Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Zes kerst DIY's om lekker binnen te knutselen

Sanne Sanne
Loading admin actions …

Baby, it's cold outside! Het koude en gure winterweer van december is de perfecte reden om lekker binnen te zitten knutselen en kerstversiering te maken. Alleen, met je moeder, met vriendinnen of met de kinderen: met wie je er ook voor gaat zitten, met deze kerst DIY's ziet je huis er straks spic en span uit voor de aanstaande feestdagen. Laat dat kerstgevoel maar komen. Je kunt kerstversiering natuurlijk gewoon in de winkel kopen (of online , maar niets is leuker dan te kunnen genieten van je eigen creaties. Bovendien zijn het allemaal simpele DIY's, die geschikt zijn voor alle leeftijden! Je hebt stof, papier of hout nodig en wat standaard spullen, zoals schaar, lijm en draad en misschien nog een paar specifieke kerstitems (lichtjes, hulst of ander groen) en dan ben je er klaar voor. Dus zet die kerstmuziek maar aan, verzamel het benodigde materiaal en aan de slag met deze leuke DIY's!

Decoratie: een stoffen kerstboompje met verlichting

Deze leuke kerstboompjes zijn heel gemakkelijk te maken, ook voor kinderen. Wie naaide er vroeger geen kussens of knuffeltjes toen hij klein was? Gebruik een naaimachine of doe het gewoon met de hand. Je kunt de stiksels aan de buitenkant laten zitten of de bomen binnenstebuiten naaien, zodat het stiksel niet te zien is. Koop voor de vulling speciale kussenvulling of gebruik koop een goedkoop kussentje waarvan je de vulling gebruikt.

Omdat we tegenwoordig ledverlichting hebben kun je lichtjes in de boompjes verwerken, zonder dat dit gevaarlijk is (mits de verlichting onbeschadigd is). Neem bijvoorbeeld microledverlichting, dat is een (meestal) kort snoer met hele kleine lichtjes. Verdeel de lichtjes door de vulling en zorg dat het doosje met de batterijen aan de achterkant uit de kerstboom komt (via de naad), pas op dat je er niet overheen naait met je naaimachine. Zo kun je je kerstboom gemakkelijk aan- en uitzetten. Bevestig het batterijenvakje eventueel aan de achterkant van de kerstboom, met behulp van een klein stoffen vakje bijvoorbeeld.

Je kunt natuurlijk ook andere figuren maken, zoals sterren, een eland of een sneeuwpop!

Boom: een houten kerstboom

 Huishouden door Wood BC
Wood BC

Sapin COURCHEVEL

Wood BC

Een houten kerstboom met latjes maak je in een handomdraai. Het enige dat je nodig hebt is een plank (voor de verticale lijn in de boom), latjes en wat schroefjes en een boormachine. De latjes hoeven niet eens even hoog te zijn, het kan ook juist leuk zijn om daarmee te spelen. Boor het hout voor zodat het niet splijt als je de schroeven erin draait. Bevestig de latjes op twee punten, zodat ze niet meer kunnen bewegen. De plekken waar je de schroeven ziet zitten kun je eventueel wegwerken door de gaten vol te stoppen met gekneed hout en op te schuren (als het gedroogd is). Doe dit pas als je helemaal klaar bent, want je kunt de latjes daarna niet meer veranderen.

Zet de boom tegen de muur of maak een standaard met behulp van een paar blokjes hout. Hang versiering of verlichting in de boom en ta-da!

Een eenvoudige krans van conifeer

Een krans maak je heel gemakkelijk zelf. Je kunt aan de slag gaan met een basiskrans en die versieren, maar dit is nóg gemakkelijker. Neem twee even grote bosjes lange coniferentakken en knoop die aan elkaar bij de 'stam'. Laat de stam naar beneden wijzen, zodat de coniferen omhoog wijzen, buig de bosjes conifeer om naar beneden en knoop de uiteinden aan elkaar. Nu heb je een hart van coniferen. Versier de krans eventueel nog met wat kersthangers en hang de krans op. Super simpel, maar toch erg leuk.

Adventskalender: een zakje voor iedere dag in december tot kerst

 Huishouden door Papier & Feder
Papier & Feder

Adventskalender braun/beige/gold

Papier & Feder

Het is leuk om af te tellen tot de kerst en elke dag een chocolaatje uit de kartonnen kalender te eten. Maar het is nog leuker om een chocolaatje te eten (of zelfs een cadeautje te krijgen) uit je eigen adventskalender! Koop (of maak) papieren zakjes en stop er iets in: een chocolaatje, een kleinigheidje, wat je maar leuk vindt. Je kunt het ook wisselen: op normale dagen een chocolaatje en op de vier zondagen van de adventstijd voor kerst een kleinigheidje. Nummer de zakjes van 1 tot en met 24, zodat je er elke dag in december voor kerst een kunt openmaken. Gebruik stickers, een mooie pen of stempels. Versier de zakjes met wat je maar wil, zodat het past bij de rest van je kerstversiering en vouw de zakjes dicht.

Op de foto liggen de zakjes, maar leuker is om ze met knijpertjes aan een touw te bevestigen of om ze op een andere manier op te hangen. Het is ook leuk om de kinderen elk een eigen adventskalender op hun kamer te geven, zo weten ze precies hoe lang het nog duurt tot het kerst is. Je kunt samen met hen de kalenders maken. Jij stopt natuurlijk de inhoud in de zakjes.

Servies: beschilder bordjes en schaaltjes voor een uniek kerstservies

Breng ook de eetkamer in kerststijl. Om een uniek kerstservies te maken kun je bordjes beschilderen. Dit gaat heel gemakkelijk met porseleinverf of een porseleinstift; afhankelijk van hoe gedetailleerd je ontwerp gaat worden. Doe dit wel flink op tijd: de verf moet vrij lang drogen en daarna moet het servies nog in de oven. Anders kan de verf loslaten als je er heet eten op legt of in de vaatwasser.

Denk qua ontwerp aan hulst, elanden, kerstmannen, kerstklokjes, sterren, kerstbomen en ga zo maar door.

Party crackers in kerstsfeer

 Huishouden door Kate Sproston Design
Kate Sproston Design

Woodland Reusable Christmas Crackers

Kate Sproston Design

Party crackers zijn leuke kerstitems, vooral kinderen zijn hier dol op. Het idee is dat je de party crackers uit elkaar trekt en dat ze met een knal opengaan en dat er iets uitvliegt. Dat kan confetti zijn, maar aangezien dat veel rommel geeft: doe dat alleen als je kerst bij iemand anders thuis viert. De oorspronkelijke vulling bestaat uit een gelukswens, maar het kan van alles zijn.

Je kunt deze leuke feestitems gemakkelijk maken met stevig papier. Het is van belang om niet te stevig papier of karton te kiezen, want dan kun je het niet goed uit elkaar trekken. Het moet wel zo stevig zijn dat het een stevig kokertje wordt. Gebruik papier met een leuk printje of versier het papier zelf in kerststijl.

Om de crackers te laten knallen gebruik je trektouwtjes (touwtjes met een klein knalletje dat bedoeld is als vuurwerk voor kinderen met oud en nieuw). Maak de uiteinden van de touwtjes goed vast in de uiteinden van je partycrackers, zodat er sowieso geknald wordt als je ze uit elkaar trekt en de touwtjes niet los kunnen schieten. Draai de uiteinden op (zorg dat je trektouwtje niet afgaat). Knoop een strikje om de uiteinden en ze zijn klaar voor gebruik!

Op zoek naar budget kersttips? Lees dit Ideabook!

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!