Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Voor & Na: Verbouwing boerderij in Hoonhorst

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Google+
Loading admin actions …

Tim Versteegh Architect  heeft een indrukwekkend en divers portfolio. Zo vinden we daar bijvoorbeeld renovatie- en nieuwbouwprojecten terug, woningen en appartementen maar ook winkelruimten en rijksmonumenten. In het dorp Hoonhorst, onderdeel van de gemeente Dalfsen in Overijssel was hij verantwoordelijk voor de transformatie van deze typische boerderij. Op bijzondere wijze wist Versteegh de twee gebouwen van deze boerderij met elkaar te verbinden. Dat gaan we jullie laten zien middels de fotoserie hieronder. 

Voor aanvang van de renovatie

Tibbensteeg Hoonhorst:   door Tim Versteegh Architect
Tim Versteegh Architect

Tibbensteeg Hoonhorst

Tim Versteegh Architect

Deze boerderij aan de rand van Hoonhorst was geen opvallende verschijning. Met zijn typische vorm, een bouwvolume met daarop een zadeldak met wolfseinden, was het geen onbekende verschijning in de landelijke omgeving van Hoonhorst. Het complex bestaat uit twee gebouwen. Het centrale gebouw, waar de voormalige stal en woning zich in bevonden en het naastgelegen bakhuisje, of ’t hûske.

Na de verbouwing

Tibbensteeg Hoonhorst:   door Tim Versteegh Architect
Tim Versteegh Architect

Tibbensteeg Hoonhorst

Tim Versteegh Architect

Om het oprijpad en de woning van elkaar te scheiden werd het kleine bakhuisje verlengd. De opvallende vorm van het nieuwe bakhuisje is te danken aan de zichtlijnen die vanuit de woonkamer werden gehanteerd. Een lange muur scheidt het oprijpad nu van de woning. Het vergrootte oppervlak van het nieuwe bakhuisje biedt nu plaats aan een slaapkamer. Het bakhuisje en de centrale woning worden met elkaar verbonden door de entree, die hier op de foto links begint, het bakhuisje doorkruist en eindigt in het hoofdvolume. 

Kopgevel

Tibbensteeg Hoonhorst:   door Tim Versteegh Architect
Tim Versteegh Architect

Tibbensteeg Hoonhorst

Tim Versteegh Architect

De kopgevel werd gemoderniseerd en gerenoveerd. Het metselwerk werd hersteld en de gevel werd voorzien van een heldere crèmekleur. Diverse kleine openingen hebben plaats gemaakt voor grote raampartijen die de gevel een meer symmetrische en logische uitstraling geven. De strakke afwerking houdt niet op bij de woning zelf, maar wordt doorgevoerd in de ruimte daarbuiten. 

't hûske

Tibbensteeg Hoonhorst:   door Tim Versteegh Architect
Tim Versteegh Architect

Tibbensteeg Hoonhorst

Tim Versteegh Architect

Het bakhuis, ofwel ’t hûske, is aangepast om een slaapkamer op de begane grond mogelijk te maken. Deze aanpassing betekende een vergroting van het bestaande oppervlak. De vorm die deze aanpassing met zich meebrengt is gebaseerd op het uitzicht vanuit de woning. Als gevolg hiervan ontstond een lange muur naast het oprijpad, welke tevens als barrière dient. De muur wordt enkel doorbroken door de entree. De entree, met in het verlengde de gang naar het hoofdvolume, loopt in hoogte licht op en is zowel binnen als buiten afwijkend gematerialiseerd.

De entree

Tibbensteeg Hoonhorst:  Gang en hal door Tim Versteegh Architect
Tim Versteegh Architect

Tibbensteeg Hoonhorst

Tim Versteegh Architect

We bevinden ons hier in de entree naar het hoofdvolume, die gericht en gepositioneerd is op de trap in de woning. Zowel de binnen- als buitenkant van de entree wijkt in materialisatie af van de rest van de woning. De relatief smalle maar hoge entree zorgt voor bijzondere perspectieven, waarvan we er hier op de foto alvast één kunnen zien. 

Inrichting

Tibbensteeg Hoonhorst:  Gang en hal door Tim Versteegh Architect
Tim Versteegh Architect

Tibbensteeg Hoonhorst

Tim Versteegh Architect

De inrichting binnen wordt gedomineerd door zachte, neutrale kleuren. De vormen, kleuren en materialen van de woning geven het huis een aangename, warme sfeer. Tegelijkertijd zorgt de strakke afwerking en het spaarzame gebruik van accessoires en decoratieve elementen ervoor dat de woning een moderne uitstraling krijgt. Een combinatie die hier goed uitpakt. Op deze foto krijgen we een beter beeld van de verbinding tussen het oude bakhuis en de centrale woning. We zien hier wederom de entree en gang die de twee volumes met elkaar verbinden, en vanuit dit perspectief wordt goed duidelijk hoe zijn afwijkende materialisatie ervoor gezorgd heeft dat deze entree een onderscheidend element vormt binnen het gehele ontwerp.

De keuken

Tibbensteeg Hoonhorst:  Keuken door Tim Versteegh Architect
Tim Versteegh Architect

Tibbensteeg Hoonhorst

Tim Versteegh Architect

De oude stal en woning van de boerderij werden voorheen gescheiden door een brandmuur. De stal kende een lagere verdiepingshoogte en een baksteenplafond, het woongedeelte van de boerderij kende een relatief hogere plafondhoogte. Op de begane grond werden vier verblijfsruimten ingericht waarvan we hier de keuken zien, die gesitueerd werd in de voormalige stal. Dat kunnen we zien aan de relatief lage plafondhoogte en de bakstenen die we daar treffen, die niet aan het zicht werden onttrokken maar hier een fraaie herinnering aan het verleden vormen en een mooi contrast aangaan met de overige, strakke oppervlakken van deze ruimte. 

De eetkamer

Tibbensteeg Hoonhorst:  Eetkamer door Tim Versteegh Architect
Tim Versteegh Architect

Tibbensteeg Hoonhorst

Tim Versteegh Architect

Ook de eetkamer bevindt zich in het oude stalgedeelte van het gebouw. Door het situeren van de verschillende kamers rondom een centrale kern ontstaat er een logische plattegrond. De kamers hebben allen hun eigen dimensies en zijn functioneel gescheiden. De open plattegrond maakt het echter mogelijk om vrij van de ene naar de andere ruimte te bewegen. Grote raampartijen vergroten de relatie tussen binnen en buiten en zorgen ervoor dat de kamers voorzien worden van voldoende daglicht.

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!