Prachtige uitbouw voor een historische Schotse woning

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Google+
Loading admin actions …

In het zuidwesten van Edinburgh, in de wijk Morningside treffen we dit klassieke stenen huis. De architecten van Wiszniewski Thomson Architects voegden een glazen uitbouw toe aan de achterzijde van het gebouw. Hierdoor ontstond niet alleen een nieuwe, verbeterde lay-out voor de bewoners, maar werd ook de relatie tussen de tuin en het interieur verbeterd. Het schort oude huizen zoals deze vaak aan voldoende daglicht, door de aanleg van de uitbouw werd ook dit probleem aangepakt. De foto's hieronder zijn gemaakt door Chris Humphreys Photography en geven ons een goede indruk van de woning met zijn nieuwe uitbouw.

Oud versus nieuw

De uitbreiding en de bestaande bouw komen uit twee totaal verschillende perioden, toch gaan ze hier een interessante samenwerking aan die nergens vloekt of uit de toon valt. Het transparante karakter van de aanbouw draagt bij aan deze symbiose. Het vormt een subtiele toevoeging aan de bestaande bebouwing, zonder al te massief te lijken.

Uitzicht

De nieuwe aanbouw zorgt er niet alleen voor dat de bewoners binnen meer ruimte hebben, ook buiten zijn er extra mogelijkheden bijgekomen. Buiten op het terras is het heerlijk vertoeven en als het weer even tegenzit weet men zich beschermd door het uitstekende dak. 

Vloeiend

Het is lovenswaardig hoe de architecten de scheiding tussen binnen en buiten wisten te vervagen. Het maakt voor de bewoners niet zoveel uit of ze zich binnen of buiten bevinden. Vanuit de tuin lijkt het wel alsof de woonkamer er geheel open bijligt. Omgekeerd geldt precies hetzelfde, in de woonkamer heeft men dankzij de grote transparante oppervlakten van de nieuwe aanbouw een fraai uitzicht op de tuin. Men kan nu van de omgeving buiten genieten zonder daarvan de nadelen te ondervinden. Weer en wind, het maakt niet uit.

Binnen

Eenmaal in de nieuwe uitbouw wordt de relatie tussen de binnen- en buitenruimtes nog  duidelijker. De strakke, verzorgde tuin buiten vormt een prachtig uitzicht, die naar gelang de seizoenen aan kleur en vorm zal veranderen. Meubels en decoratieve elementen zijn in neutrale kleuren afgewerkt, waardoor de aandacht volledig op de buitenruimte gericht kan worden. De glazen gevel en de dakramen linksboven zorgen ervoor dat deze woonkamer in het licht baadt.

All fired up

De uitbouw heeft daarnaast nog een andere verrassing voor ons in petto, die vanuit deze hoek goed zichtbaar is. Rechts hebben de architecten namelijk gekozen voor de plaatsing van een fraaie, eigentijdse open haard. Een prachtig decoratief en functioneel detail. De wand waarin deze open haard is geplaatst, is afgewerkt in een merlot-paarse kleur die de kamer een sfeer van warmte en rust geeft. 

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!