Hoe maak je een houten terras? Leer het stap voor stap!

Stoa. Stoa.
Taras drewniany przy basenie. Realizacja w Polkowicach., PHU Bortnowski PHU Bortnowski
Loading admin actions …

In dit ideabook laten we je zien hoe je zelf een terras in je tuin kunt maken. Het gaat hierbij om een houten vlonder die zeer duurzaam is en erg betaalbaar. Hieronder vind je 8 stappen die de realisatie van zo’n terras een stuk makkelijker maken. Een houten vlonder is een van de beste voorbeelden die we je kunnen laten zien. Deze geeft een natuurlijke touch aan je tuin. Welke stijl je ook leuk vindt: rustiek of minimalistisch, je kunt met zo’n houten vlonder echt alle kanten op. Ook geschikt voor naast een zwembad, dat stapt een stuk lekkerder in en uit het water! 

Het lijkt misschien ingewikkeld, maar de realisatie van zo’n terras is alles behalve moeilijk. Wel is het belangrijk dat je de stappen volgt die we je hieronder gaan laten zien. Zo heb je binnen no time een supertof terras in je tuin liggen. Zin om je te laten inspireren? Kijk dan snel met ons mee naar de voorbeelden!

Stap 1: Bepaal de omtrek en plaats de fundering

Allereerst moeten we het gebied bepalen waar het terras komt te liggen, want zo weet je uiteindelijk na het opmeten hoeveel materiaal en benodigdheden je moet kopen. Deze stap is tevens een bepaling waar de betonblokken geplaatst moeten worden. Op deze blokken gaat de houtstructuur rusten. Met een expert ontwerp je snel de tuin van je dromen!

Stap 2: Plaats de balken

De balken zijn nu geplaatst, het werk zet zicht voort. Het gaat best snel eigenlijk! Zie je dat het zand gestort is, dat gaat voor een goede afvoer van het regenwater zorgen. Hier vind je de mooiste ideeën voor je huis.

Stap 2: Balken plaatsen

Het belangrijk om te onthouden dat de grond volkomen vlak moet zijn. Pas dan kan ook het terras egaal of waterpas worden. Denk eraan dat de blokken en balken een gelijk afstand van elkaar moeten hebben. Ook moeten ze allemaal dezelfde grote en hoogte hebben. Alleen dan krijg je een supermooi terras!

Stap 2: Balken plaatsen II

Hier zien we het oppervlakte van het terras al heel goed. Natuurlijk is dit slechts de dragende structuur. Het zal niet lang meer duren of de zaak ziet er hier heel anders uit!

Stap 3: Strooi grind

Onder de vlonder strooi je grind, dit werk samen met het zand eronder mee aan een goede afwatering. Zo kun je dus vochtproblemen in de toekomst vermijden. Grind of gruis zijn hierbij de beste opties.

Stap 4: Het plaatsen van de topvloer

Als de dragende structuur en de afwatering gerealiseerd is, is het tijd om de topvloer te leggen. Dit is de uiteindelijke laag waarop je gaat lopen. 

Stap 5: Vloerdelen opmaat zagen

We zien dat ze nog druk aan het werk zijn! Het ziet er nu al heel tof uit zo naast de lichte gevel van het huis. We zien hier een belangrijk aspect van het leggen, namelijk het op maat zagen of knippen. Zo krijg je dat strakke terras! 

Stap 6: Slijpen en polijsten

De finishing touch is natuurlijk het schuren en polijsten van de houten vloer. Je moet er namelijk niet aan denken dat je tijdens het zonnen een splinter in je bil krijgt. Tijdens het schuren houd je er rekening mee dat er geen enkele onregelmatigheid of scherpe randjes meer aan de vloer mogen zitten. Tijdens de zomermaanden is het maar wat fijn om te genieten van het zwembad in deze tuin. Natuurlijk is het gazon er ook om lekker op te zonnen, maar een stoel kun je er beter niet opzetten want dat beschadigd de grasmat. De vlonder is daar juist ideaal voor!

Stap 7: Aflakken

Een aantal lagen lak zorgen voor een beschermende laag waardoor je terras lange tijd mee kan. Daarbij springt het hout zo echt in het oog!

Stap 8: Genieten maar!

Je kunt zien dat de aanlegt van zo’n terras echt de moeite waard is! Dit ziet er toch geweldig uit. En zo vreselijk moeilijk was het niet. De bewoners van de woning hebben nu naast hun zwembad een terras dat je bij een 5-sterrenhotel verwacht, een leuke plek om aan tafel te zitten en een open zwembadhuisje. Ook zo'n tof idee voor op een terras. Echt een plek om te genieten!

Blijf ons volgen voor meer mooie ideeën! 

Wat vind je van dit project? Laat het weten met een comment!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!