen een rustgevende werking hebben. Maar in een huis waar veel kamerbeplanting is, ligt er een gevaar op de loer: verstoring van de relatieve luchtvochtigheid.

De relatieve luchtvochtigheid geeft aan hoeveel waterdamp zich in een bepaalde ruimte bevindt. Een te hoge of lage luchtvochtigheid kan tal van gezondheidsklachten met zich meebrengen. Zo kunnen astma- of bronchitispatiënten flink te lijden hebben onder en teveel aan waterdamp in huis. Ook groeien schimmels meer en sneller in vochtige streken. Een lage luchtvochtigheid kan weer funest zijn voor houten vloeren of meubelen. Door de droogte kan het hout gaan krimpen of scheuren. Ook kun je last krijgen van droge ogen en verkoudheidssymptomen. 

De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40 en 60%. Om te vermijden dat de waarden boven of deze percentages komen, kun je een heleboel doen in huis. Allereerst geldt ook hier weer dat ventilatie de sleutel is tot succes. We zijn geneigd alles potdicht te houden als het weer buiten guurder wordt. Dit is echter niet goed, hierdoor kan de luchtvochtigheid te hoog worden in je woning. Zorg dus altijd dat je 1 á 2 (klap)raampjes of ventilatieroosters open hebt staan. De verwarming kun je dan een graadje hoger zetten. Dit hoef je echter niet terug te zien op je energierekening: vochtige lucht is veel minder snel verwarmd dan droge lucht. De luchtvochtigheid laag houden kan je dus jaarlijks heel wat geld schelen!

Is de luchtvochtigheid verstoord in jouw huis, maar wil je toch gebruik blijven maken van kamerbeplanting? Dan kan het een oplossing zijn om te kijken welke planten luchtzuiverend werken. Vraag hiervoor om advies bij een tuincentrum of bloemist. Deze kan je precies vertellen welke planten de luchtvochtigheid verhogen of juist verlagen.

Weg met schimmel!

Kuadra: modern  door Novellini , Modern

Hand in hand met een te hoge luchtvochtigheid gaat het ontstaan en groeien van schimmels. Behalve dat schimmel in huis ontsierend is, is het ook nog eens erg ongezond. Het kan allergische reacties uitlokken en problemen met de luchtwegen veroorzaken. De meest vochtige ruimte in je huis is waarschijnlijk de badkamer. Daar komt schimmel dan ook het meeste voor. In de voegnaden van de muren bijvoorbeeld, of tegen het plafond.

Maar ook in de andere vertrekken van je woning kunnen schimmels groeien, bijvoorbeeld tegen de muur, langs de plinten of achter de centrale verwarming. Is de oorzaak van de schimmel in je huis te wijten aan een vochtprobleem, doe je er goed aan dit aan te pakken. Soms is een vochtprobleem diepliggend en niet zomaar op te lossen met voldoende ventilatie en stoken. Bijvoorbeeld door optrekkend vocht vanuit de kelder of kruipruimte, of doorslaand vocht vanuit de buitenmuren of het dak. Zorg voor goede isolatie van je woning en huur zo nodig een deskundige in. Ligt dit niet binnen je budget, kun je eenmalig investeren in een degelijke luchtontvochtiger. Deze zijn te koop op internet of in een bouwmarkt.

Deze vijf manieren om van schimmel in huis af te komen kunnen je ook al een heel eind op weg helpen.

Stoffige streken

modern  door homify, Modern
homify

Handige pantry met vaatwasser in de woonkamer op de eerste verdieping

homify

Een kast vol boeken, een hoogpolig vloerkleed of veel decoratiespulletjes in je woonkamer geven de ruimte niet alleen sfeer, maar trekken ook veel stof aan. Je kunt je misschien wel voorstellen dat een teveel aan stof niet goed voor je gezondheid is. Het irriteert de luchtwegen en is funest voor mensen met een allergie voor huisstofmijt. 

Wist je dat iemand die allergisch is voor huisstofmijt niet reageert op het stof zelf, maar op de uitwerpselen van het beestje? Het is daarom van belang om ook oud stof grondig te verwijderen. Een oude panty is hier heel geschikt voor, deze trekt veel stof aan wanneer je hem gebruikt bij het afstoffen. 

Gordijnen

New Jazz bank van Harvink Klassiek Wol Oranje
Harvink

New Jazz bank

Harvink

Alleen regelmatig stofzuigen en afstoffen is niet genoeg om het leefklimaat in je woning gezond en stofvrij te houden, zeker niet wanneer je astmatisch bent of gevoelige luchtwegen hebt. Let allereerst op de keuze van je vloer. Carpet is niet geschikt wanneer je gevoelig voor stof bent. Kies liever voor parket, plavuizen, laminaat of vinyl. Dit is gemakkelijk te reinigen door stofzuigen en dweilen. Ook zware, stoffen gordijnen en vitrages trekken veel stof aan. Het is beter om de keuze te maken voor rolgordijnen, jaloezieën of lamellen. Maak waar mogelijk gebruik van afneembare wanden en plafonds. Een grote boekencollectie of andere verzameling kun je maar beter bewaren in een (bijvoorbeeld door glas) afgesloten kast. Wanneer je houdt van veel (decoratie)kussens is het belangrijk deze regelmatig uit te kloppen buiten. Vergeet vooral niet de afneembare hoezen van de sofa regelmatig te wassen. 

Verder is het van belang om verbrandingsproducten tot een minimum te beperken. Rook niet in huis en beperk het gebruik van de open haard of houtkachel. Zorg ervoor dat je in de keuken een goede afzuigkap hebt hangen en ventileer extra door een raampje open te zetten wanneer je kookt. Dit is vooral belangrijk wanneer je een open keuken hebt.

Schoon slapen

Modern interieur Amsterdam oud-zuid: modern  door Het Ontwerphuis, Modern
Het Ontwerphuis

Modern interieur Amsterdam oud-zuid

Het Ontwerphuis

We brengen ongeveer 8 uur per nacht door in onze slaapkamer. Dat maakt deze omgeving een belangrijk aandachtspunt in het gezond maken van het leefklimaat in huis. Wanneer het aankomt op het stofvrij maken of houden van het slaapvertrek, geldt ook hier weer dat hoe minder er staat, hoe minder stof. Bewaar decoraties dus liever in een afgesloten (glazen) kast. Dit geldt ook voor beddengoed. 

Er bestaat speciaal beddengoed dat anti-allergeen is. Dit houdt in dat de huisstofmijt zich niet zo gemakkelijk nestelt en vermenigvuldigd. Zo zijn er speciale hoezen te koop voor matrassen en kussens. Ook kun je gebruikmaken van een anti-allergeen dekbed. Dit is niet alleen gezond voor mensen die gevoelig zijn voor stof, maar eigenlijk voor iedereen. 

Verder is het belangrijk om op te letten met de aanschaf van een tweedehands boxspring, matras of beddengoed. Niet alleen in verband met huisstofmijt, maar ook voor eventuele plagen van beestjes als de bedwants. Ook dit soort beestjes zijn een grote verstoring van een gezond leefklimaat.

Wat doe jij om het leefklimaat in huis gezond te houden?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!