Voor & Na: Van oude smederij naar Scandinavische sferen

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Google+
Loading admin actions …

Oude, verlaten en verwaarloosde gebouwen kennen vaak een enorm potentieel. Vaak hebben ze een grote oppervlakte en een unieke sfeer. Dat geldt ook voor het gebouw waar we het in dit artikel over gaan hebben. Deze oude smederij werd samen met zijn aangrenzende bijgebouwen het onderwerp van een ongebruikelijke metamorfose. In de fotoserie hieronder laten we jullie het verrassende resultaat zien van deze bijzondere transformatie.

Voor: Meer dan honderd jaar oude smederij

Zo zag het gebouw er uit voor aanvang van de renovatie. We kunnen goed zien dat dit gebouw meer dan honderd jaar oud is, het ziet er versleten en slecht onderhouden uit. Op sommige plekken heeft het pleisterwerk losgelaten en zien we de bakstenen muur. Het geeft het gebouw een grimmige en industriële uitstraling.

Na: Charmante vrijstaande woning

De gevel werd compleet gerenoveerd, men heeft het gebouw opnieuw gepleisterd en geverfd. De woning heeft nu een frisse en strakke uitstraling. Daarnaast plaatste men extra openingen in de gevel. Ramen en deuren werden toegevoegd waardoor het gebouw binnen van meer licht wordt voorzien.

Voor: Grof gebouwd

De oude smederij lag verborgen achter een aantal industrieel ogende bijgebouwen, die het gebouw een unieke sfeer en veel potentie geven. De architect heeft de keuze om bepaalde elementen te bewaren, te accentueren of te verwijderen. Wat kan men bijvoorbeeld van deze donkere binnenplaats maken?

Na: Patio

Dit dus! De verwaarloosde en vergeten binnenplaats is omgetoverd tot prachtige patio. Hier is een fantastische plek ontstaan waar men warme zomeravonden kan doorbrengen, genietend van de rust en stilte. Een ware oase van ontspanning, omringd door subtiele houten elementen en groene planten. 's Nachts zorgen de grote raampartijen voor een warme gloed op de binnenplaats. 

Voor: Ruïne

Het is moeilijk om de ruimte op de foto te definiëren, is het een tuin, een binnenplaats, of iets anders? Het lijkt een lastige ruimte om te gebruiken en in te richten. Aan alle kanten omgeven door muren, bezaaid met rommel en troep, en in staat van verval.

Na: Geheime tuin

Het is bijna niet te geloven dat we ons op dezelfde plaats bevinden als op de foto hierboven. Een prachtige combinatie van wit, groen en hout geeft deze ruimte een Scandinavisch tintje. Een voorproefje van datgene wat we in het huis kunnen verwachten. 

Het interieur

Het interieur van het huis laat zich kenmerken door veel licht en helderheid. De witte muren vormen het perfecte decor voor deze open ruimte. De grote ramen naar de patio vervullen de ruimte van licht. Het meubilair is in zachte tinten afgewerkt. Rechts vinden we de trap die ons naar de verdieping leidt.

Salon

In het centrum van de woonkamer zien we een metalen paal, een overblijfsel van de oude smederij. Voorzien van een nieuwe lik verf vormt het een fraaie knipoog naar de historie van het gebouw. De paal heeft niet alleen een decoratieve functie maar verdeelt de kamer ook in praktische zin. Links vinden we de eethoek, rechts vinden we de salontafel, sofa en tv. De kamer laat zich verder nog bepalen door een veelvoud aan materialen en texturen, de bakstenen muur, de houten vloer en de gladde keukenkastjes zijn daar voorbeelden van.

Materiaal

Het interieur heeft een Scandinavische uitstraling waarbij veel gebruik gemaakt is van tweedehands meubels zoals stoelen en tafels. Wit- en grijstinten voeren de boventoon en worden afgewisseld met verschillende houten elementen. Zachte stofferingen zorgen voor een warme en gezellige sfeer.

Keuken

Ook in de keuken wordt deze Scandinavische stijl voortgezet. De keuken laat zich omschrijven als functioneel en modern. De keuken en de woonkamer bevinden zich in een vloeiende ruimte, visueel worden zij gescheiden door verschillende typen vloeren. Zo treffen we in de keuken een witte, natuurstenen vloer en in de woonkamer een houten. 

Slaapkamer

Op de begane grond treffen we ook de slaapkamer. Het belangrijkste element hier is natuurlijk het bed, die zich bevindt in een ruimte die verder minimaal is ingericht. 

Thuiskantoor

De slaapkamer is verbonden met het thuiskantoor. Het grote raam aan deze zijde van de ruimte zorgt voor voldoende lichtinval, de subtiele gordijnen zorgen voor de nodige privacy en intimiteit. Het slanke, strakke meubilair leidt niet af van de minimalistische sfeer die in deze ruimte aanwezig is. 

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!