8 fouten die je kunt voorkomen bij het inrichten van je huiskamer! | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

8 fouten die je kunt voorkomen bij het inrichten van je huiskamer!

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Eclectische woonkamers van Design Studio Details Eclectisch
Loading admin actions …

Soms kom je een woonkamer binnen en voel je je direct thuis; je voelt je er prettig en ontspannen. En ook al zie je dit misschien niet, dit betekent meestal dat er bij de inrichting rekening is gehouden met een aantal belangrijke richtlijnen. Dit zijn regels die de meeste interieur designers ook toepassen. Vandaag maken we je hiervan deelgenoot door de belangrijkste knelpunten inzake je woonkamer inrichting met je te delen. En niet alleen dat. We vertellen je ook direct hoe je deze kunt oplossen. Oftewel hoe je het juist wel moet doen. Dus steek weer wat nieuwe inzichten op en lees ze even door…

1. Oude radiatoren

Er is niets zo ontsierend als lelijke (vergeelde) oude radiatoren. Natuurlijk kun je ze opfrissen door ze opnieuw met radiatorlak te spuiten (of kies eens voor een kleur of metallic lak). En je kunt ze uiteraard vervangen voor nieuwe radiatoren te plaatsen. Deze investering valt over het algemeen mee. Maar er zijn nog veel meer creatieve mogelijkheden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een fraaie omhulling van hout? En maak er dan direct een mooie natuurlijke sfeer van met wat fraaie frisgroene planten in je vensterbank.

2. Een oud kleed

Heb je een oud vervaald kleed? Dan kun je dit met speciale textielverf een nieuw leven geven. Dit is een speciale gel die je in een bepaald patroon aanbrengt op je kleed en laat intrekken. Na het kleuringsproces zal dit oude tapijt zeker het meest interessante object in de ruimte zijn! Vertrouw je je eigen artistieke vaardigheden niet? Vraag dan een kunstenaar of student van de kunstacademie om een fraai design te maken.

3. Een overvolle boekenkast

Study Shelves van Inside Studio Ltd
Inside Studio Ltd

Study Shelves

Inside Studio Ltd

Een overvolle boekenkast voegt niet altijd dat mooie accent toe aan je woonkamer. Het ziet er al snel rommelig en te vol uit. Heb je al een boekenkast in je woonkamer staan die je graag luchtiger wilt maken? Denk er dan eens aan om deze kast een andere vormgeving te geven en deze op een modernere manier in te richten. Bijvoorbeeld door deze af te schuren of lichter te schilderen en er verlichting in te plaatsen. Vul de kast vervolgens met minder items en plaats er ook wat fraaie decoratie items in. Zo ziet die kolossale boekenkast er ineens heel anders uit!

4. Teveel planken of te grote kasten

modern  door Lamco Design LTD, Modern
Lamco Design LTD

Wall hung TV unit and bookcase. Also with a glass sliding door to lower unit

Lamco Design LTD

En in vervolg op de boekenkast: voor grote wandmeubels of teveel planken geldt hetzelfde. Dit is vaak te overheersend aanwezig in je woonkamer en trekt alle aandacht. Heb je veel opslagruimte nodig? Creëer dit dan liever op een andere onbenutte plek zoals onder de trap, op een vide, op zolder of in de berging. Kies in de woonkamer bij voorkeur voor een niet al te grote kast of een paar planken. Heb je een groot wandmeubel? Soms kun je deze verkleinen. Vraag een meubelmaker om advies.

5. Te weinig meubels

Teveel meubels zijn het dus niet, maar te weinig zorgt ook niet voor die mooie warme sfeer. Wanneer je van minimalistisch houdt zorg er dan voor dat je woonkamer niet te leeg of sfeerloos en zonder warmte is. Dit kun je doen door wat fraaie persoonlijke accenten aan te brengen bijvoorbeeld door middel van kunst, grote foto's of fraaie decoratieve objecten. Ook kleuraccenten kunnen die mooie sfeervolle warme touch toevoegen.

6. Niet op elkaar afgestemde kleuren

En dit is echt een van de allerbelangrijkste bottle necks. Want hoe vaak zien we een niet compatibel kleurenpalet in woonkamers. Kleur is zeer sfeerbepalend en een willekeurige mix en match zorgt voor een rommelig onevenwichtig beeld. De kleuren moeten dus op de juiste manier op elkaar zijn afgestemd zodat een harmonieus geheel ontstaat. Vind je dit lastig? Kijk dan eens rond in de showrooms van grotere woonwinkels voor ideeën of verzamel wat kleurenkaartjes in je plaatselijke bouwmarkt.

7. Teveel verschillende decoratie-elementen

En in vervolg op de kleuren: dit geldt ook voor de decoratie. Deze moeten passen binnen het kleurenpalet en materiaalgebruik en je woonkamerdesign versterken, oftewel je meubels beter uit laten komen. Een eenvoudige stelregel is om je decoratie in dezelfde kleuren en materialen te kiezen als die van je woonkamer. En minder is meer! Bij voorkeur niet teveel overal los willekeurig accessoires plaatsen die je ooit voor je verjaardag kreeg.

8. Bont gekleurde muren

Watercolor graphics Scandinavische woonkamers van Pixers Scandinavisch
Pixers

Watercolor graphics

Pixers

Zomaar willekeurig een muur in een kleur verven, werkt ook niet altijd goed. Denk van te voren na over welke delen van je woonkamer je graag wilt accentueren of juist wilt afscheiden van de rest. Kies vervolgens de kleuren passend bij de materialen en het kleurenpalet van je woonkamer. Begin bij voorkeur met de grootste muur in je woonkamer zodat je erna kunt beoordelen hoe dit eruit ziet voordat je verder gaat met de rest. Wil je graag weten wat de trendkleuren voor je muren in 2017 zijn? Dan bevelen we ook dit artikel aan.

We wisten niet dat er zoveel creatieve mogelijkheden waren voor je oude radiator!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!