De grote schoonmaak: 6 tips voor een superschoon huis

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
Villa Borkeld, reitsema & partners architecten bna reitsema & partners architecten bna Landelijke woonkamers
Loading admin actions …

2016 is aangebroken. Kerst en Nieuwjaar zijn voorbij en de troep die zich tijdens de feestdagen verzameld heeft, neem je op de koop toe. Januari, niet direct het correcte jaargetijde voor 'de grote schoonmaak', die vindt namelijk meestal in de prille lente plaats. En toch kunnen we na de feestdagen niet om het schrijven van dit Ideabook heen. Het zijn namelijk opruimtips die perfect zijn om in de donkere januariedagen uit te voeren. Op die manier is je grote schoonmaak in de lente ook een stuk behapbaarder en bespaar je jezelf tijd. Dus, stel je verwarming even naar beneden bij want we gaan aan de slag! Van de gladde oppervlakken en de ramen tot het hout in huis en de vloerkleden, wij geven je tips om ze schoon-schoner-schoonst te krijgen. En wat voelt er nou beter dan een opgeruimd huis waar alles een perfect eigen plekje heeft? Wij zijn in ieder geval fan. 

Stoomreinigers

Stoomreinigers zijn huishoudelijke apparaten die werken op basis van stoom. In de ketel van de reiniger wordt water verwarmd waardoor onder druk stoom geproduceerd wordt. Reinigen met stoom is super hygiënisch omdat de hoge temperatuur van stoom bacteriën, schimmels en andere ongewenste micro-organismen namelijk moeiteloos doodt. Ander voordeel van reinigen met een stoomreiniger is dat je geen schoonmaakmiddel hoeft te gebruiken.

Klinkt goed, denk jij nu, maar waar gebruik je zo'n stoomreiniger dan voor? Wij zeggen: eigenlijk voor alle oppervlakken. Van de vloer tot de meubels en je sanitair. Vooral je tegels in de badkamer fleuren er enorm van op. Er gaat in de loop van de tijd toch een behoorlijke hoeveel vuil en kalk tussen die tegels zitten en met een goede stoomreiniger is dat zo weg. Kies trouwens wel, mocht je nu gaan kijken naar een stoomreiniger, voor een reiniger met een aantal verschillende accessoires. Van een platte kop voor de gladde oppervlakken tot een spuitmond voor de voegen. Dat je vervolgens ook echt heel goed de gebruiksaanwijzing moet lezen spreekt hopelijk voor zich. Een stoomreiniger werkt met kokend water en is daardoor best wel gevaarlijk als je niet precies weet wat je doet! Buiten bereik van kinderen bewaren en gebruiken dus.

Reinig je vloerkleden

We hebben de grote oppervlakken in de huis met de stoomreiniger onder handen genomen. Nu komt ons vloerkleed aan de beurt. Weet je nog, de kleur die het had toen we het net kochten? Minstens drie tinten lichter was het dan we het nu zien. Als je geluk hebt, is het vloerkleed egaal verkleurd en zijn vlekken minimaal. Heb je wel vlekken? Op internet staan tal van tips om per vlek uit te proberen. Deze huis-tuin-en-keuken-middeltjes werken meestal op basis van niet-chemische producten en kunnen daarmee ook na elkaar uitgeprobeerd worden. Voor het reinigen van je vloerkleed kan je trouwens ook contact opnemen met een professioneel reinigingsbedrijf. Zij halen je vloerkleed zo uit je huiskamer op en reinigen het op professionele wijze. Vaak zie je dat ze de keuze bieden om ook een vuilafstotende laag op het vloerkleed aan te brengen. Vraag even na wat hier de voor- en nadelen van zijn zodat je een afgewogen keuze kunt maken.

Was je gordijnen

De gordijnen zijn ook typische vergaarbakken van stof. Om nog maar te spreken over de aantallen keren dat je ze op ongeveer dezelfde plek vastgepakt hebt waardoor verkleuring is ontstaan. Natuurlijk kan je tijdens een grote schoonmaak nieuwe gordijnen kopen als je het echt niet meer ziet zitten, maar wassen is duurzamer en biedt vaak onverwachte resultaten. Voor lichte gordijnen zijn op internet een groot aantal tips te geven. WIj staan niet in voor de resultaten, maar willen er wel een paar voor je noemen: Steradent toevoegen aan de was bijvoorbeeld, of bakpoeder. Dit zou de witte gordijnen extra blinkend wit maken. Heb je haken in je gordijnen zitten? Doe geen moeite om de haakjes te verwijderen alvorens je ze in de was doet. Je kunt ook het gedeelte met de haakjes in een kussensloop plaatsen. Touwtje erom, niks meer aan doen.

Verzet je meubels

Het is een typische grote schoonmaaktip waar iedereen elke keer weer enorm tegenop ziet: het verschuiven van de meubels. Toch is het verschuiven van de meubels tijdens de grote schoonmaak een belangrijke factor om je huis weer even echt een oppepper te geven. Onder en achter de meubels verschuilt zich namelijk een bult aan stof dat er anders voor blijft zorgen dat je huis, hoe schoon ook, altijd stoffig blijft. Trek dus even, al dan niet met behulp van de man des huizes, het dressoir van de muur af en de bank van zijn plek. Heb je nu echt geen trek in een pijnlijke rug van het sjouwen? Er zijn speciale spuitbussen te koop die stof ook op semi-onbereikbare plekken kunnen verwijderen. Hoe goed dit werkt, ook daar staan we bij deze tip niet voor in!

Verzorg je houten oppervlakken

Van de vloeren tot de meubels en de gordijnen, ons huis is inmiddels al een stuk schoner geworden. We zijn nu aan het verzorgen van de laatste oppervlakken toegekomen: onze houten lievelingsmeubels verdienen wat extra aandacht om te blijven 'shinen' als tevoren. Voor het verzorgen van houten oppervlakken, of het nu vloeren of meubels zijn, zijn een aantal speciale producten te verkrijgen. Wij zijn zelf enthousiast over de producten met bijenwas. Zo natuurlijk mogelijk en zonder chemische toevoegingen zijn bijenwas producten ideaal om hout te voeden, te verzorgen en te laten glimmen. Kies voor een product dat makkelijk aan te brengen is en dat bovendien makkelijk te doseren valt. Zoals met alle schoonmaakmiddelen geldt ook voor het gebruiken van houtverzorging dat je even goed de gebruiksaanwijziging moet lezen. Pas bovendien op met het combineren met andere producten, soms komen er chemische stoffen vrij wanneer je verschillende schoonmaakartikelen mengt en dat kan erg gevaarlijk zijn!

Minimaliseer je leven

Wanneer je dan toch bezig bent om je huis een goede schoonmaakbeurt te geven, bekijk dan direct even goed wat je allemaal wel niet hebt staan. De mens is een verzamelbeestje, het liefst slepen we zoveel mogelijk spullen ons hol mee in. Nu worden we daar natuurlijk niet direct gelukkiger van, maar dat vergeten we bij tijd en wijle gewoonweg even. Kijk dus, nu je toch aan het opruimen bent, eens goed welke spullen je daadwerkelijk gebruikt en welke misschien een nieuw baasje kunnen gebruiken. Al eerder schreven we een Ideabook over het opruimen van je huis. Misschien kan je met deze tips iemand wel heel gelukkig maken met de spullen en meubels die jij toch eigenlijk al niet meer nodig had.

Wat is jouw favoriete schoonmaaktip? Laat een comment achter!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine