6 tips om het huis te kiezen dat écht bij je past | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

6 tips om het huis te kiezen dat écht bij je past

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
Residência A & F Minimalistische huizen van Lyssandro Silveira Minimalistisch
Loading admin actions …

Er komt een moment in je leven dat je jouw eerste huis gaat huren of kopen. Je gaat het ouderlijk nest verlaten om op eigen benen te staan of om samen met je partner een nieuw huis te betrekken. Het kan ook zo zijn dat je juist je eerst huur- of koopappartement gaat verlaten, omdat het tijd wordt voor wat meer ruimte. Dit kan zijn door de komst van kinderen of gewoon omdat je ’s zomers graag wilt kunnen genieten van een mooie tuin. Waar het om gaat is dat we eens allemaal het punt gaan bereiken waarop we op zoek gaan naar een nieuwe plek om te wonen. Dit is geen beslissing die je zomaar even neemt. Vaak gaat het om een beslissing voor een langere periode, zeker wanneer je een huis gaat kopen. Al kun je ook met een huurcontract voor langere tijd aan een huis vastzitten. En wie wil er eigenlijk elk jaar weer alles inpakken en verhuizen? Niemand toch. Daarom is het belangrijk om bij het kiezen van een nieuw huis een aantal dingen na te lopen, zodat je zeker de goede keuze maakt. In dit Ideabook doorlopen we zes stappen waarmee we je keuze voor een nieuw huis proberen te ondersteunen. Lees snel verder om te kijken hoe dit stappenplan je verder kan helpen.

Bepaal welk type huis je mooi vindt

vrijstaand woonhuis particulier Moderne huizen van JMW architecten Modern Stenen
JMW architecten

vrijstaand woonhuis particulier

JMW architecten

Bij de keuze voor een nieuw huis is het belangrijk dat de woning je aanspreekt. We rijden allemaal wel eens langs huizen waarvan we maar wat blij zijn dat we er niet in wonen. Dat zijn dan niet het type huizen waar je naar op zoek moet gaan. Rijd een paar een rondje door de stad of het dorp waar je wilt gaan wonen en bepaal aan de hand daarvan welk type huis je mooi vindt. En neem serieus wat je niet mooi vindt. De omgeving kan nog zo mooi zijn, maar als je buitenkant of indeling van je huis afschuwelijk vindt word je er nooit echt gelukkig. Een huis kopen is een grote aanschaf, waar je eigenlijk niet lang genoeg over na kunt denken.

Stel vast met hoeveel mensen je in het huis gaat wonen

Residência A & F Minimalistische huizen van Lyssandro Silveira Minimalistisch
Lyssandro Silveira

Residência A & F

Lyssandro Silveira

Natuurlijk is de keuze voor een nieuw huis ook sterk afhankelijk van het aantal personen dat er in moet gaan wonen. Een stel zonder kinderen stelt andere eisen aan de grootte, dan een gezin met twee kinderen. Een stel zonder kinderen hecht wellicht veel waarde aan een grote woonkamer, keuken en tuin, maar minder aan de hoeveelheid slaapkamers of de aanwezigheid van een zolder. Een gezin met twee kinderen daarentegen wil toch het liefst drie ruime slaapkamers en als het even kan nog wat slaapruimte op de zolder. Een groot huis willen we waarschijnlijk allemaal wel, maar dit is ook heel erg afhankelijk van je budget. Probeer daarom altijd te kijken naar de mogelijkheden binnen jouw prijsklasse. Eventueel kan een professional je helpen bij het indelen van je nieuwe woning. 

Kies de locatie waar je wilt gaan wonen

Woning te Vreeland Moderne huizen van ScanaBouw BV Modern
ScanaBouw BV

Woning te Vreeland

ScanaBouw BV

De één hecht meer waarde aan de locatie van een huis, dan de ander. Sommige mensen willen perse in een bepaalde wijk wonen of dicht bij het stadscentrum. Anderen hechten meer waarde aan het type huis, dan aan de plek waar het huis staat. Op de prijs heeft de locatie veelal veel invloed. Zo is het vaak duurder om in wijken rondom een stadscentrum te wonen. Ook hangt aan huizen in bepaalde dorpen een zeer hoog prijskaartje. Als locatie niet heel belangrijk voor je is, kun je veel besparen op de aankoopprijs van je huis. Ga echter nooit ergens wonen waar je eigenlijk niet wilt wonen. Uiteindelijk wordt je daar namelijk nooit echt gelukkig.

Stel vast hoeveel je maximaal aan een huis kunt uitgeven

De prijs van een woning speelt bij jouw keuze uiteraard een grote rol. Het is nou eenmaal zo dat je niet oneindig veel kunt uitgeven. Bij een huurwoning is er maximaal huurbedrag dat je maandelijks kunt missen. Bij een koophuis is er een maximale hypotheek die je van de bank mag lenen. Hier ben je tijdens de zoektocht naar een nieuw huis aan gebonden. Dat is soms even slikken. Je komt altijd huizen tegen die je heel erg mooi vindt, maar helaas niet kunt betalen. Toch is het ergens ook wel makkelijk dat je maar tot een maximaal bedrag kunt kijken. Zo verklein je de keuze aanzienlijk, en toch blijft er altijd nog meer dan genoeg over om uit te kiezen. Zonder maximum bedrag is de keuze zo groot, dat kiezen bijna onmogelijk wordt.

Bepaal of je voor langere of kortere tijd ergens gaat wonen

Bij de keuze voor een nieuw huis zijn er twee dingen die je kunt overwegen. Je kunt meteen op zoek gaan naar je droomhuis en daar eventueel je maximale budget aan uitgeven. Je kunt er ook voor kiezen om een zogenaamde tussenstap te zetten. Je kiest dan voor een iets goedkoper huis, die je naar een aantal jaren weer verkoopt. Hierna verhuis je alsnog naar je droomhuis. Het voordeel van de eerste optie is dat je meteen in je droomhuis woont. Het nadeel is dat je qua kosten wel aan je maximum zit, waardoor er minder geld overblijft voor andere dingen. Bij de tweede optie vallen je maandlasten enigszins mee, waardoor je ook nog veel andere leuke dingen kunt doen. In de tussentijd kun je verder sparen voor dat droomhuis. Nadeel is dan wel dat je aantal jaar ergens woont, waar je niet honderd procent voor ging.

Bepaal je persoonlijke stijl

Moderne huizen van homify Modern

Het type woning waar je uiteindelijk voor kiest hangt helemaal af van jouw persoonlijke stijl. Dat geldt zowel voor de buitenkant als voor de binnenkant van je huis. Maar je persoonlijke stijl is ook van toepassing op de wijk waar je voor kiest en de omgeving waar je voor gaat. De één woont nou eenmaal liever in een oude wijk, terwijl de ander helemaal fan is van nieuwbouw. En sommige van ons zijn helemaal weg van de stad, terwijl anderen er niet aan moeten denken om in die drukte te moeten wonen. Kies het huis dat echt bij je past, dan word je er zonder twijfel heel erg gelukkig.

Wil je meer weten over verhuizen? Lees dan ook dit Ideabook eens!  

Wat is jouw tip om het huis te kiezen dat bij je past? Laat hieronder je reactie achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!