7 geweldige tips: hoe maak je nou echt goed schoon? | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3648:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

7 geweldige tips: hoe maak je nou echt goed schoon?

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Rustieke woonkamers van meier architekten zürich Rustiek & Brocante
Loading admin actions …

Vandaag willen we graag een paar nuttige tips en trucs met je delen over schoonmaken omdat veel dingen in huis vaak niet op de juiste wijze of grondig genoeg gereinigd worden. Met onze tips wordt het super eenvoudig om je huis goed te reinigen en ben je verzekerd van een grondige en effectieve reiniging. En ze zijn niet eens bijzonder moeilijk uit te voeren! Onze zeven life hacks tonen je hoe je je huis altijd gemakkelijk schoon kunt houden waardoor je altijd een heerlijk schoon huis binnenkomt. We weerleggen direct ook een aantal schoonmaken mythes zodat je je aandacht op de juiste plaatsen kunt richten en de ergste beginnersfouten kunt voorkomen. Laten we beginnen!

​Een blinkend schoon toilet

Een schoon toilet is altijd goede reclame voor een huis dat perfect in balans is. Kalkaanslag met vuil is een veel voorkomend probleem in de toiletpot. Soms proberen we dit met allerlei agressieve reinigingsmiddelen te bestrijden. Maar dit is niet aan te raden en kan zelfs gevaarlijk zijn. Toiletreiniger moet je nooit mengen met andere reinigingsmiddelen omdat er giftige dampen kunnen vrijkomen. Dus is het raadzaam om een zeer mild reinigingsmiddel te gebruiken zoals schoonmaakazijn (plaats dit niet op met metalen delen) en de ramen open te zetten. Een vaatwasblokje een nacht laten intrekken doet ook wonderen. Wanneer je graag  een glanzende wc wilt hebben dan kun je dit het beste een nacht in laten trekken. Vergeet ook de achterkant van het toilet en de afvoerpijp niet. Ook hier verzamelen zich vaak resten kalk en vuil die je moet verwijderen.

​Brandschone messen

Veel mensen plaatsen hun messen direct na gebruik in de vaatwasser. Maar de vaatwasser zorgt ervoor dat deze vrij snel bot raken. En dus is het raadzaam om zorgvuldig de gebruiksaanwijzing door te lezen en na te gaan of je je keukengerei wel in de vaatwasser mag plaatsen of dit juist beter niet kunt doen. En maak je houten planken en messen ook liever niet met dezelfde spons of afwasborstel schoon. Bedenk daarbij  dat zich op deze spons meer bacteriën bevinden dan op de gemiddelde huishoudelijke wc-bril. De Federal Institute for Risk Assessment adviseert zelfs om sponzen helemaal niet te gebruiken omdat de bacteriën daar vrij op kunnen vermenigvuldigen. Gebruik in plaats liever wasbare vaat- of microvezeldoeken die je goed droogt na gebruik en minstens een keer per week wast op 60 graden. Ook is het zeker aan te raden om aparte handdoeken te gebruiken voor de verschillende taken in de keuken.

Heerlijk fris beddengoed

En nu even onder ons: Hoe vaak verschoon jij je beddengoed? Waarschijnlijk niet vaak genoeg, want het beste is om dit eenmaal in de 1-2 weken te verschonen. Dit geldt echter alleen voor het koudere seizoen. In de zomer wanneer je meer zweet dan wordt eenmaal per week verwisselen aanbevolen. Was je beddengoed op 40 tot 60 graden te wassen volgens de voorschriften van je wasmachine en wasmiddel. Het is ook belangrijk om je dekbed, molton en matrashoes zelf regelmatig grondig te reinigen omdat je 's-nachts veel zweet. Of je dit wast in je eigen wasmachine is afhankelijk van het materiaal en de instructies van de fabrikant. Zorg er in ieder geval ook voor dat je de slaapkamer regelmatig ventileert.

​Stralend schone ramen

modern  door Ladeco, Modern

Ramen zemen vinden zelfs de meest enthousiaste poetsfanaten vaak minder leuk. Daarom zullen we proberen om het zo leuk mogelijk voor je te maken. In plaats van een specifieke reiniger heb je voor glanzende ramen namelijk alleen maar een emmer warm water, een beetje afwasmiddel en een trekker nodig. Dit reinigingsmiddel is zeer geschikt voor een grondige reiniging. Maar let op: Als stof en vuil zich heeft opgehoopt dan is het belangrijk om de reinigingsdoek regelmatig goed uit te spoelen omdat het vuil en stof voor krassen kunnen zorgen op je ramen tijdens het poetsen. Vaak wordt de truc met de oude krant aanbevolen voor een streeploos resultaat. Dit kan soms echter voor zwarte vlekken zorgen. Voor streeploze zuiverheid gebruik je bij voorkeur de ouderwetse zeem en voeg je een scheutje ammoniak toe aan je reinigingswater.

​Blinkende houten vloeren

Schone vloeren zorgen direct  voor een zeer nette en vriendelijke indruk. Vieze vloeren reinig je bij voorkeur met een licht natte wisser en gebruik zeker geen agressieve reinigingsmiddelen. Je zou denken dat deze al het vuil direct elimineren maar dit beschadigt je vloer. Houten vloeren zijn uiterst gevoelig en zorg er daarom voor dat je altijd het juiste reinigingsmiddel gebruikt voor de vloer. Daarom is het het beste om de houten vloer alleen met puur warm water te reinigen. Bij de minder gevoelige laminaatvloeren kun je een klein scheutje witte azijn of schoonmaakazijn toevoegen voor de nodige glans. In beide gevallen moet je echter alleen vochtig dweilen en de dweil grondig uitwringen zodat de houten vloer niet zwelt door het overtollige water of zich lelijke waterkringen vormen. Vaak is goed en regelmatig stofzuigen al voldoende aangezien teveel water je vloer kan beschadigen. De populaire microvezeldoek mag niet worden gebruikt voor je houten vloer want daarmee kunnen fijne krasjes ontstaan waardoor het water gemakkelijker kan doordringen in de vloer.

​De wasmachine

Een gemiddelde huishoudelijke wasmachine is vaak regelmatig in gebruik. Maar vaak wordt vergeten dat deze ook zelf een regelmatige schoonmaakbeurt nodig heeft. Wassen bij lage temperaturen is milieuvriendelijk en met de huidige wasmiddelen die zeer effectief zijn, is dit zelfs bij lage temperaturen meestal geen probleem. Het is echter belangrijk om minstens een keer per maand op 40 of 60 graden te wassen met een wasmiddel dat bleekmiddel bevat om slechte geuren tegen te gaan. Ook het wasmiddel bakje en de deur mogen niet worden verwaarloosd. Verwijder met wat bleekmiddel en water de resten wasmiddel en geef deze een grondige reiniging met een borstel. In de deur kunnen zich ook pluizen, wasmiddelresten en haar verzamelen wanneer je vaak wast. Dit moet ook grondig worden verwijderd met een doek en een beetje reinigingsmiddel. Een andere belangrijke tip is om altijd de wasmachinedeur op te laten staan na het wassen om stankoverlast te voorkomen en de rubbers te laten drogen. Wil je meer schoonmaaktips? Dan raden we ook: na deze tips zul je nooit meer opruimen als voorheen aan.

Stralende kranen

modern  door homify, Modern

Kalkaanslag op je kranen in de keuken en badkamer ziet er lelijk uit en kan zeer hardnekkig zijn. Gebruik echter nooit schuursponzen of overdreven agressieve reinigingsmiddelen. Beide zorgen voor schade en krassen op je kraan. En wanneer dit gebeurt, moet er soms een deel door specialist vervangen worden omdat deze schade de beste voorwaarde vormt voor nog meer kalk en vuildeeltjes. Gebruik liever een zachte spons en een milde azijnreiniger. Erna spoel je de kraan af en droog je hem met een schone droge doek. Zo kan je kraan er weer tegen!

Ok we weten nu dat sommige dingen in huis een andere soort reiniging nodig hebben!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!