Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Kerstverlichting: zes ideeën om van te genieten

Sanne Sanne
Loading admin actions …

Kerstmis! Het feest van het licht en de warmte. De heerlijkste tijd van het jaar. Rode wangetjes, warme chocomel. Kerststallen en kerststerren. Kerstmuziek en kerstcadeaus. Dinertjes met familie, kerstmarkten afstropen om inkopen te doen en glühwein drinken om weer op te warmen. Genieten.

Ook in huis mag je laten zien dat het kerst is. Het is dus tijd om je woning te versieren en daarbij mag de verlichting best de blikvanger van het huis zijn. Er zijn verschillende soorten verlichting, maar vaak blijven we hangen bij de traditionele boom met kaarsjes. Denk eens buiten de gebaande paden en wees creatief met kerstverlichting. Ga bijvoorbeeld eens niet voor de groene kerstboom met lichtjes of kies voor verlichte kerstballen in huis. Steek de kaarsen aan en kruip lekker voor de open haard.

Boom

De traditionele Nordmann-spar met lichtjes en kerstballen is vaak het kerstcentrepiece van de Nederlandse huiskamer Want, zeg nou zelf, wat is er leuker dan zelf een kerstboom te gaan uitzoeken en dan de hele kersttijd die heerlijke geur van dennennaalden in huis hebben?

Maar heb je geen zin om steeds die naalden te moeten opvegen, gaat de boom echt niet samen met de hond of heb je niet zoveel ruimte voor een joekel van een boom? Er zijn genoeg andere opties. De boom blijft vaak een thema, dat op allerlei manieren wordt verwerkt in kerstversiering. Zo zijn er (kleine) nepbomen (soms zelfs inclusief lampjes), verlichte kunststof bomen (zie foto), stoffen bomen, papieren bomen en ga zo maar door. Je kunt er alle kanten mee op; zo lang het de vorm van een kerstboom heeft ademt het kerstsfeer. Het grote voordeel van bijvoorbeeld de kerstboom op de foto is dat hij weinig plek inneemt. Daarnaast is het ook eens iets helemaal anders dan de traditionele kerstboom! Je zet kleinere kerstbomen op een lage kast of op de schoorsteenmantel, dus ze hoeven helemaal geen vloeroppervlak in te nemen.

Krans

  door Habitat
Habitat

Christmas Lifestyle

Habitat

Kransen zijn leuke kerstartikelen die je kant-en-klaar kunt kopen, maar die je ook heel gemakkelijk zelf kunt maken (lees dit Ideabook om uit te vinden hoe!). Je kunt een krans uitzoeken die al helemaal af is en zelfs al verlichting heeft, maar je kunt ook een basiskrans kopen, bijvoorbeeld een tenenwilgen krans of een krans met coniferentakken, en die zelf verder versieren met kleine kerstballen en verlichting. Koop verlichting op batterijen zodat er geen snoer van je krans naar het stopcontact hoeft te lopen. Tegenwoordig is er verlichting te koop die eruitziet als een ijzerdraadje met daarop hele kleine bolletjes. Dit is simpele en goedkope ledverlichting (€1 à €2), die een prachtig licht verspreidt maar verder bijna niet opvalt, in tegenstelling tot die grote lampjes die we vroeger in de kerstboom zetten, die leken op kaarsjes. Bovendien is het ook nog eens brandveilig, doordat ledverlichting niet warm wordt. Dit is bij een krans of een kerststuk handig. Je kunt de lichtjes gemakkelijk plaatsen zonder dat je ze ziet zitten. Pas wel op als je de krans buiten hangt; deze verlichting kan niet tegen water. Koop dan lichtjes die weerbestendig zijn.

Verlichte kerstballen

  door Habitat
Habitat

Christmas Lifestyle

Habitat

Ook leuk als versiering zijn lampjes die de vorm hebben van kerstballen. Je drapeert deze verlichting zo over de schoorsteenmantel of over een kastje en klaar is Kees. Deze lampjes zijn te koop in alle soorten en maten. La case de cousin Paul verkoopt bijvoorbeeld katoenen balletjes met daarin kerstlichtjes, die overigens ook buiten de kersttijd prima kunnen, ook voor in de achtertuin onder de overkapping zijn deze lampjes zeer geschikt. Verder kun je denken aan verlichte huisjes, verlichte engeltjes, verlichte sterretjes en ga zo maar door. Dit soort kerstverlichting is op het moment overal te koop en het is een zeer leuk en gemakkelijk alternatief voor een kerstboom of krans. Je hoeft er alleen maar batterijen in te doen en het ergens op te hangen of neer te leggen en je huis ziet er instant kerstig uit!

Kaarsen

  door Habitat
Habitat

Christmas Lifestyle

Habitat

Iedereen heeft ze wel in huis (voor het geval de stroom een keer uitvalt) en in de meeste huizen staan ze ook wel op tafel: kaarsen. Vaak worden ze echter meer voor de sier gebruikt dan echt als verlichting en de kerstperiode is hét moment om daar verandering in te brengen. Of je nou gaat voor traditionele adventskaarsen (vier – één voor ieder van de vier zondagen in de adventsperiode voor kerst) of voor moderne kandelaars: kaarslicht maakt het huis gezellig. Laatst hoorde ik iemand vertellen dat ze samen met haar vriend in december als date een avond zonder elektriciteit had ingesteld: geen lampen, geen tv, geen telefoon. Kaarsjes aan en dan gezellig een spelletje doen of borrelen.

Open haard

 Woonkamer door Farrow & Ball
Farrow & Ball

Christmas '14

Farrow & Ball

Ook de open haard verspreidt zo’n gezellig licht én geeft natuurlijk ook nog warmte! Je huis speciaal voor de kerst verbouwen gaat misschien wat ver, maar als je nou al langer dacht over een open haard is deze tijd wel het juiste moment. Je kunt er dan meteen van genieten. Bovendien heb je dan meteen een plek om de kerstsokken op te hangen!

Meer weten? Kijk dan hier.

Buitenverlichting

In Nederland behoort kerstverlichting buiten niet tot de standaarduitrusting. Waar men in Amerika helemaal over the top gaat zeggen wij als nuchtere Nederlanders: ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.’ Lichtjes buiten worden al snel beschouwd als kitsch.

Wil je toch verlichting in je tuin? Houd het dan vooral subtiel. Zo creëer je een mooi effect, zonder dat het kitsch wordt. Licht bijvoorbeeld één struik uit, door er kerstverlichting in te hangen. Let wel op dat je lampjes koopt die geschikt zijn voor buiten; in de winter krijgt het een hoop te verduren. Of bevestig een rand lichtsnoer aan de dakgoot – één rand, één dakgoot zouden wij zeggen. Als je het rondom je hele huis hangt wordt het toch al snel kitsch. De krans waar we het eerder al over hadden doet het natuurlijk altijd goed op de voordeur en is heel bescheiden. Maak de krans goed vast zodat lolbroeken hem er niet zomaar af kunnen pakken. Of zet een minikerstboompje met verlichting naast de voordeur.

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!