DIY in plaats van kopen: zeven ideeën

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

DIY in plaats van kopen: zeven ideeën

Sanne Sanne
 Studeerkamer/kantoor door 1:1 arquitetura:design
Loading admin actions …

Winkelen in de woonmall (of op het internet) is met dit weer heerlijk, maar een goede DIY is ook niet mis als het buiten koud is. Verwarming een graadje hoger, sloffen en je chillbroek aan en gaan! Bovendien kun je geld besparen door sommige dingen zelf te maken in plaats van ze te kopen. Op veel hippe items zit een enorme marge, dus hier kun je zomaar tientallen euro's op besparen, denk bijvoorbeeld aan verlichting. Zo heb je voor weinig geld een uniek item, dat niemand anders heeft.

Wij van homify kijken trouwens alweer uit naar de kerst en dit Ideabook is ook zeer geschikt voor leuke kerstcadeau-inspiratie of voor ideeën voor kerstversiering. Maak bijvoorbeeld een houten ladder en gebruik die als kerst-centrepiecezie hier! - of maak een geweven wanddecoratie en verwerk hier zilverdraad in, voor een kersteffect. Of doe een persoonlijk, handgeschilderd tekstbord cadeau!

Stel je eigen lamp samen

Er zijn prachtige lampen te koop, maar met de trend waarbij je het snoer van de lamp mag zien en er niet meer dan een kale peer aan hangt is het gemakkelijk om zelf aan de slag te gaan! Je hebt nodig: een snoer, een stekker, een fitting (met trekontlaster als je de lamp gaat ophangen), eventueel een schakelaar, een lampenpit en eventueel iets waarmee je de lamp ophangt, zoals een rek (zie foto) of bijvoorbeeld een boekenplankconsole. Qua gereedschap heb je niet veel nodig: een (kleine) schroevendraaier en eventueel een striptang, maar als je een beetje voorzichtig bent kun je hiervoor ook een mesje gebruiken.

Eerst moet je je snoer strippen, dat betekent dat je de buitenkant van het snoer aan de uiteinden verwijdert, zodat je uitstekende draadjes krijgt. Je bevestigt je snoer aan de stekker en de fitting, door die uitstekende draadjes op hun plek vast te schroeven. Dan plaats je de schakelaar eventueel nog tussen de fitting en de stekker in. Schroef een mooie pit in je fitting en klaar is Kees!

Maak handgeschilderde tekstborden

Tekstborden zijn tegenwoordig op veel plekken te koop en ze zijn bovendien goed betaalbaar, dus je hoeft deze handgeschilderde borden niet echt te maken om geld te besparen. Maar het is natuurlijk veel leuker om een zelf geschilderd bord boven de bank te hangen, dan een standaard geval uit de winkel. Je kiest een tekst of woord of zelfs slechts een letter die bij je past of die iets voor je betekent en schildert die op een bord. Als ondergrond kun je hout gebruiken, maar ook blik (neem een afgedankt bord van de kringloop bijvoorbeeld) of porselein. Als de ondergrond niet geschikt is om zo te beschilderen of hij is te ruw om er goed letters op te kunnen tekenen, gebruik dan gesso om de ondergrond voor te bereiden. Dit is een soort primer, die je op veel verschillende materialen kunt aanbrengen om die geschikt te maken om over te schilderen.

Timmer een houten vogelhuisje

Tuinproducten:  Tuin door Wild & Wolf
Wild & Wolf

Tuinproducten

Wild & Wolf

In mei leggen alle vogels een ei, maar in december zijn er vogels die een winterverblijf zoeken, dus het is een prima moment om een vogelhuisje op te hangen in je tuin. Een vogelhuisje maak je gemakkelijk van hout. Op internet vind je vele bouwtekening, variërend van super simpele rechte hokjes, tot hele vogelpaleizen. Kies een ontwerp naar je smaak en dat binnen het bereik van je kunnen ligt en houd eventueel ook rekening met het soort vogel dat in het hokje zou moeten kunnen. Verschillende vogels hebben verschillende behoeften. Gebruik blank hout of triplex (neem wel watervast triplex). Zaag het hout in geschikte stukken en gebruik houtlijm, wat spijkers en een hamer om het geheel in elkaar te zetten.

En wat wij een hele leuke toevoeging vonden: een groen dak. Timmer een vogelhuis met een plat dakje en zorg voor een opstaand randje. Zet hier een plastic bakje in met plantjes die geen lange wortels groeien en je hebt een vogelhuisje wat mooi in je tuin opgaat!

Zet een houten ladder in elkaar

De woonladder is tegenwoordig is veel huiskamers te zien, maar het is een vrij duur object, terwijl het heel simpel te maken is! Vooral als je voor een natuurlijke, landelijke look gaat is het een eitje om zelf zo'n ladder te maken. Koop latten of zoek stokken en schroef die aan elkaar: voilà, je eigen ladder! Afhankelijk van je wensen werk je hem af (niet, schuren, verven) en je bent klaar!

Maak kandelaars van beton

Deze hippe betonnen kandelaars van Merel Bekking zijn vrij geavanceerd, maar de eenvoudige variant maak je gemakkelijk zelf. Koop een sixpack kindertoetjes in de supermarkt, eet ze op (of laat ze opeten) en je hebt zes mallen. Je kunt ook de onderkant van een flesje of een blikje gebruiken of een ander bakje met de gewenste grootte. Houd er rekening meer dat je kandelaar nog uit het bakje moet, dus neem iets dat kapot mag en kan. Koop cementmix – we hebben het altijd over beton, maar eigenlijk gebruik je cement – en meng die in de goede verhouding. Vul je mal met cement en tik met je bakje een paar keer op een harde ondergrond, zodat de belletjes eruit gaan en je straks een mooie gave kandelaar hebt. Druk meteen een kaars is het nog natte cement. Als het cement na een paar minuten een beetje is ingezakt, zet je kaars dan nog even opnieuw rechtop, want het is zonde als hij straks scheef staat. Laat het cement lang genoeg drogen en knip dan je bakje weg. Geef je kandelaar nog een kleurtje als je dat leuk vindt: ga bijvoorbeeld voor een zilveren of gouden accent voor de feestdagen!

Weef een wanddecoratie

 Muren & vloeren door Meublé

Wall hangings zijn trending op het moment. Je ziet ze steeds vaker in de winkel liggen, maar ze zijn ook heel gemakkelijk zelf te maken! Voor ongeveer even veel of misschien wel minder geld koop je een weefraam en het benodigde materiaal. Je hebt een weefraam nodig – die kun je eventueel ook gemakkelijk zelf maken met een paar latjes – lintwol, draad en een stokje, latje of takje.

Span je weefraam op en maak een begin door de wol vast te knopen. Het uiteinde kun je later door het weefsel halen om het weg te werken. Je weeft de wol om en om door de opgespannen draden heen. Franjes maak je door ’bosjes’ draad voor het weven om de gespannen draden te knopen. Als je klaar bent knip je je weefsel aan de bovenkant los en maak je knopen in de losse draden. Bevestig je weefsel aan je stokje en je hebt in een paar uur een wanddecoratie in een mooie strandlook!

Naai kussens en druk er een printje op

Bestempelde kussens:  Woonkamer door The little factory
The little factory

Bestempelde kussens

The little factory

Kussentjes naaien is iets dat iedereen kan! En als je niet kunt naaien kun je de stof zelfs plakken met textiellijm. Dat werk precies hetzelfde als naaien: leg de twee stukken stof met de buitenkant op elkaar en lijm de randen op elkaar of naai ze aan elkaar. Laat een gaatje open waardoor je de hoes weer goed keert of – nog mooier – plaats een rits of knopen.

Stof bedrukken is hartstikke leuk en gemakkelijk! De print op bovenstaande foto is bijvoorbeeld gemaakt met behulp van stempels. Zorg voor goede inkt (die ook tegen de wasmachine kan!) en span de stof op of leg hem in ieder geval zo vlak mogelijk neer. Druk je stempel er in één keer goed op. Je kunt ook gebruik maken van textielverf en een sjabloon.

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!