Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Kerstversiering op een budget: zes tips

Sanne Sanne
Loading admin actions …

De kerstman is weer in aantocht en dus is het tijd om je huis te versieren! De winkels liggen alweer vol met kerstballen, slingers en andere kerstaccessoires. Baal jij er ook zo van dat in december het geld lijkt op te lossen? Ook met weinig geld kun je je huis prachtig versieren. Met een beetje creatief denkwerk kom je een eind. Je hebt niet het duurste van het duurste nodig om een stijlvolle kerst te kunnen vieren. Koop bijvoorbeeld doorzichtige glazen ballen en stop daar iets in. Zo kun je ieder jaar een nieuw thema of een nieuwe themakleur kiezen en raak je niet uitgekeken op je versiering. Of ga eens voor een simpele boom in plaats van een dure kerstboom van het tuincentrum. Stel je eigen centrepiece samen in plaats van het kant-en-klaar te kopen. Doe ideeën op met dit Ideabook.

Simpele boom

Feest!Dagen minislinger:  Woonkamer door LiefsLabel
LiefsLabel

Feest!Dagen minislinger

LiefsLabel

Als je in plaats van een dure Nordmann-spar een kleine boom van hout koopt of maakt bespaar je al heel wat. Echte kerstbomen zijn nu eenmaal duur en kun je bovendien maar één keer gebruiken. Met een goede kunstboom kun je heel wat jaren vooruit.

Om te besparen op de versiering kun je een set ballen kopen in plaats van losse ballen. De ballen kun je volgend jaar weer gebruiken. Als je denkt dat je snel uitgekeken raakt op gekleurde ballen koop dan doorzichtige glazen ballen. Door er iets in te doen kies je een stijl: witte veertjes, glitters, legoblokjes, kraaltjes, blaadjes, reserveknoopjes, ministeck – je kunt er alle kanten mee op! Alles wat door het gat past is geschikt. Zo pas je je kerstversiering ieder jaar goedkoop én stijlvol aan!

Natuurlijk kun je je boom nog verder versieren, bijvoorbeeld met slingers, die je kunt kopen of die je maakt: een touwtje, wat knijpertjes en papier en je maakt de mooiste slingers. Zelf geen tijd of zin? Kinderen zijn dol op dit soort knutselwerkjes.

Een andere leuke optie is een krijtkerstboom. Verf een wand met krijtbordverf en teken er een kerstboom op met versiering en al! Als je eerst een laag magneetverf aanbrengt en daaroverheen een laag krijtbordverf kun je ook versieringen ophangen met behulp van magneetjes. Of gebruik vrolijk washitape!

Planten en takken versieren

 Woonkamer door Farrow & Ball
Farrow & Ball

Christmas '14

Farrow & Ball

Als je geen boom wilt of geen ruimte hebt voor een kerstboom kun je aan de slag gaan met planten of takken. Als je grote planten of bomen in huis hebt kun je die versieren met lichtjes en ballen. Wanneer je geen geschikte planten of bomen hebt maak dan je eigen takkenbos. Zoek wat mooie takken in het bos of in de tuin en bind ze samen tot een bundel. Zelfs zonder versiering brengt dit instant sfeer! Je kunt ook grote stokken zoeken en die bijvoorbeeld boven de eettafel hangen. Hang er ballen in en je hebt een prachtig kerststuk boven de eettafel. Of zet de stokken tegen elkaar aan en knoop of schroef ze aan elkaar en je hebt een alternatieve kerstboom. Drapeer er een lichtsnoer overheen en voilà, een supermoderne én goedkope kerstboom! Lichtinspiratie nodig? Lees dan dit Ideabook.

Papier

Gebruik papier om mooie kerstitems te maken. Papier is niet duur en als je wat oude tijdschriften gebruikt of zelfs kranten (daarmee kun je ook een heel mooi effect creëren!) zelfs gratis. Je kunt ook ingekleurde kleurplaten gebruiken, dan heb je daar ook meteen een bestemming voor. Tip: spaar het hele jaar door alle mooie papiertjes die je tegenkomt, dat komt altijd van pas!

Maak voor de kerst bijvoorbeeld diamanten van papier. Op internet zijn sjablonen te vinden. Print die uit, knip of snij ze uit en trek ze om op mooi papier. Met behulp van een beetje lijm zet je zin elkaar. Bevestig er een touwtje aan en je kunt ze ophangen in je kerstboom, aan een tak of in een plant. 

Kaarsen

Kaarsjes geven het ultieme kerstgevoel, doordat ze zo'n warm licht hebben. Kaarsen zijn goedkope accessoires die heel veel gezelligheid geven, wat natuurlijk essentieel is met de kerst! Als je kaarsen graag in kerststijl wilt brengen, bewerk of maak dan kandelaars. Koop bijvoorbeeld simpele, stevige kandelaars en knoop er mooie kerstlinten omheen. Of beschilder ze in kerstkleuren. Denk altijd wel aan de brandveiligheid. De kaars op bovenstaande foto ziet er bijvoorbeeld erg leuk uit, maar als de kaars opbrandt is de vraag of het stro geen vlam zal vatten.

Je kunt ook stompkaarsen kopen en die op een schaal of dienblad zetten. Daaromheen leg je kerstballen, kerstlichtjes of hulst, dat is vaak in het bos wel te vinden en is dus helemaal gratis! Ook dennenappels passen goed bij de kerst en zijn gratis in het bos te vinden. Of zoek kleine takjes en knoop die aan elkaar tot een ster. 

Zelfgemaakt centrepiece

  door The White Company
The White Company

Christmas Range

The White Company

In plaats van een kant-en-klaar kerststuk te kopen of een hele doos met matchend decoratiemateriaal kun je ook zelf een centrepiece samenstellen. Neem bijvoorbeeld een 'woonladder', die in menig huiskamer te vinden is en anders te koop of gemakkelijk zelf te maken is, en hang hier allerlei kerstversieringen aan. Speur goedkope (tweedehands) winkels en kerstmarktjes af voor goedkoop decoratiemateriaal en stel zo je eigen kerstitem samen. Hou je aan een kleurcode of thema om tot een samenhangend geheel te komen. Knoop de verschillende accessoires met lintjes vast aan je ladder (of aan een tak of aan een touw dat je ergens tussen spant). Breng eventueel verlichting aan en je centrepiece is klaar!

DIY kerststal

 Woonkamer door Émilie Voirin
Émilie Voirin

Mnimal Nativity Set

Émilie Voirin

Voor een complete kerststal heb je nogal wat elementen nodig en figuren als schapen en Jozef en Maria zijn vaak duur. Maak je eigen kerststal en bespaar geld.

Op de foto zie je bijvoorbeeld een super simpele kerststal. Het enige dat je nodig hebt zijn een paar blokjes hout en iets om de letters te schrijven of stempelen. Je kunt een latje kopen en dat in stukken zagen, maar als je bij de bouwmarkt vraagt naar resthout is de kans groot dat je zo een zakje met zulke stukjes hout mee naar huis krijgt. Stempel of schrijf de letters op de blokjes en je bent al klaar! Deze kerststal past in een strakke inrichting én is ook nog eens budgetproof. Andere opties zijn het gebruiken van papier of klei.

Heb jij goede tips voor budgetproof kerstversiering? Deel ze met ons!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!